Nadmiar lub niedobór konkretnych składników diety prowadzi do trwałych modyfikacji procesów metabolicznych oraz hormonalnych, co w konsekwencji może przyczynić się do występowania chorób w późniejszym życiu dziecka. W żywieniu kobiety w ciąży istotna jest podaż podstawowych...
Awokado zawojowało nasze stoły i potrawy. Ten owoc o łagodnym smaku i kremowej konsystencji zjadamy pod postacią Guacamole, past do kanapek, a także dodajemy do warzywno-owocowych smoothie. Coraz częściej dowiadujemy się, że...
Zimą nasza skóra nie ma lekko – wiatr, mróz, a nawet czasem śnieg. To wszystko powoduje, że cera może stać się wysuszona, szorstka i pozbawiona blasku. Dlatego wraz z nadejściem wiosny dobrze jest zrobić sobie małą odnowę. Raz w tygodniu zrób wieczór tylko dla siebie: weź długą, odprężającą...
Na kamicę nerkową chorują już nawet kilkumiesięczne dzieci!Liczba chorych maluchów jest tak duża, że lekarze zaczynają mówić o epidemii! Dlaczego tak się dzieje? Przyczyna jest tak prosta, że aż trudno w nią uwierzyć... Otóż w diecie dzieci jest zbyt dużo czekolady i soków zagęszczonych, zamiast wody. Objawy...
Ciąża jest ogromnym wyzwaniem dla całego organizmu, zmienia ona wygląd ciała i wpływa na sylwetkę. Wiele przyszłych mam jest zdziwionych, że już po porodzie nadal mają duży brzuch, który nie chce tak szybko zniknąć. Nie znaczy to jednak, że już taki zostanie. Brzuch po...
Nigdy bym nie uwierzyła, gdybym nie spróbowała, że gotowanie na parze daje potrawom tyle smaku. Skąd się bierze ten smak, zapytasz i dlaczego różni się od potraw gotowanych w wodzie? Podczas...
Strefa Zdrowia Muszynianki, to projekt edukacyjny, który wykorzystuje siłę grupy rówieśniczej i ogromne zaangażowanie, w realizację idei zdrowego wychowania, dzieci w wieku przedszkolnym. Akcja została bardzo pozytywnie przyjęta przez kadrę nauczycielską i placówki przedszkolne....
Z dyni możemy zrobić praktycznie wszystko: zupę, ciasto, babeczki, muffinki, a nawet hummus i dżem. Możemy ją smażyć, piec, miksować, wekować, marynować. Lekkostrawne...
Gdy wreszcie nadeszły słoneczne i ciepłe dni z ulgą odetchnęliśmy po zimie. Choć ta w tym roku nie była sroga, to jednak większość z Nas jest spragniona świeżego powietrza. Zwłaszcza, że długi majowy weekend zbliża się wielkimi krokami. Weekend podczas którego wielu z...
Szparagi można przyrządzić na wiele sposóbów i w każdym wydaniu smakują pysznie! Doskonałym sposobem na szaragi jest podanie ich z rabarbarowym sosem Hollandaise wg Anny Olson. Przepis pochodzi...
Śniadanie Pierwszy i najwazniejszy posiłek w ciągu dnia. Powinen dodać jak najwięcej energii na "dzień dobry". Dlatego stawiamy na produkty zbożowe. Idealne źrodło żelaza. Doskonałe są wszelkie kaszki zbożowe. Można je wzbogacić np. owocami. I oczywiście kanapki. Koniecznie z pelnoziarnistego...
Nie wyobrażasz sobie wieczornego serialu bez chrupiących chipsów albo lodów popijanych słodkim napojem gazowanym. Raz na jakiś czas – w porządku. Podobnie jak z gotowymi posiłkami jedzonymi podczas przerwy obiadowej w pracy. Jednak nigdy nie wiesz co dokładnie znajduje...
Codzienne posiłki roczniaka nie mogą więc pochodzić z „dorosłego” stołu. Jak w takim razie układać jadłospis po 1. urodzinach i jakich składników nie może w nim zabraknąć? Podpowiadamy! Choć samodzielny, to wciąż niedorosły Roczne...
ARTYKUŁ SPONSOROWANY Jesień z pewnością można uznać za pewnego rodzaju test odporności dla naszego organizmu, jednak jest wiele sposobów, aby zdać go celująco! „Na cebulkę”, czyli moda w jesiennym wydaniu Jesienią decyzje dotyczące...
Nowy Rok, nowa Ty? Dlaczego nie! Jednym z Twoich noworocznych postanowień może być większa dbałość o siebie. W tym roku postaw przede wszystkim na dobrą pielęgnację, która jest bazą pięknej i zdrowej skóry. Oczyszczanie, nawilżanie serum – dobrze sprawdzą się na co dzień....
Jak możemy sprawdzić, czy dziecko ma nadwagę?Gdy chcemy ocenić, czy waga dziecka jest prawidłowa musimy wziąć pod uwagę specyfikę okresu rozwojowego. Normy rozwojowe muszą uwzględniać wiek dziecka. W okresie rozwoju dziecka jego wysokość i masa ciała nie tylko rosną z...
Dieta kobiety ciężarnej powinna opierać się na zdrowych, lekkostrawnych i jak najmniej przetworzonych produktach. Aby dostarczyć organizmowi niezbędnych składników należy codziennie spożywać produkty z każdej z pięciu grup żywnościowych, czyli produkty zbożowe, mleczne, wysokobiałkowe (ryby, drób,...
Zapotrzebowanie na magnez u osób dorosłych wynosi 300-400 mg na dobę. Organizm czerpie magnez z produktów, które spożywamy, ale coraz częściej dochodzi...