Komosa ryżowa (quinoa) przypomina zboże, ponieważ wytwarza nasiona zawierające skrobię, ale jednak zbożem nie jest, dlatego zalicza się ją do grupy tzw. pseudozbóż. Ma brunatne, żółte lub białe nasiona. Pochodzi z Ameryki Południowej, głównie terenów Peru, dlatego zwana...
Jak możemy sprawdzić, czy dziecko ma nadwagę?Gdy chcemy ocenić, czy waga dziecka jest prawidłowa musimy wziąć pod uwagę specyfikę okresu rozwojowego. Normy rozwojowe muszą uwzględniać wiek dziecka. W okresie rozwoju dziecka jego wysokość i masa ciała nie tylko rosną z...
Najlepiej jako pierwszą książeczkę wybrać taką, która ma proste, kontrastowe obrazki. Niemowlak w pierwszych miesiącach życia jeszcze niewiele widzi, rozróżnia tylko najbardziej wyraziste kolory,...
Dla rodziców są najważniejsze na świecie, dbają o nie i chcą, aby rosły zdrowo. Dzieci, bo o nich mowa, to oczko w głowie każdego rodzica. Nic dziwnego, że każdy chce, by ich pociecha była zdrowa i radosna. Dlatego też starannie dobierają...
W tym roku zima nie zagościła u nas całą swoją majestatyczną postacią. Brak wielkich mrozów, śnieżnych zasp i sopli lodu mógłby skłaniać ku opinii, że tym razem na wiosnę obejdziemy się bez pewnych corocznych nieprzyjemnych...
Jakie błędy najczęściej popełniają rodzice podczas rozszerzania diety i jak ich uniknąć? Rozszerzanie diety – co to znaczy? Rozszerzanie diety to wprowadzenie pokarmów innych niż mleko do jadłospisu dziecka. Światowa Organizacja Zdrowia zaleca, aby niemowlęta były karmione wyłącznie...
Jak czytamy na stronach Parlamentu Europejskiego, każdego roku w UE marnuje się 88 milionów ton żywności, czyli średnio 173 kg na osobę. Prym wiodą Holandia, Belgia i Cypr, ale Polska nie jest daleko od tej niechlubnej czołówki...
Półroczne niemowlę już rozpoznaje twarze, potrafi też pokazać, kiedy się boi lub coś mu się nie podoba. Jego rozwój fizyczny przebiega błyskawicznie, a 6. miesięczne dziecko co kilka tygodni może Cię zaskoczyć nową umiejętnością. Maluchy na tym
Według ekspertów karmienie piersią warto kontynuować przynajmniej do 1. roku życia, a najlepiej do końca 2. roku życia malucha. Co więcej, po 6. miesiącu życia dietę dziecka należy rozszerzać o inne produkty. Dowiedz się, jak powinien wyglądać prawidłowo skomponowany jadłospis rocznego dziecka. Intensywny...
Produkty firmy HELPA to sposób na zdrowe rodzicielstwo (ang.: HEaLthy PArenting). Pomysł...
Cukier nie jest zdrowy. Ostatnio dużo się o tym mówi i nikt już chyba nie wierzy w hasło: „cukier krzepi”. Naukowcy i lekarze biją na alarm w związku z coraz większą liczbą chorób spowodowanych nadwagą i otyłością, także wsród dzieci! Od czego zacząć cukrowy detoks? Od nauki czytania etykiet wszystkich...
Cukier niezdrowy jest i kropka. W świetle najnowszych badań nie ma co cukrowi cukrzyć. Dlatego im dłużej da się go uniknąć w diecie dziecka, tym lepiej dla jego odporności na infekcje i choroby. Czym jednak byłoby życie dziecka bez słodkich chwil zapomnienia? Oto czym warto i można dosładzać potrawy...
Skóra ust jest bardzo delikatna i cienka, wręcz przezroczysta. Usta są czerwone, bo przez ich pergaminową skórę prześwitują naczynia krwionośne i mięśnie. Skóra ust nie posiada pigmentu, który chroni inne części skóry przed promieniowaniem UV, nie ma też gruczołów potowych,...
Z okazji Pierwszej Komunii możemy oczywiście urządzić przyjęcie w restauracji i wiele osób tak właśnie robi. Ale mamy wtedy ograniczony wpływ na menu – najczęściej możemy wybrać potrawy tylko z kilku propozycji lokalu, w którym przyjęcie ma się odbyć. Może więc lepiej zaprosić gości do domu, pod warunkiem...
Dieta dziecka powinna być różnorodna. Dzięki temu organizm otrzymuje optymalną dla niego dawkę wszystkich składników mineralnych i witamin. Pomaga to w utrzymaniu prawidłowej gospodarki w całym organizmie oraz usprawnia umysł, poprawia koncentrację, przeciwdziała senności...
Często z Nowym Rokiem decydujemy się na odchudzanie, ale… równie często jest to słomiany zapał. Jak podchodzić do odchudzania, żeby nasza motywacja nie słabła. Jakie tricki motywacyjne stosować w diecie? Przede wszystkim polecałabym...
Coraz więcej osób zmaga się z nadwagą, a Światowa Organizacja Zdrowia mówi nawet o epidemii otyłości, która stała się chorobą cywilizacyjną naszych czasów. Zapytaliśmy więc panią dietetyk Anetę Strelau czy sytuacja naprawdę jest aż tak dramatyczna?
Planowanie zakupów
Została ona opracowana przez amerykańskich naukowców, którzy odkryli związek pomiędzy spożywanymi pokarmami a wartością ciśnienia. Dokładna analiza czynników, sprzyjających rozwojowi nadciśnienia oraz badania przeprowadzone na kilkuset osobach wykazały, że dieta pozwala obniżyć ciśnienie skurczowe,...
Nie ukrywajmy, jeśli ktoś zaskakuje nas swoją wizytą, nie oczekuje, że zostanie ugoszczony wykwintnym dwudaniowym obiadem z deserem, ale przecież nikt nie zabrania nam przygotowania czegoś...