Często suplementom diety przypisuje się działanie wspomagające układ odpornościowy, pokarmowy czy sercowo-naczyniowy1. A jak jest w rzeczywistości? Kiedy przyjmowanie suplementów diety ma sens? Jak wybrać odpowiedni suplement diety? Odpowiadamy! Czym są suplementy diety? Suplement...
Jak sprawić, aby jadłospis niemowlęcia był zbilansowany, smaczny, a zarazem skomponowany z bezpiecznych produktów? Poznaj kilka przydatnych wskazówek od Katarzyny Rabendy, eksperta BoboVita.
Sezon jesienny i zimowy, zmiana temperatury, wiatry i mrozy – wszystko to może sprzyjać częstszym przeziębieniom u najmłodszych. Warto im zapobiegać stosując odpowiednią dietę i regularnie hartując organizm dziecka. Częstym błędem, jaki popełniają młodzi rodzice, jest zbyt grube ubieranie...
Płatki kukurydziane na śniadanie, w biegu przekąszone ciastka i paluszki, biały makaron i sos ze słoiczka na obiad. To żywienie wielu z nas. Wysokokaloryczne, bogate w węglowodany proste, tłuszcze nasycone, a ubogie w witaminy, składniki mineralne oraz błonnik pokarmowy, który w utrzymaniu...
Zaburzenia snu prowadzą do bardzo poważnych konsekwencji – pogorszenia pamięci, funkcji motorycznych, gorszej odporności na stres, problemów w kontrolowaniem emocji, czy pogorszenia zdolności do nauki. Sen jest niezwykle ważny – to on zapewnia nam regenerację, reguluje nasz metabolizm, pracę...
Mrożona kukurydza słodka jest prawdopodobnie źródłem zatruć listeriozą w pięciu krajach w Europie: Austrii, Danii, Finlandii, Szwecji i Wielkiej Brytanii. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) i
Staracie się o dziecko od dłuższego czasu. Byliście już nawet u lekarza, który wykluczył problemy zdrowotne, a jednak nadal nie widzicie upragnionych dwóch kresek na teście.
Niemowlęta i małe dzieci to szczególnie wrażliwa grupa konsumentów. Mają inne potrzeby żywieniowe niż osoby dorosłe. Ich organizmy wciąż się rozwijają, dlatego żywność dla nich powinna być bezpieczna. Bezpieczna, czyli jaka? Odpowiedź na to pytanie i aktualne rekomendacje ekspertów można znaleźć...
W powietrzu już czuć jesień, a i słonecznych dni coraz mniej. To sygnał, że wkrótce nadejdą chłody, deszcze, a potem zimowe mrozy. Czyli jednym słowem: nadchodzi sezon chorobowy. Mamy dzieci przedszkolnych i...
Jesień, zima i wczesna wiosna, to czas, w którym przypominamy sobie, że warto wzmocnić naszą odporność. Chłodne dni zachęcają nas do spożywania ciepłych napojów i posiłków, co jest świetną metodą na rozgrzanie organizmu, ale również na dostarczenie porcji witamin. Naturalne metody wzmocnienia odporności...
Objawy stresu mogą być zwiastunem fizycznych schorzeń. Na przykład… niedoboru minerałów. Stres nie zawsze jest negatywnym zjawiskiem Nie ma wśród nas osoby, która od czasu do czasu, w codziennym życiu, nie odczuwa skutków stresu. I bardzo dobrze...
Co więcej, mięso stanowi podstawowy składnik jadłospisu, a nasze ciało z długim przewodem pokarmowym nie jest przystosowane do tego, by radzić sobie...
zdrowa żywność Ja generalnie z uwagi na to, że mieszkam na wsi to nie mam za bardzo do lokalnych sklepów ze zdrową żywnością, dlatego kupuje online. Wpisałem raz sklep z zdrową żywnością i wyskoczył mi bratek sklep.Moim zakupem była kasza jaglana, której używam do dziś. Polecam...
Często dbając o zdrowie rodziny, a szczególnie dzieci, kupujemy żywność ekologiczną, pozbawioną konserwantów. By zachować ich świeżość jak najdłużej, wkładamy wszystko do lodówki. Okazuje się, że niepotrzebnie. Niektórym produktom wręcz szkodzi niska temperatura i wilgotność panująca w lodówce. Zobacz...
zdrowe jedzonko Kupujecie czasem zdrowe jedzenie? Nie chodzi mi tu o owoco czy warzywa, ale np. kotlety sojowe itp.?,zdrowe jedzonko kiedys często jadałam kotlety sojowe - teraz nie bardzo bo Małżonek nie przepada a dla mnie samej to się troche nie opłaca przyrządzać. ale ogólnie rzecz biorąc nie smarzę,...
Jako rodzice chcemy zapewnić naszym dzieciom wszystko co najlepsze. Dlatego wielu z nas często zastanawia się, czy produkty które jedzą nasze dzieci są zdrowe?...
Jelitówka, znana również jako ostre nieżyt żołądkowo-jelitowy jelit, jest chorobą, która charakteryzuje się stanem zapalnym jelit. Może być wywołana różnymi czynnikami, takimi jak infekcje wirusowe, bakteryjne lub pasożytnicze. Objawy jelitówki u dziecka mogą różnić się w zależności od nasilenia infekcji,...
Prosty skład kluczem do sukcesu W słodyczach znajdziemy głównie cukier prosty, który jest nie tylko źródłem energii, ale również pobudza układ nerwowy i powoduje wzrost ciśnienia tętniczego krwi. Poza tym jedzenie...
2 kwietnia wchodzi w życie nowa regulacja Komisji Europejskiej dotycząca zawartości tłuszczów trans w produktach spożywczych - według nowego Rozporządzenia nr 2019/649 ich zawartość w produktach detalicznych może wynosić najwyżej 2 procent. W ten sposób z półek sklepowych może zniknąć...
Warzywa i owoce znajdują się u podstawy piramidy żywieniowej, tuż za aktywnością fizyczną. Zaleca się, aby spożywać 5 porcji warzyw i owoców dzienne, z czego warzywa powinny stanowić 3-4 porcje. Najlepszym sposobem na spełnienie tego wymagania, jest ich dodatek do każdego...