Pigwa pospolita zawiera mnóstwo witamin, kwasów organicznych, garbników czy pektyn. Jest rośliną wieloletnią, w Polsce spotykana tylko w uprawach i należy do tej samej rodziny roślin co jabłka. Spośród innych owoców pigwa wyróżnia się bogactwem witaminy C. Ze względu...
Przede wszystkim na wstępie trzeba wyjaśnić, że istnieją dwa podobne do siebie (zwłaszcza z nazwy) gatunki tej rośliny, a mianowicie pigwa i pigwowiec....
Schyłek lata to czas na przygotowywanie domowych przetworów. Różnorodność i powszechna dostępność świeżych owoców i warzyw, daje nam szeroki wachlarz wykorzystania ich w naszej kuchnni. Polacy starają się zatrzymać mijające lato, jego zapach...
Substancje zawarte w owocach czarnej porzeczki poprawiają przemianę materii, rozszerzają naczynia krwionośne, działają przeciwzapalnie i napotnie. Poza tym podnoszą odporność organizmu, poprawiają pracę układu sercowo-naczyniowego, obniżają poziom glukozy we krwi. Jedzenie czarnych porzeczek wskazane...
Nieprzyjemna aura może skutecznie odebrać nam motywację do regularnych ćwiczeń oraz dbania o kondycję. Dodatkowo gorszy nastrój spowodowany brakiem słońca próbujemy poprawić sobie, sięgając...
Z dyni możemy zrobić praktycznie wszystko: zupę, ciasto, babeczki, muffinki, a nawet hummus i dżem. Możemy ją smażyć, piec, miksować, wekować, marynować. Lekkostrawne...
Każdy ma jakieś swoje tajemne receptury na przygotowanie najlepszych i najpyszniejszych przetworów. Jedni wypracowują je sobie sami przez lata metodą prób i błędów, inni dostają od dziadków i rodziców przepisy przechowywane i strzeżone w rodzinie...
Grzaniec to podgrzany alkohol z dodatkiem aromatycznych przypraw. Można go przyrządzić na bazie piwa, wina lub nalewki. W grzańcu obowiązkowo muszą znaleźć...
Szpinak wielu osobom źle się kojarzy, gdyż w dzieciństwie byli zmuszani do jedzenia go, a nie był on przyrządzany tak jak teraz. Wszyscy mówili, że jest zdrowy, bo zawiera wiele witamin, ale...