Opublikowany przez: Mama Julki 2011-02-05 15:32:42
Nie stosuję żadnej diety. A wręcz staram się jeść to, co najbardziej kaloryczne! Niestety moje BMI ciągle utrzymuje się na poziomie nieco poniżej 19, co oznacza niewielką, ale jednak niedowagę. Co prawda na pewno w jakimś stopniu brak tendencji do tycia mam w genach, lecz mimo wszystko chciałabym ważyć chociaż tyle, aby mieścić się w normie i...troszkę lepiej się czuć, troszkę bardziej kobieco mając tu i ówdzie nieco więcej ciałka... Nie pomogła mi nawet ciąża – 16 kg, które przybrałam zgubiłam w ciągu kilku miesięcy i teraz ważę jeszcze mniej niż przed nią. Są tacy, co mi zazdroszczą, a ja, choć nie popadam w kompleksy, chciałabym jednak nabrać troszkę bardziej kobiecych kształtów...
Jak się okazuje, nie wystarczy tylko jeść wszystkiego, co wydaje nam się kaloryczne, by przytyć! A znaleźć konkretny schemat żywieniowy odpowiedni dla osoby z niedowagą, wcale nie jest tak łatwo! Oczywiście najlepiej skonsultować się z doradcą żywieniowym, który dobierze dietę (dziwnie to brzmi w odniesieniu do próby przytycia:) ) indywidualnie zgodnie z naszym wiekiem, stylem życia, stanem zdrowia i wieloma innymi czynnikami. Jednak nie każdy może sobie na taką konsultacje pozwolić. Warto więc poznać kilka tajników, które pomogą nam stworzyć jadłospis na tyle kaloryczny, a jednocześnie zdrowy, iż będziemy mogli przybrać na masie bez uszczerbku na zdrowiu i urodzie:)
Jednak zanim zaczniemy proces przybierania na wadze, warto jeszcze znaleźć przyczynę naszej niskiej wagi. Najważniejsze, by wykluczyć choroby mogące powodować niska masę ciała.
I tak wśród przyczyn niedowagi znajdują się:
- choroba lub stan pochorobowy
- złe odżywianie (zły zestaw spożywanego jedzenia)
- za mało jedzenia (brak jedzenia lub świadome głodzenie się)
- nadmierne zużycie energii (ciężka praca fizyczna)
- problemy z trawieniem, wchłanianiem lub z transportem międzykomórkowym składników odżywczych.
Jeśli problemy zdrowotne nie stanowią bariery w przybieraniu na wadze, najprawdopodobniej powodem jest po prostu nieodpowiedni jadłospis i styl życia lub też problemy z trawieniem, wchłanianiem i transportem międzykomórkowym substancji odżywczych. Często powodem niedowagi jest również bardzo aktywny tryb życia bądź długotrwały stres.
Jak więc powinniśmy się odżywiać, aby jedzenie dostarczało nam niezbędnej energii, a także sprawiało, że w zdrowy sposób przybierzemy na masie?
Wiele osób z problemem niedowagi (przyznam, ze ja sama także...) myśli, iż jedząc produkty bardzo kaloryczne, tłuste bądź słodkie (fast foody, słodycze) albo też niemal na siłę zjadając nieograniczone ilości pokarmów bardzo szybko uzyska pożądane kilogramy. Nic bardziej mylnego! Taki sposób odżywiania się jest jedynie powodem problemów trawiennych i innych kłopotów ze zdrowiem i urodą (np. pogorszenie kondycji skóry i włosów). Dlatego dieta dla „chucherka” powinna łączyć w sobie produkty wysokokaloryczne i jednocześnie zdrowe, a także być wprowadzana stopniowo!
Przede wszystkim warto sobie uświadomić, iż dieta tucząca powinna być oparta zasadach racjonalnego odżywiania, tak samo jak przy diecie odchudzającej.
Oto główne zasady, do jakich należy się stosować:
zjadaj dziennie minimum 4-5 posiłków dziennie, średnio co 2-3 godziny.
- pamiętaj, by w Twoim codziennym jadłospisie znajdowały się owoce i warzywa,
- unikaj gazowanych napojów i tłustych, niezdrowych potraw typu fast food czy smażone mięsa i zawiesiste sosy.
Oprócz tych „przykazań” dotyczących właściwie każdego, jest kilka specjalnych porad dla „chuderlaczków”!
-twoja dzienna porcja kalorii powinna być większa niż u osób bez problemu niedowagi i powinna wynosić ok. 3500 kalorii!, z czego połowę powinny stanowić węglowodany, gdyż ich nadmiar łatwo przekształcany jest w tkankę tłuszczową,
- pamiętając o zwiększonym zapotrzebowaniu na węglowodany, nie zapomnij o dostarczaniu organizmowi innych niezbędnych elementów, jak białka, witaminy i inne mikroelementy,
- z racji na zwiększone zapotrzebowanie kaloryczne, możesz podzielić posiłki na więcej porcji – nawet 6-7 i pamiętać o ich regularnym spożywaniu,
- co dokładnie powinny jeść osoby z niedowagą? - białe pieczywo, kasze, makarony, ziemniaki i potrawy z nich przyrządzone, kluski i kluseczki!
- nie zapominaj jednak, ze Twoja dieta powinna być urozmaicona i zawierać także ciemne pieczywo, owoce i warzywa, chude mięso i nabiał,
- przed każdym posiłkiem wypija szklankę soku owocowego – to pobudzi apetyt!
- po jedzeniu znajdź czas na półgodzinny odpoczynek, a najlepiej drzemkę!
Drogi Chuderlaczku, pamiętaj także o tym, iż – o ironio! - przytycie zajmuje z reguły znacznie więcej czasu niż schudnięcie! Uzbrój się więc w cierpliwość i stopniowo wprowadzaj w życie nową, bardziej kaloryczną dietę. Pamiętaj, ze urozmaicony i przede wszystkim smaczny jadłospis sprawi, że zwiększy się twoje łaknienie, dzięki czemu jedzenie będzie przyjemnością, a nie tylko sposobem na utycie!
Życzę powodzenia – Tobie i sobie samej również:)
Artykuł powstał na podstawie własnych doświadczeń oraz w oparciu o materiały z:
interia.pl
swiat-zdrowia.pl
autor: Mama Julki
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
94.254.*.* 2015.11.19 22:21
Ja podczas ciąży przytyłam 7 kg a na drugi dzień po porodzie ważyłam 10 mniej i chudne cały czas pomimo tego że odzywam się zdrowo i od 13 roku życia jem regularnie, jestem troszkę przerażona bo teraz ważę 47kg i pomimo jedzenia dalej chudne
83.25.*.* 2012.08.22 17:45
przydatny artykuł!
83.25.*.* 2012.08.22 17:38
eh.. a ja mam bmi 15.6 a jem normalnie i jestem dość leniwa a przez wakacje jeszcze schudłam 2 kg ;/ a tak to waga od 4 lat mi się nie zmienia teraz serio myślę że muszę coś z tym zrobić wszyscy w kółko tylko mówią ale jesteś chuda jakby myśleli że to jak komplement nie znoszę dziewczyn co normalnie wyglądają a tylko by mówiły że chcą być takie jak ja ..bezsens
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.