GIS ostrzega przed listeriozą. TE mrożone warzywa wycofywane ze sklepów w Polsce - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

GIS ostrzega przed listeriozą. TE mrożone warzywa wycofywane ze sklepów w Polsce

GIS ostrzega przed listeriozą. TE mrożone warzywa wycofywane ze sklepów w Polsce

Autor zdjęcia/źródło: Kukurydza@pixabay

W mrożonych warzywach wykryto groźną dla zdrowia bakterię Listeria monocytogenes. Do połowy czerwca zakażenie spowodowało śmierć 9 osób. Ogniska choroby wykryto w Austrii, Danii, Finlandii, Szwecji i Wielkiej Brytanii. Główny Inspektorat Sanitarny przypomina, by mrożone warzywa zawsze poddawać obróbce termicznej przed spożyciem.

Mrożona kukurydza słodka jest prawdopodobnie źródłem zatruć listeriozą w pięciu krajach w Europie: Austrii, Danii, Finlandii, Szwecji i Wielkiej Brytanii. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) i Europejskie Centrum Zapobiegania i Kontroli Chorób (ECDC) informuje, że 47 osób uległo zarażeniu tą groźną bakterią, a 9 zmarło. Główny Inspektor Sanitarny przypomina, że mrożone warzywa, w tym kukurydzę, należy zawsze po rozmrożeniu gotować. Nawet jeśli dodajemy je do sałatek, koktajli, dipów czy smoothie. By uniknąć groźnych dla zdrowia zakażeń mrożoną żywność należy zawsze przygotowywać zgodnie z instrukcją podaną na etykiecie.

Na stronie Głównego Inspektoratu Sanitarnego czytamy, że w związku z tym firma Greeyard w Frozen Poland w ramach działań zapobiegawczych wycofuje mrożone warzywa ze sklepów w Polsce. Są to produkty marki d'aucy:

  • Fit Mix marchwiowy 400g

  • Country warzywa na patelnię z przyprawą toskańską 400 g

  • Nicea warzywa na patelnię z przyprawą prowansalską 400 g

  • Italia warzywa na patelnię z przyprawą włoską 400 g

  • Warzywa na patelnię klasyczne 400 g

  • Warzywa na patelnię klasyczne promo pack 500 g

oraz produkt marki Pinguin:

  • Kukurydza format opakowania 2,5 kg

Wymienione produkty mają datę trwałości od 06.2018 do 06.2020 i nie powinny być spożywane.

Listerioza to naprawdę groźna choroba!

Listerioza – rzadka, ale niebezpieczna choroba wywołana przez bakterię Listeria monocytogenes - groźna dla osób o obniżonej odporności, osób starszych, kobiet w ciąży i niemowląt. Jej objawami są:

  • u osób starszych i z obniżoną odpornością może dojść do zapalenia opon mózgowych, mózgu i sepsy, zapalenia stawów, mięśnia sercowego i płuc.

  • u kobiet w ciąży, po trzech tygodnia inkubacji, pojawiają się objawy grypopodobne lub lub objawy wynikające z zapalenia dróg moczowych. W skrajnych przypadkach może dojść do utraty ciąży lub wrodzonego zakażenia listeriozą u noworodka.

U osób dorosłych, zdrowych, zazwyczaj nie obserwuje się groźnych skutków zakażenia.

Listerioza – jak się przed nią chronić?

Do zakażenia listeriozą najczęściej dochodzi wskutek bezpośredniego kontaktu z wydalinami zakażonych zwierząt (bydła, owiec, kóz, drobiu) bądź przez spożycie skażonej żywności. Bakteria może pojawić się na nieumytych owocach i warzywach oraz w niepasteryzowanych produktach mlecznych (np. w serach pleśniowych).

Zapobieganie zarażeniu polega na:

  • zastosowaniu odpowiednich środków ochronnych na farmach zwierząt

  • przestrzeganiu zasad higieny na każdym etapie produkcji żywności

  • myciu rąk zawsze przed spożywaniem posiłków, kontakcie ze zwierzętami oraz po wyjściu z toalety.

CZYTAJ TEŻ:

<< Gdy dziecko zaatakują groźne bakterie?

<< Miód: naturalny antybiotyk