Co zrobić, by wprowadzić w życie dobre nawyki żywieniowe? Zdrowe odżywianie - podstawa dobrego samopoczucia Niezależnie od życiowego etapu, na jakim się znajdujesz, możesz zapanować nad swoimi nawykami żywieniowymi. Każdy z nas może jeść zdrowo. Inną dietę będą mieć osoby młodsze,...
Wiadomość o pożarze jest tym bardziej dramatyczne, ze doszło do niego w trakcie obchodów jubileuszu przygotowanego przez Bank Żywności. 40 lat temu, 16 października ustanowiono Światowy Dzień Żywności. Olsztyński oddziała BŻ, który na co dzień walczy z marnowaniem żywności, tego dnia zorganizował...
Czym jest alergia na białko mleka krowiego oraz jakie mogą być jej objawy? Odpowiadamy.
Sól kuchenna jest nieodłączną przyprawą w kuchni. Dodajemy ją do gotowania makaronu, kaszy, ziemniaków, poprawiamy nią smak potraw, konserwujemy żywność. Jednak spore ilości soli znajdziemy w gotowych produktach spożywczych np. w chlebie, wędlinach, pastach do smarowania...
Warzywa i owoce znajdują się u podstawy piramidy żywieniowej, tuż za aktywnością fizyczną. Zaleca się, aby spożywać 5 porcji warzyw i owoców dzienne, z czego warzywa powinny stanowić 3-4 porcje. Najlepszym sposobem na spełnienie tego wymagania, jest ich dodatek do każdego...
Wyspiarskie państwo Vanatu, niewielki punkt na Oceanie Spokojnym niedaleko Australii, już od kilku lat prowadzi skuteczną i restrykcyjną politykę z plastikowymi odpadami. Już wcześniej w kraju wprowadzono zakaz używania plastikowych opakowań, torebek czy słomek. Tym razem rząd posunął się jeszcze...
Gdy nie działa prawidłowo, dochodzi do cofania się treści pokarmowej i tzw. zgagi, czyli nieprzyjemnego uczucia pieczenia i palenia w przełyku. Wraz ze wzrostem ciąży rosnąca macica coraz bardziej uciska na żołądek, co także może prowadzić do cofania się treści żołądkowych i nasilać objawy zgagi. Objawy...
Sezon letni wiążę się ze szczytem zachorowań na zatrucia pokarmowe. Zwłaszcza gdy, przez dłuższy czas temperatura powietrza oscyluje wokół 30 stopni Celsjusza. Szybszemu psuciu się żywności najbardziej sprzyja jej niewłaściwe przechowywanie – zbyt długo poza lodówką, częściowe...
Spacer z niemowlakiem może być prawdziwym wytchnieniem dla stęsknionej za światem zewnętrznym (pozadomowym) mamy niemowlaka. Zwłaszcza, jeśli bobas śpi podczas jazdy. Zdarza się też jednak, że podczas takiego spaceru musimy dziecko nakarmić, przebrać lub podać posiłek stały. Wówczas przydają nam się...
Awokado należy do tzw. superfoods, ponieważ bardzo korzystnie wpływa na nasze zdrowie bez żadnych skutków ubocznych, najprościej mówiąc nie da się go przedawkować. Zawiera bardzo zdrowe tłuszcze, a dokładnie nienasycone kwasy tłuszczowe oraz duże ilości błonnika, aminokwasów,...
Przekąski piknikowe dla dzieci powinny być małe, aby zmieściły się w małej rączce i koszyku piknikowym oraz kolorowe, żeby swoim wyglądem zachęcały do ich zjedzenia. Pod względem praktycznym jest to również bardzo wygodne, bo nieduże kawałki łatwo spakujesz w pojemniki...
W wieku czterech lat dziecko jest już bardzo sprawne – pewnie biega, skacze, wspina się, jeździ na rowerku. Czterolatki są bardzo ruchliwe – wszędzie ich pełno. Zadają też mnóstwo pytań, bo ciekawość świata na tym etapie rozwoju jest bardzo duża. Nadal jednak czterolatki mają tendencję do...
Jeśli Twój dom lub mieszkanie zaatakowały stada mrówek to dobrze wiesz, że pozbycie się ich nie jest proste. Niestety likwidowanie tylko tych okazów, które pojawią się w koszu na śmieci czy na kuchennym blacie nic nie daje, bo za chwilę wyłaniają się kolejne. Jak się pozbyć...
REGULAMIN KONKURSU „#WYZWANIE5PORCJI” §1 Wstęp Niniejszy regulamin (zwany dalej: „Regulaminem”) określa zasady przeprowadzenia...
Przekonaj się, jak w ciągu niespełna roku MedFood Group pozyskała dla swoich usług i produktów jedną z największych baz klientów na polskim rynku health & wellness. Sprawdź, jak zbudowała zasięg na poziomie ponad 3 mln wizyt miesięcznie oraz jak wykorzystuje R&D i nowe technologie...
Okazuje się, że gotowane i pieczone, czyli poddane obróbce termicznej ziemniaki, makaron, ryż, jaja czy mięso, podobnie jak produkty surowe mają określony czas bezpiecznego przechowywania w lodówce. Wiesz jak długo możesz bezpiecznie przechowywać w lodówce ugotowany ryż...
Są produkty, które bezpośrednio przyczyniają się do rozwoju nowotworów w organizmie człowieka, są też takie które mogą mieć wpływ pośredni. Na szczęście większość potraw i produktów uznajemy za bezpieczne dla zdrowia. Tak czy inaczej, istnieje grupa produktów, których lepiej...
Płatki kukurydziane na śniadanie, w biegu przekąszone ciastka i paluszki, biały makaron i sos ze słoiczka na obiad. To żywienie wielu z nas. Wysokokaloryczne, bogate w węglowodany proste, tłuszcze nasycone, a ubogie w witaminy, składniki mineralne oraz błonnik pokarmowy, który w utrzymaniu...
MIKROFALÓWKA Używacie mikrofalówki? Nie mam i nigdy nie kupię m.in. dlatego, że nie jem gotowców. Dziś trafiłam na taki artykuł i widać, że mam rację. Często dyskutujemy, zastanawiamy się nad coraz więcej chorujących ludzi na nowotwory, wszelkie wady i problemy z zajściem w ciążę. Na pewno ma tu duży...
Jesień, zima i wczesna wiosna, to czas, w którym przypominamy sobie, że warto wzmocnić naszą odporność. Chłodne dni zachęcają nas do spożywania ciepłych napojów i posiłków, co jest świetną metodą na rozgrzanie organizmu, ale również na dostarczenie porcji witamin. Naturalne metody wzmocnienia odporności...