Opublikowany przez: IwonaSza 2013-09-05 13:33:35
Skuś się
Soczysta, smaczna i zdrowa. Śliwka zawiera niewielką ilość kalorii, a do tego jest cennym źródłem witamin i składników odżywczych. Główną zaletą jest duża ilość witaminy E, która jest przeciwutleniaczem chroniącym komórki przed zniszczeniem przez wolne rodniki. Poza tym, jest cennym źródłem potasu, błonnika i żelaza oraz witaminy B6.
Co więcej, śliwka działa korzystnie na układ pokarmowy i wspomaga pracę jelit i zapobiega zaparciom. Reguluje ciśnienie krwi, zapobiega powstawaniu miażdżycy i chorobom serca. Tak działa na organizm od środka, ale pomaga również zachować młody i zdrowy wygląd na zewnątrz. Wstrzymuje bowiem procesy starzenia się skóry i zapobiega wypadaniu włosów.
Suszone i kiszone
Suszone owoce śliwki są jeszcze większym źródłem witaminy A i błonnika. Działają również na korzyść naszego układu pokarmowego, a także, przez zawartość skoncentrowanego cukru, są dobrym źródłem energii.
Śliwki kiszone w solance są w Azji od dawna stosowane jako środek leczniczy. Pomagają w leczeniu bóli żołądka, przy nudnościach i zaparciach.
Przeciwwskazania
Nie każdy jednak może skusić się na ten owoc. Osoby z chorobami trzustki, wątroby oraz cukrzycy i osoby z dużą nadwagą, powinni zrezygnować ze śliwek.
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
193.106.*.* 2014.04.06 18:15
śliweczki są pyszne! nawet teraz można je kupić i zajadać! ja kupiłam dzisiaj rano w polomarkecie - dobre są!
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.