W latach siedemdziesiątych XX wieku, dietetycy dopatrzyli się związku między podwyższonym poziomem cholesterolu we krwi, a ilością zjedzonych jajek. Pogląd ten funkcjonował w naszym społeczeństwie przez kilkanaście lat, ale ostatnio okazało się, że większy związek z miażdżycą ma dostarczanie...
Celiakia zaburza wchłanianie substancji odżywczych Celiakia jest chorobą, w trakcie której pojawia się nieprawidłowa reakcja organizmu na gluten (białko zawarte w zbożu). Po spożyciu nawet najmniejszej ilości tej substancji zaczynają...
Skóra składa się z dwóch warstw. Na zewnątrz znajduje się naskórek, natomiast głębiej położona jest skóra właściwa. W naskórku komórki skórne, tracąc stopniowo wodę przesuwają się ku powierzchni, stają się coraz twardsze tworząc...
NIEDOBÓR WAGI Wielu rodziców przesadnie zabiega o to, żeby ich dzieci jadły dobrze. Czasami...
Pozwolę sobie zacytowac tutaj artykuł który znalazłam na stronie http://mediweb.pl/children/wyswietl_vad.php?id=670 dotyczący posiłków dloa dzieci 1-3 latka"(...) Małe dzieci powinny jeść 5 lub 6 posiłków dziennie. Nie należy zmuszać dziecka...
Czytelniczki Familie.pl w swoich OPINIACH piszą, że do słodyczy wegańskich, tak jak większość z nas, podchodziły ostrożnie. Bo to, że są bezpieczną alternatywą dla słodyczy zawierających masę różnych cukrów, laktozę, kazeinę, czy gluten, każdy wie. Jednak w słodyczach najważniejszy...
Wiemy także jak trudno jest wybrać ciasta, które będą nie tylko smaczne, ale również odpowiednie dla najmłodszych. Biorąc pod uwagę ich potrzeby szukaliśmy przepisów najbardziej odpowiednich...
Dyrektor szpitala wojewódzkiego we Wrocławiu zawiesił ordynatora oddziału położniczo-ginekologicznego, ponieważ skrytykował on warunki, w jakich...
Gleten to białko czterech zbóż:pszeniecy, jeczmienia,zyta i owsa.zanjdziesz go m.in. w kaszach , makaronach, pieczywie i ciastach.Oskarza sie go miedzy innymi o wywoływanie alergii oraz ujawianie sie celiakii, czyli wrodzonej nietolerancji glutenu.Choroba ta objawia sie m.in.osłabieniem organizmu...