Zdj. (Jak przygotować się do ciąży?ODPOWIEDNIA DIETA@pixabay.com)
Młode warzywa to bogactwo flawonidów mających działanie przeciwutleniające, a tym samym wzmacniające odporność organizmu na wszelkie infekcje. Jednak często tak nie jest i okazuje się, że nowalijki...
Niezdrowe jedzenie zawierające mnóstwo konserwantów, palenie czy otaczające nas spaliny są głównymi powodami zanieczyszczenia organizmu przez toksyny. Zanieczyszczenie toksynami może powodować...
Olej kokosowy jest olejem roślinnym powstającym poprzez tłoczenie miąższu orzechów palmy kokosowej. Najlepszej jakości olej kokosowy to ten tłoczony na zimno i nierafinowany,...
Heterochromię powoduje nierówne rozmieszczenie barwnika na tęczówkach oczu, oznacza to, że pigmentu melaniny jest za mało lub za dużo. Melanina odpowiadająca za kolor oczu wpływa również na...
Wybraliśmy ryby, które są smaczne, a dodatkowo mniej tłuste i mniej ościste niż karp, dzięki czemu mogą je jeść także dzieci, osoby będące na diecie oraz kobiety w ciąży, dla których dawka Omega-3 jest bardzo ważna. Karpia możemy zastąpić np. pstrągiem. Jest on rybą słodkowodną, która zawiera...
Dieta kobiety ciężarnej powinna opierać się na zdrowych, lekkostrawnych i jak najmniej przetworzonych produktach. Aby dostarczyć organizmowi niezbędnych składników należy codziennie spożywać produkty z każdej z pięciu grup żywnościowych, czyli produkty zbożowe, mleczne, wysokobiałkowe (ryby, drób,...
Mózg człowieka tworzy się już w życiu prenatalnym. Powstaje 10 dni po zapłodnieniu i rozwija się do ok. 6-go miesiąca ciąży. Tworzy się wtedy cały układ...
Choć w chwilach obniżenia potencji wielu mężczyzn ucieka się do farmakologii, uwzględniając pewne produkty w swojej diecie,...
Krótkotrwały stres mobilizuje, ułatwia koncentrację, czasem nawet pomaga wykonać zadanie. Po nim organizm jest wyczerpany i potrzebuje odpoczynku. Jednak, gdy go nie otrzyma, a stres jest...
Z dyni możemy zrobić praktycznie wszystko: zupę, ciasto, babeczki, muffinki, a nawet hummus i dżem. Możemy ją smażyć, piec, miksować, wekować, marynować. Lekkostrawne...
Szpinak wielu osobom źle się kojarzy, gdyż w dzieciństwie byli zmuszani do jedzenia go, a nie był on przyrządzany tak jak teraz. Wszyscy mówili, że jest zdrowy, bo zawiera wiele witamin, ale...
Śliwki, tak świeże jak i suszone, dostarczają niezbędnych dla zdrowia składników, wspomagają układ pokarmowy i nerwowy, chronią przed rakiem, osteoporozą,...
Teorii jest wiele, jednak nie wszystkie są potwierdzone naukowo i nie każda jest skuteczna. Niektóre wydają się nawet absurdalne i nie są już brane pod...
I choć wydawać by się mogło, że nadmiar soli wpływa tylko na nadciśnienie tętnicze, jej spożywanie w zbyt dużej ilości może mieć daleko idące skutki.