Profilaktyka to podstawa w zachowaniu zdrowia na długie lata. Badania kontrolne należy wykonywać regularnie i odpowiednie do swojego wieku. Po 50.tce niestety ryzyko zachorowania na wiele chorób (np....
Bardzo dziękujemy za liczny udział w naszej zabawie oraz cierpliwość w oczekiwaniu na wyniki!
Wśród osób, które przeżyły udar, około 70 proc. pozostaje niepełnosprawnymi, przy czym 50 proc. wymaga pomocy i opieki innych osób z powodu upośledzonej sprawności fizycznej i psychicznej. Jak rozpoznać Udar nie pozwala się uśmiechnąć...
Czy wiesz, że sposób i tempo w jakim stawiasz kroki nie są przypadkowe? Mogą one być wyraźnym wskaźnikiem Twoich skłonności zdrowotnych, stanu kondycji, a nawet poważnych chorób - takich jak cukrzyca, artretyzm, Alzheimer lub...
Aż dwie trzecie dzieci w wieku od 2 do 12 lat ze zbyt wysokim wskaźnikiem BMI ma już co najmniej jeden z wczesnych objawów chorób serca i układu krążenia – wynika z najnowszych badań holenderskich uczonych.
Peeling z kawy - polecany głównie na uda, brzuch i pośladki, ujędrnia skórę oraz w widoczny sposób redukuje celluit. Pobudza krążenie, a jego zapach skutecznie doda nam energii. Do wykonania potrzebujemy ok. 6 łyżeczek fusów bądź po prostu kawy mielonej, warto rozrobić...
Niestety, w Polsce fizyczna aktywność osób w wieku 50+ nie jest zbyt popularna. Jeśli do tej pory uważaliście, że sport jest tylko dla młodych to najwyższa pora zmienić swoje nastawienie. Odpowiednia dawka ruchu zapewnia znaczne polepszenie jakości życia. Zapobiega ona przedwczesnemu starzeniu oraz...
W Polsce klimat sprzyja wielu różnorodnym gatunkom które urozmaicają potrawy i nadają im zupełnie nowego smaku. Do najpopularniejszych oraz najczęściej występujących w naszym otoczeniu ziół...
Na drodze zdrowego odżywiania są różne przystanki: imieninowe odstępstwa, komercyjne menu w restauracji, zniechęcenie, czy też brak inspiracji... Poniższa tabela zawiera najczęściej używane...
Po pierwsze – witaminy & minerały Zimowa dieta wypłukała z naszego organizmu wiele niezbędnych...
Pączek - mąka, cukier, mleko, jaka i drożdże, to podstawowe składniki jakich użyjemy aby go zrobić. Ale to nie wszystko pyszne nadzienie, konfitury, czekolada, budyń no i polewa lukier albo cukier puder. Takie składniki generują, niezliczone wydawałoby się, ilości kalorii....
Nazywana również jarzębem zwyczajnym. Jest to roślina wieloletnia z rodziny różowatych. Występuje w Europie, południowo-zachodniej Azji oraz w zachodniej Syberii. W Polsce spotykana jest na całym obszarze. Jarzębina hodowana jest jako roślina lecznicza lub ozdobna....
Kiedy już kobieta i mężczyzna poczują, że pragną dziecka zwykle okazuje się to nie takie proste. Najpierw mogą pojawić się kłopoty z zajściem w ciążę. Bardzo wiele par jest najpierw rozczarowanych brakiem dwóch kreseczek, potem zezłoszczonych a na końcu...
Jakie rozróżniamy? Na ciepło i na zimno. Słodkie i wytrawne. To raczej coś na jeden kęs. Tradycyjne “koreczki” stąd właśnie są na wykałaczkach by zawartość ich mogła na raz zmieścić...
Oto kilka propozycji, jak urozmaicić codzienne posiłki i uchronić bliskich przed chorobą, co może wydawać się szczególnie trudne w okresie jesienno – zimowym. Do 5 razy sztuka Według Światowej Organizacji Zdrowia człowiek powinien jeść warzywa i owoce...
Nasze maluchy są dwa razy bardziej narażone na ryzyko odwodnienia niż my- dorośli.Nie tylko ilość , ale i jakość podawanych dzieciom płynów ma duże znaczenie. U dorosłych zapotrzebowanie na płyny wynosi około 2-5% masy ciała, zaś niemowlęta potrzebują jeszcze więcej, bo około...
1. Małe grzeszki- tuczące jedzenie i słodkości. Są dwa momenty w ciągu dnia, w których możemy bez wyrzutów sumienia zjeść ulubione i nie do końca zdrowe rzeczy.
Chińczycy to najdłużej żyjący ludzie na świecie. Rzadziej niż Polacy chorują na nowotwory, co przypisuje się ich menu zdominowanemu przez owoce, warzywa i ryby. Kobiety i mężczyźni dożywają tu średnio 81 lat. Oprócz diety prowadzą oni aktywny...
Pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica) należy do rodziny pokrzywowatych. Jest rośliną trwałą. Rośnie na polach, miedzach, pod lasami, przy drogach leśnych, w sadach, wokół ogrodzeń, oraz wszędzie tam, gdzie trawa przez dłuższy czas jest nieskoszona.Osiąga ponad metr wysokości, ma czworokanciastą...
A przecież można tak łatwo i pysznie jeść oraz gotować bez tych wszystkich dodatków smakowych i barwników, które mogą mieć liczne niepożądane działania. Nie wyobrażacie sobie obiadu bez zupy lub ziemniaczków i kotleta bez gęstego sosu? Sięgacie po kostki rosołowe, "warzywka", gotowe mieszanki...