Żywe kultury bakterii i mikrobiota jelitowa Probiotyki, inaczej nazywane też żywymi kulturami bakterii, traktuje się jako żywe mikroorganizmy. Wpływają one na utrzymanie odpowiedniego profilu flory bakteryjnej i gwarantują tym samym korzyści zdrowotne dla gospodarza. Kiedy...
Kolki, będące zmorą zarówno rodziców, ale przecież i samych dzieci, to jeden z głównych tematów, które dręczą rodziców i nurtują specjalistów. Drugi ważny aspekt to te momenty w życiu malca, kiedy jest on poddawany w chorobie, najczęściej podczas ostrego przeziębienia...
Organizm noworodka nie jest jeszcze dojrzały, a jego układ immunologiczny dopiero się kształtuje i nabywa odporności dzięki mleku mamy i zawartym w nim przeciwciałom oraz dobrym bakteriom Lactobacillus i Bifidobacterium....
W układzie pokarmowym człowieka znajduje się wiele rodzajów bakterii. Większość z nich korzystnie wpływa na organizm poprzez wspomaganie układu trawiennego, są to tzw. dobre bakterie. Jednak...
Tuż po narodzinach przewód pokarmowy noworodka kolonizują bakterie znajdujące się w kanale rodnym matki, w tym pałeczki kwasu mlekowego. To początek procesu rozwoju mikroflory jelitowej małego człowieka. Dziecko osiąga skład mikroflory podobny do tego, który jest charakterystyczny dla organizmu dorosłego...
Po pojawieniu się noworodka, świat zmienia się o 180 stopni, noce są nieprzepasane, a kobieta potrzebuje intensywnej regeneracji, aby jak najszybciej wrócić do formy i odzyskać siły. Niestety, wiele kobiet po ciąży,...
Zajady na ustach wywołują drożdże, grzyby lub bakterie. Pojawiają się w kącikach ust, gdyż jest to dla nich idealne środowisko ze względu na ciepło i wilgoć. Często są mylone z opryszczką jednak bardzo się od niej różnią, gdyż opryszczkę wywołuje jeden specyficzny wirus,...
Chociaż ogólnie wiadomo, że słodkie lenistwo jest tym, co koty lubią najbardziej, nasi mleczni przyjaciele mają sto pomysłów na minutę i nie mogą usiedzieć w jednym miejscu, ponieważ już myślą o zbliżającym się Nowym Roku i tym, co dobrego przyniesie.
Przekąska serwowana w tej postaci to bogate źródło zawartego w żółtym serze białka – makroskładnika pokarmowego, pełniącego m.in. funkcje budulcowe w organizmie człowieka oraz wapnia odpowiedzialnego za kondycję kości i zębów. Z czego powstaje żółty ser? Wartości...
Zaparcia w ciąży na szczęście nie są niebezpieczne i wiążą się raczej z dyskomfortem, niż z objawem choroby. Potrafią one jednak bardzo uprzykrzać życie przyszłej mamie, dlatego lepiej się ich pozbyć. Jak to zrobić? W bardzo prosty sposób, wystarczy...
Wspieranie odporności dziecka w okresie jesieni jest kluczowe, aby mogło cieszyć się zdrowiem przez cały sezon. Dbanie o odporność to zadanie na cały sezon – najlepiej wzmacniać ją codziennie. Jak to robić? Co sprzyja lepszej odporności dziecka? Wyjaśniamy! Zdrowa i zrównoważona dieta dla...
Owocowe jogurty i serki homogenizowane to szybka, łatwa przekąska, która smakuje praktycznie każdemu dziecku. Niestety ich skład pozostawia wiele do życzenia – aromaty, barwniki, syrop glukozowo-fruktozowy czy duża ilość cukru nie są składnikami służącymi zdrowiu małego dziecka. Jedno opakowanie może...
Laktoza to cukier złożony zawarty w mleku i jego przetworach. Nietolerancja laktozy u dzieci występuje na skutek braku enzymu laktazy w żołądku. Enzym ten pozwala na rozkład laktozy, która jest dwucukrem składającym się z dwóch składników: glukozy i galaktozy. Aby organizm...
"Mamo, brzuszek mnie boli!". To jedno z najczęściej powtarzających się zdań naszych pociech. Gdy temu bólowi towarzyszy biegunka, gorączka, wymioty i osłabienie, możemy mieć...
W tym roku zima nie zagościła u nas całą swoją majestatyczną postacią. Brak wielkich mrozów, śnieżnych zasp i sopli lodu mógłby skłaniać ku opinii, że tym razem na wiosnę obejdziemy się bez pewnych corocznych nieprzyjemnych...
Zakończony właśnie konkurs Danone „Dobre nawyki – sekretne triki polskich mam” (https://rodzice.familie.pl/artykul/Konkurs-Dobre-nawyki-sekretne-triki-polskich-mam,5890,1.html)...