Artykuł promocyjny Opublikowany przez: Redakcja Familie Redakcja 2021-10-15 08:32:00
Autor zdjęcia/źródło: mat. partnera artykułu
Jakie płatki wybierać, by były nie tylko smaczne, ale i dostarczały cennych witamin i minerałów całej rodzinie? Dowiedz się więcej już teraz.
Wystarczy zalać je mlekiem albo połączyć z jogurtem naturalnym, by przyrządzić pyszne śniadanie. Tylko czy smaczne zawsze oznacza zdrowe? Okazuje się, że większość konsumentów nie zwraca uwagi na skład tego produktu spożywczego. Większość płatków to żywność wysoce przetworzona, z ogromem cukru i "E" w swoim składzie. Jedząc je każdego ranka, dostarczamy niestety "puste kalorie". Ogromna ilość płatków zawiera syrop glukozowy, a jedna ich porcja ma tyle kalorii, ile czekoladowy batonik. Nie ma wątpliwości, że należy zwracać większą uwagę na skład płatków, po jakie sięgamy ze sklepowych półek.
Dobre płatki śniadaniowe będą doskonałą propozycją na pożywny posiłek dla całej rodziny. Aby móc właśnie takie serwować każdego ranka, konieczne jest przede wszystkim czytanie informacji podanych przez producenta na opakowaniu ze szczególnym uwzględnieniem składu.
Płatki powinni być wyprodukowane z naturalnych składników, ze zbóż z rolnictwa ekologicznego. Nie powinny zawierać żadnych sztucznych dodatków, cukru, barwników, aromatów. Wybierać można płatki jaglano-orkiszowe, jaglane, gryczane, z różnych odmian pszenicy czy amarantusa, najlepiej te ze świeżego przemiału. Tylko takie zapewnią solidną dawkę cennych witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Co powinny zawierać dobre płatki śniadaniowe? To źródło żelaza, białka, fosforu, magnezu i oczywiście dobroczynnego błonnika, który ma zbawienne działanie na cały układ trawienny i pokarmowy.
Przeciętny konsument ma coraz większą świadomość w zakresie konieczności zwracania uwagi na jakość produktów. Ponieważ płatki śniadaniowe cieszą się ogromną popularnością i są często wybierane jako podstawa tego pierwszego posiłku każdego dnia, światowi producenci oferują ich niezliczoną ilość. Warto jednak dodać, że również na rodzimym rynku udaje się znaleźć najlepszej jakości, w pełni ekologiczne i pełnowartościowe produkty tego rodzaju. Sięgając właśnie po takie, zyskuje się gwarancję nie tylko dbania o zdrowie całej rodziny, ale również wspiera krajowe, mniejsze przedsiębiorstwa, które z łatwością mogą konkurować z dużymi koncernami. To one stawiają na dostarczanie Polakom dobrodziejstw natury zamkniętych w opakowaniach z wielozbożowymi płatkami.
Dobrej jakości płatki śniadaniowe z powodzeniem można łączyć z mlekiem, jogurtem, dodawać do deserów albo kaszek. Będą stanowić pełnowartościowe, sycące śniadanie dla dzieci i dorosłych. Odpowiednio dobrane, mogą być spożywane przez alergików czy wegan, a ich smak zawsze udaje się wzbogacić na przykład naturalnymi owocami liofilizowanymi.
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.