Świeżo kupione warzywa płuczemy w zimnej wodzie, wkładamy do foliowego woreczka i kładziemy na najniższej półce w lodówce. Przed obraniem warzywa dokładnie myjemy pod zimną bieżącą wodą. Buraki,...
Eksperci zalecają rozpoczęcie rozszerzania diety dziecka miedzy 17. a 26. tygodniem życia dziecka. Maluszek z pewnością będzie dawał sygnały, że jest już gotowy na nowe posiłki. Jeśli dziecko ukończyło 4. miesiąc życia, wykazuje zainteresowanie żywnością dla dorosłych i wkłada do buzi palce lub inne...
Czy wiesz co mówią specjaliści ds. żywienia na temat soków? Zastanawiasz się może jak zaspokoić dzienne zapotrzebowanie Twojej rodziny na owoce i warzywa? Po co sięgnąć, gdy chcesz dać dziecku zdrową przekąskę? Mamy dla Ciebie rozwiązanie. Przeczytaj nasz artykuł
Witaminy są niezbędne do prawidłowego wzrostu i rozwoju każdego dziecka. Możemy je dostarczać wraz ze zrównoważoną dietą i poprzez suplementację. Pod koniec maja, z truskawkami, zaczyna się sezon na owoce i warzywa rosnące na polach, powoli dojrzewające...
Najmniej zanieczyszczone – miejsce 14. Groszek
„Za mamusię” „Za tatusia” „Za ciocię” „Za dziadka” – te kultowe już słowa od pokoleń pomagające „wciskać” najmłodszym niejadkom coś pożywnego można stosować z uporem maniaka, w nieskończoność, ale z różnym skutkiem…
Już od kilku lat w Polsce prowadzone są akcje edukacyjne, które mają propagować zdrowe postawy żywieniowe wśród szerokiego grona odbiorców. Działania takie podejmowane są zarówno przez agencje rządowe, jak i stowarzyszenia producentów różnych branż. „5 porcji warzyw, owoców...
Rukola zwana jest także rokiettą siewną, pochodzi ona z krajów śródziemnomorskich i ma wyrazisty, lekko ostry smak. Ze względu na wysoką zawartość żelaza i wapnia jest ona bardzo cennym źródłem tych składników. Zawiera również wiele witamin takich jak A, B, C, K oraz magnez,...
Wybierając te produkty mamy pewność, że zawierają tylko te składniki, które przeszły restrykcyjne testy oceniających ich jakość i są odpowiednie dla dziecka w danym wieku. Właśnie takimi produktami są nektary dla niemowląt i małych dzieci BOBO FRUT NIE Z KONCETRATÓW. Nie zawierają dodatku cukru...
Dietetycy zgodnie radzą aby dieta dzieci była bogata w odpowiednią porcję warzyw i owoców. Często słyszymy, że podajemy ich dzieciom za mało. Dlatego też wraz z pierwszymi, wiosennymi zbiorami podajemy nowalijki dla dzieci. Warto jednak pamiętać, że pierwsze...
Kalafior jest warzywem niskokalorycznym, dzięki czemu stosowany jest przy wielu dietach. Dzięki łagodnemu i świetnie komponującemu się smakowo z innymi produktami warzywu na kalafior przepisy obejmują zarówno przekąski obiady i sałatki. Apetyczne kalafiorowe różyczki...
Co to znaczy zdrowy obiad? To taki, który nie ma za dużo kalorii ale za to posiada wysokie wartości odżywcze. Pozbądźmy się zatem starych nawyków i zastąpmy niektóre produkty. Z innych używanych przez nasze babcie powinnyśmy w ogóle zrezygnować.
Młode warzywa to bogactwo flawonidów mających działanie przeciwutleniające, a tym samym wzmacniające odporność organizmu na wszelkie infekcje. Jednak często tak nie jest i okazuje się, że nowalijki...
Idealne sałatki na grilla z sezonowych warzyw i owoców Niezbędnym elementem każdego grilla są różnego rodzaju sałatki, które urozmaicają posiłek na świeżym powietrzu. Wiosną i latem jak najczęściej należy sięgać po sezonowe warzywa i owoce, będące źródłem witamin oraz innych...
Korzystaj z sezonu, kiedy są najtańsze i przygotuj z nich także przetwory na zimę. Patisony, kabaczki, cukinie i dynie, a także bakłażany, zielona brukselka oraz leśne grzyby wspaniale urozmaicą obiadowe dania, nie tylko w sezonie ale i przez resztę miesięcy.Zapiekanka z jesiennymi...
Rodziców nie trzeba przekonywać do tego, żeby nakłaniali dzieci do jedzenia warzyw i owoców. Wydaje się, że nie, ale w praktyce rzesze małolatów zajada się niezdrową żywnością. Czas to zmienić! Program Unii Europejskiej „Owoce i warzywa w szkole” skierowany jest zarówno...
Nowalijki są to młode warzywa pojawiające się w nowym sezonie po raz pierwszy. I choć obecnie warzywa dostępne są w sklepach przez cały rok, to jednak nowalijki kuszą swoim wyglądem i trudno oprzeć się pokusie nie wrzucenia ich do zakupowego koszyka.
Dynia to warzywo niezwykle bogate w składniki odżywcze. Warto jednak pamiętać, że kaloryczność dyni różni się zależnie od jej gatunku. Indeks glikemiczny ugotowanej dyni wynosi 64-71, co jest dość wysoką wartością. Jednak ma ona niski ładunek glikemiczny (GL 3). Miąższ dyni...
§1 Niniejszy regulamin (zwany dalej Regulaminem) określa zasady przeprowadzenia konkursu „Warzywa i owoce w szkole” (zwanego dalej Konkursem). §2 Organizatorem konkursu jest : Fabryka Komunikacji...
Oto kilka propozycji, jak urozmaicić codzienne posiłki i uchronić bliskich przed chorobą, co może wydawać się szczególnie trudne w okresie jesienno – zimowym. Do 5 razy sztuka Według Światowej Organizacji Zdrowia człowiek powinien jeść warzywa i owoce...