Najczęściej w sklepie sięgamy po mąkę tortową (typ 450), lub mąkę pszenną (typ 500). Mąkę tortową stosuję do ciast, a pszenną (typ 500) do klusek naleśników czy zasmażki.
Jak zwiększyć laktację?Jeśli zdarzyło się, że matka nie karmiła dziecka przez pewien czas (np. z powodu wyjazdu), a ściąganie pokarmu nie było wystarczająco efektywne i...
Czy każdy może przejść na dietę?Prawidłowa dieta, obok aktywności fizycznej...
Dieta w ciąży – najważniejsze zasady Po pierwsze i najważniejsze, w ciąży wcale nie musisz znacznie zwiększać ilości spożywanego jedzenia. Zbyt duży przyrost masy ciała w oczekiwaniu na urodzenie dziecka może za sobą pociągnąć poważne konsekwencje zdrowotne! Dla Ciebie mogą...
Wybieraj kaszki tradycyjne Jeżeli chcesz, by misja wprowadzania kaszek do rodzinnego jadłospisu zakończyła się sukcesem sięgaj po naturalne kaszki, które wymagają ugotowania. Tradycyjne kaszki mają ciekawą konsystencję, która może być atrakcyjna dla starszych dzieci i dorosłych. Można ugotować...
Grzyby mają wielu amatorów, a ich smak i aromat niekiedy jest nie do przecenienia. Grzyby stanowią dość dobre źródło witamin B, szczególnie ryboflawiny i niacyny. Znajdziemy w nich również sporo składników mineralnych – potas, fosfor i magnez. Czy zatem można dać dziecku grzyby? I od jakiego wieku...
1. Za małe główne posiłki w ciągu dnia Głód objawiający się niedługo po zjedzeniu śniadania czy obiadu może świadczyć o tym, że po prostu jesz za mało i Twój organizm daje Ci o tym znać uczuciem głodu. Warto wtedy pomyśleć o powiększeniu posiłku...
Jest to idealne rozwiązanie nie tylko dla osób, które chciałyby przejść na wegetarianizm, lecz trudno im zrezygnować z mięsa, ale również dla tych, którzy chcą poprawić swój sposób odżywiania, bez znacznych restrykcji. Co więcej, fleksitarianizm zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy, chorób sercowo-naczyniowych...
Jakie płatki wybierać, by były nie tylko smaczne, ale i dostarczały cennych witamin i minerałów całej rodzinie? Dowiedz się więcej już teraz. Płatki z naturalnym składem Wystarczy zalać je mlekiem albo połączyć z jogurtem naturalnym, by przyrządzić pyszne śniadanie....
Jak zatem zaplanować jadłospis maluchów, by mieć pewność, że jedzą smacznie i wartościowo również w wakacje? O tym napiszemy poniżej. Okres wakacyjny – budowanie diety nie jest trudne Z jednej strony w wakacje pragnie się odpoczywać i nie myśleć...
Idealne sałatki na grilla z sezonowych warzyw i owoców Niezbędnym elementem każdego grilla są różnego rodzaju sałatki, które urozmaicają posiłek na świeżym powietrzu. Wiosną i latem jak najczęściej należy sięgać po sezonowe warzywa i owoce, będące źródłem witamin oraz innych...
Wybieraj wartościowe produkty Zdrowa dieta nie zawsze musi wiązać się z radykalną zmianą przyzwyczajeń żywieniowych. Czasem wystarczy wprowadzić kilka modyfikacji, aby jeść lepiej i dostarczyć tym samym wszystkie cenne składniki odżywcze organizmowi. W codziennym menu z całą pewnością powinno...
Zażywanie probiotyków – najważniejsze korzyści Probiotyki to zdrowe bakterie, które bytują w jelitach i regulują funkcje trawienne. Ich brak jest często główną przyczyną występowania biegunki w ciąży....
Marka Inka od wielu lat słynie ze znakomitej alternatywy kawy. Zna ją prawie każdy. Teraz portfolio Inki powiększyło się o napoje roślinne: Sojowe, Owsiane i Ryżowe stanowiące alternatywę mleka. Napoje cechuje świetny smak i prosty skład. Naturalnie nie zawierają laktozy i są przyjazne weganom! Teraz...
O konieczności zjadania śniadania – pierwszego i drugiego - nie trzeba już nikogo przekonywać. Posiłki te są szczególnie ważne w przypadku dzieci, dostarczają im bowiem „paliwa” na początek całego, pełnego wrażeń dnia. Wedle Instytutu Żywności i Żywienia śniadania powinny zapewnić około 30...
Choć to nie nowy suplement, trzeba przyznać, że staje się coraz bardziej popularny. Jeśli chcesz schudnąć warto włączyć do swojej diety właśnie zielony jęczmień. Właściwości które posiada nie tylko pomagają pozbyć się zbędnych kilogramów, lecz także zadbać...
Ziemniaki znają wszyscy – ich łagodny smak, owalny kształt i w zależności m.in. od pory roku, odmiany czy sposobu hodowli – wielkość. Młode ziemniaki gotowane w łupinach czy te, posypane świeżym koperkiem lub z łyżką śmietany, to smak dzieciństwa wielu z nas. Jednak czy...
Anna Słaboń, psycholog i certyfikowany coach
Obecnie istnieje mnóstwo diet ketogenicznych, które różnią się stosunkiem składników pokarmowych i doborem rodzaju tłuszczu. Wszystkie jednak mają wspólny mianownik. Drastyczne ograniczenie węglowodanów w posiłkach powinno doprowadzić do zwiększonej produkcji i nagromadzenia...
Z definicji wynika, że sok to produkt naturalny, który otrzymywany jest ze świeżych, chłodzonych lub mrożonych i dojrzałych owoców lub warzyw. Zgodnie z przepisami do soków owocowych nie wolno dodawać cukru, w związku z tym w sokach znajduje się cukier, który pochodzi...