Opublikowany przez: kingurcia 2011-03-16 17:09:15
Od paru lat w Polsce zaczęła się moda na zdrowe odżywianie, z drugiej strony na naszych stołach zaczęła coraz częściej gościć kuchnia chińska. To wpłynęło w dużej mierze na coraz większą popularność hodowania i spożywania kiełków. Nie każdy wie jaka moc zdrowia kryje się w tych niepozornych roślinach. Ten artykuł ma za zadanie odkryć prawie całą prawdę o kiełkach.
Historia kiełków sięga czasów starożytnych Chin - tam były one bardzo popularnym dodatkiem do potraw (i tak jest do teraz). Któż z nas w potrawach chińskich nie spotkał się np. z kiełkami fasoli mung;)
Popularność kuchni chińskiej spowodowała wzrost zainteresowania kiełkami w naszym kraju. Drugi powód tak dużej popularności kiełków w Polsce to wszechobecna moda na zdrowie odżywianie. A kiełki to prawdziwa zdrowa żywność, świeże mają bowiem w swoim składzie:
- magnez,
- potas,
- wapno,
- siarkę,
- żelazo,
- chrom,
- biotynę,
- selen,
- lit,
- cynk,
- białko,
- witaminy: C, E, A, H, B.
Coraz większa liczba sklepów oferuje w swym asortymencie świeże kiełki, wytrwali mogą je jednak sami hodować albo w zwykłym słoiku, albo w specjalnej kiełkownicy - w obu przypadkach istotne jest odpowiednie nawadnianie kiełków.
Najczęściej spotykane są kiełki z :
- fasoli mung,
- brokuła,
- rzodkiewki,
- słonecznika,
- lucerny,
- rzeżuchy,
- owsa,
- kapusty (czerwonej).
Należy pamiętać, że nie wszystkie rodzaje kiełków można spożywać, np. z ziemniaków czy papryki.
Kiełki doskonale nadają się do sałatek, kanapek, past czy jako samodzielna "potrawa" do chrupania.
Autor:
kingurcia
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.