Anna Lewandowska propaguje zdrowy tryb życia i dba o właściwe odżywania nie tylko na swoim blogu, czy prowadzonych przez siebie warsztatach. Również w domy Lewandowscy jedzą zdrowo. Ostatnie zdjęcie obiadku (najprawdopodobniej małej Klary, choć Anna go nie podpisała), doskonale tego...
Dieta matki karmiącej powinna być ułożona według podstawowych zasad zdrowego odżywiania. Oznacza to, że menu ma być bogate we wszystkie potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu substancje odżywcze: białka, węglowodany, tłuszcze (szczególnie nienasycone), witaminy i sole mineralne. Pamiętaj,...
W prawidłowo przebiegającej ciąży zdrowie ciężarnej i jej dziecka powinno być kontrolowane przez położnika około...
Przyszła mama dba nie tylko o siebie, ale również o dziecko. To zobowiązuje. Dlatego jeszcze przed ciążą warto zwrócić uwagę na zdrowe odżywianie i zmianę stylu życia....
Najnowsze...
Prawda jest taka, że odporność dziecka budujemy cały rok, nie tylko w sezonie jesienno-zimowym. Warto o tym pomyśleć wcześniej, by zaplanować odpowiednią i dobrze dobraną suplementację dla najmłodszych – radzi DIETETYK z Poradni MedFood, prywatnie mama trójki dzieci Natalia Gniadek. Dietetyk...
Przedszkolaki i nawet jeszcze mniejsze dzieciaki uwielbiają pizze. W przeciwieństwie do hamburgerów czy frytek, jest to danie, które nasze pociechy mogą jeść bez ograniczeń. Włoskie danie, które my w szczególności...
A przecież można tak łatwo i pysznie jeść oraz gotować bez tych wszystkich dodatków smakowych i barwników, które mogą mieć liczne niepożądane działania. Nie wyobrażacie sobie obiadu bez zupy lub ziemniaczków i kotleta bez gęstego sosu? Sięgacie po kostki rosołowe, "warzywka", gotowe mieszanki...
Nie stosuję żadnej diety. A wręcz staram się jeść to, co najbardziej kaloryczne! Niestety moje BMI ciągle utrzymuje się na poziomie nieco poniżej 19, co oznacza niewielką, ale jednak niedowagę. Co prawda na pewno w jakimś stopniu brak tendencji do tycia mam w genach, lecz...
Jednym z filarów zdrowia jest właściwe odżywianie od najmłodszych lat. Dwie mamy, lekarz i dietetyk, postanowiły więc założyć firmę HELPA (HEaLthy PArenting ),...
Nadmiar lub niedobór konkretnych składników diety prowadzi do trwałych modyfikacji procesów metabolicznych oraz hormonalnych, co w konsekwencji może przyczynić się do występowania chorób w późniejszym życiu dziecka. W żywieniu kobiety w ciąży istotna jest podaż podstawowych...
Myśl różowo z ShinyBOX ShinyBox jest to pudełko...
Od paru lat w Polsce zaczęła się moda na zdrowe odżywianie, z drugiej strony na naszych stołach zaczęła coraz częściej gościć kuchnia chińska. To wpłynęło w dużej mierze na coraz większą popularność hodowania i spożywania kiełków. Nie każdy wie jaka moc zdrowia kryje się w tych...
Powiedzenie „jesteś tym, co jesz”, nabiera w ostatnim czasie zupełnie nowego znaczenia. Coraz więcej osób przekonuje się także, że prawdziwie brzmi: „co jesz, tak wyglądasz”. Dlatego zarówno branża żywieniowa, jak i kosmetyczna, zwraca się w stronę składników pochodzenia naturalnego. Prawdziwe piękno...
Z badań TEMPEST wynika, iż młodzież, która stosuje strategie samoregulacyjne częściej spożywa owoce i warzywa, a mniej przekąsek czy napojów gazowanych. Na czym polegają takie strategie?...
Pani Profesor, kiedy w latach 80. chodziłem do przedszkola, był tam stomatolog. W szkole podstawowej pracowała pani higienistka oraz pielęgniarka, które regularnie nas badały i zapisywały wyniki w kartotekach. To był PRL. Czy dzisiejszy siedmio- czy dwunastolatek ma podobną opiekę?
Z uwagi na mniejszą ilość czasu, coraz trudniej jest przygotować posiłki wpisujące się w harmonogram każdego członka rodziny, dbając jednocześnie o ich dobrą jakość. Z pomocą może przyjść oferta dań gotowych i przekąsek marek własnych sieci Żabka,...
W obliczu szybkiego tempa życia rodziców oraz wszechobecnych restauracji typu fast-food propagowanie wśród dzieci i młodzieży odpowiedniego odżywiania się nie jest rzeczą łatwą. Na szczęście, bardzo dobre efekty w dziedzinie...
Prebiotyki i probiotyki pełnią w naszym organizmie odmienne role. Zakres ich działania zachodzi w układzie pokarmowym, a główne zadanie opiera się na pomocy w regulowaniu zdrowia naszych jelit. Znaczenie prebiotyków jest znacznie silniejsze od probiotyków. Błonnik prebiotyczny to niestrawne części...
Zdrowa kobieta, nie będąca w ciąży, potrzebuje dziennie około 2200 kcal (9200 kJ). Nic nie zmienia się w jej zapotrzebowaniu w pierwszym trymestrze ciąży. Od czwartego miesiąca ciężarna kobieta potrzebuje około 300 kcal...