Lubicie egzotyczną kuchnię? Ja bardzo lubię egzotyczną kuchnię i ciągle szukam nowych, nieodkrytuch jeszcze smaków. Zachęcona przez przyjaciółkę trafiłam ostatnio do restauracji etiopskiej w Warszawie - Afrykasy. Muszę przyznać, że były to dla mnie całkiem nowe smaki, ale jakże wspaniałe i zaskakujące....
Związane są one nie tylko z organizacją codziennych obowiązków, ale także z odpowiednim wsparciem pierwszaka w adaptacji do nowej rzeczywistości. Przedstawiamy zestaw pomocnych wskazówek ekspertów, dzięki którym ten czas może pozostać ekscytującym wspomnieniem na wiele lat. Wraz z nadejściem...
Winogrona są smaczne a dzieci uwielbiają ich okrągły kształt. Od kiedy można podawać dziecku winogrona? W rozszerzaniu diety możemy je podawać jeszcze przed 10 miesiącem życia, ale formie rozdrobnionej – papki czy musu. Starszym dzieciom należy podawać winogrona zawsze pokrojone,...
Można to zrobić m.in. dbając o zbilansowaną dietę, która dostarczy do organizmu dziecka wszystkich niezbędnych składników odżywczych, w tym witamin i składników mineralnych. Drugie śniadanie dla dziecka – pożywne i zdrowe Zdrowa i dobrze...
Płaski brzuch tak, ale z głową! Już na samym wstępie należy zaznaczyć jedną kwestię. Mianowicie to, że płaski brzuch jest kojarzony ze zdrową i zadbaną sylwetką można wrzucić między mity. Trzeba bowiem wiedzieć, że nagromadzenie tkanki tłuszczowej w tej partii ciała jest wręcz konieczne...
Rozszerzanie diety dziecka - kiedy zacząć Specjaliści zgodnie potwierdzają, że dziecko do 6 miesiąca życia powinno być odżywiane wyłącznie mlekiem - matki lub odpowiednio skomponowaną mieszanką mleka modyfikowanego. Gdy maluch skończy pół roku, można rozpocząć stopniowe...
Czy w swojej codziennej pracy obserwuje Pani częściej niż jeszcze kilka lat temu wady wzroku u najmłodszych pacjentów? Dr Agnieszka Stanik-Walentek, specjalista okulistyki dziecięcej w Weiss-Klinik: Niestety, muszę odpowiedzieć twierdząco. Mamy do czynienia...
Ogródek prawie zawsze równa się z posiadaniem grilla. Pieczenie jedzenia na ruszcie stało się naszą ulubioną formą spędzania czasu na zewnątrz, niekoniecznie w większym gronie znajomych. Kiedy lato już się zadomowi na dobre, zamieniamy gotowanie obiadów...
Zimą często chorujemy na grypę i grypopodobne przeziębienia. Dzieje się tak dlatego, że układ odpornościowy jest teraz osłabiony częstą walką z wirusami i bakteriami. Na zachorowanie narażone są osoby często przebywające w dużych skupiskach, podróżujące komunikacją miejską...
Samorealizacja, rozwój, spełnienie, brak wypalenia domem i pracą – to wszystko modne hasła o których coraz chętniej się mówi i pisze. Warto jednak zwrócić na nie uwagę, ponieważ to nie tylko hasła, lecz także ważne elementy naszego zdrowia psychicznego. Zapraszając Was...
1. Kupuj lokalnie I sezonowo. Warzywa, owoce czy sery, które są uprawiane i wytwarzane na miejscu kosztują średnio o połowę mniej niż zagraniczne. Do ceny tych ostatnich trzeba doliczyć koszty transportu, konserwacji, cło. Jest jeszcze jeden powód, który przemawia za tym, żeby kupować lokalnie...
Organizm noworodka i niemowlaka jest bardzo delikatny i podatny na zakażenia. Jego niedojrzały układ odpornościowy dopiero uczy się chronić malca przed infekcjami i szkodliwymi drobnoustrojami. Możesz go wspomóc stosując te 5 elementów naturalnego wzmacniania odporności.
Z twarzy możesz wyczytać więcej niż Ci się wydaje. Stan Twojej skóry na twarzy świadczy nie tylko o tym, jak o nią dbasz, ale sugeruje także stan Twoich narządów wewnętrznych. Analogię pomiędzy występowaniem wyprysków na cerze, a kondycją narządów wewnętrznych...
Jeszcze kilkadziesiąt lat temu istniała tylko żywność ekologiczna. Do uprawy zbóż, warzyw czy owoców nie stosowano sztucznych nawozów, nie modyfikowano ich genetycznie, a zwierzętom nie podawano antybiotyków i hormonów bez potrzeby. Dziś, aby zjeść warzywa uprawiane naturalnie...
Znane to stwierdzenie, które z pewnością powtarza każdy lekarz jak mantrę: „odpowiednie witaminy w ciąży i mikroelementy zwiększają szansę na prawidłowy przebieg ciąży i rozwój płodu oraz niemowlęcia” (Polskie Towarzystwo Ginekologiczne). Najlepiej będzie gdy zapewnisz...
Jedyne czego potrzebujesz to dobry blender. Wystarczy wszystkie składniki dokładnie umyć, obrać, pokroić i wkładać do zmiksowania. Najlepsze w robieniu smoothie jest to, że jest ono banalnie proste. Dodatkowo dzięki regularnemu piciu smoothie szybko zauważysz wdzięczność...
Tym co przyspiesza psucie się jedzenia jest tlen oraz wysoka temperatura. Na szczęście technika przychodzi nam z pomocą w kwestii przechowywania jedzenia. Jeśli dodatkowo zastosujesz proponowane w artykule zasady, żadna część żywności świątecznej nie ulegnie zepsuciu.
Dlaczego ruch w wieku przedszkolnym jest ważny? Okres przedszkolny to moment, w którym dziecko rozwija się niezwykle intensywnie i dynamicznie. W tym czasie odpowiednio dobrana aktywność fizyczna będzie stymulować prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu: usprawni i wzmocni...
Czy zdrowy tryb życia w Pani przypadku to część rodzinnej tradycji, czy też sama Pani dokonała takiego wyboru? Z rodzinną tradycją nie ma to związku, ponieważ w moim domu jadło się tradycyjną, polską kuchnię. Może...