Celiakia, inaczej zwana chorobą trzewną, to stała nietolerancja glutenu. Ma ona podłoże genetyczne i jest odpowiedzią immunologiczną organizmu na gluten. W przypadku tej choroby zboża zawierające...
W dzisiejszych czasach alergie są bardzo powszechne zwłaszcza u dzieci. Pierwsze objawy pojawiają się już przy wprowadzaniu do menu małego dziecka nowych produktów. Nie należy ich bagatelizować,...
Nietolerancja glutenu polega na wytwarzaniu przez organizm przeciwciał gliadyny, która jest składnikiem glutenu. Przeciwciała te uszkadzają kosmki jelitowe, co prowadzi do rozwoju choroby trzewnej...
Celiakia zaburza wchłanianie substancji odżywczych Celiakia jest chorobą, w trakcie której pojawia się nieprawidłowa reakcja organizmu na gluten (białko zawarte w zbożu). Po spożyciu nawet najmniejszej ilości tej substancji zaczynają...
Celiakia – badanie DNA to najszybsza metoda diagnozy Za występowanie celiakii odpowiadają geny HLA DQ2 i/lub HLA DQ8, dlatego rozpocząć diagnostykę tej choroby u rodziny warto od testów DNA. Prawdopodobieństwo zachorowania...
Po pierwsze należy sobie zadać pytanie czym jest gluten. Gluten to białko znajdujące się w zbożach. W takim razie w czym jest gluten? Znajdziemy go w życie, owsie, pszenicy, jęczmieniu, orkiszu, pszenżycie, pszenicy płaskurce i kamucie. Są to zboża używane w większości...
Żelazo jest niezbędnym składnikiem mineralnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Bierze ono udział między innymi w transporcie i magazynowaniu tlenu w tkankach oraz mielinizacji komórek nerwowych. Oprócz tego stymuluje układ odpornościowy, uczestniczy w syntezie DNA, wpływa na proces oczyszczania...
Częste przyczyny anemii to niedobór żelaza lub złe przyswajanie tego pierwiastka. Żelazo jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania krwinek czerwonych, a dokładniej: zawartego w nich czerwonego barwnika – hemoglobiny. Niski poziom żelaza we krwi powoduje zmniejszenie liczby krwinek czerwonych krwi...
Spośród tak zwanych chorób glutenozależnych wyróżnia się te o podłożu autoimmunologicznym (zaliczamy do nich celiakię, ataksję glutenozależną oraz tzw. chorobę Durhinga), alergicznym (alergia na pszenicę) i nieautoimmunologicznym, niealergicznym (czyli nieceliakalna nadwrażliwość na gluten).
Jak objawia się biegunka? W dzisiejszych czasach biegunka jest nader często rozpoznawana przez rodziców. Dzieje się tak, ponieważ w ich ocenie biegunka ma miejsce, gdy dziecko odda choć jeden płynny stolec. Nic bardziej mylnego! Biegunkę rozpoznaje się, dopiero gdy dziecko odda...
O czym może świadczyć ból brzucha? Bóle brzucha i ich przyczyny Powtarzające się bóle brzucha i skurcze mogą świadczyć o przewlekłej chorobie układu pokarmowego. Najczęściej jednak przyczyną dolegliwości bólowych jest zła dieta mocno obciążająca jelita i wątrobę. Za jedną...
Przyczyny niedoboru witaminy D
Gleten to białko czterech zbóż:pszeniecy, jeczmienia,zyta i owsa.zanjdziesz go m.in. w kaszach , makaronach, pieczywie i ciastach.Oskarza sie go miedzy innymi o wywoływanie alergii oraz ujawianie sie celiakii, czyli wrodzonej nietolerancji glutenu.Choroba ta objawia sie m.in.osłabieniem organizmu...
Aby skutecznie rozwiązać problem zaparć u dzieci, przede wszystkim należy zrozumieć ich istotę. Skupienie się na wyeliminowaniu przyczyn odpowiedzialnych za powstanie trudności z wypróżnianiem w znacznym stopniu...
Jakie są sposoby na wykrycie alergenu? Testy skórne. Kroplę alergenu (substancji uzyskanej np. z pyłków traw) nanosi się na przedramię lub plecy, po czym nakłuwa się skórę. Jeśli po 15–20 minutach pojawi się zaczerwienienie i...
Kiedy rozszerzać dietę niemowlaka? Dziecko może przejawiać gotowość do wprowadzania nowych posiłków poprzez wkładanie do buzi rączek i innych przedmiotów, czy poprzez wykazywanie zainteresowania jedzeniem dla dorosłych. Jeśli nie masz pewności, czy to właściwy moment na...
Białka, które znajdują się w zbożach noszą miano glutenu. Są one podstawą codziennego żywienia. Znajdują się w kaszkach, kleikach, chlebie, makaronie. Nietolerancja glutenu to wytwarzane przez organizm przeciwciała. Może prowadzić do celiakii. Niektóre...