Od tego jakie posiłki podajesz swojemu dziecku już na początku rozszerzania diety zależy jakich wyborów żywieniowych będzie ono dokonywać w dorosłym życiu. Zdrowych nawyków żywieniowych ucz dziecko od samego początku. Podawaj więc maluchowi świeże warzywa i owoce zamiast...
O konieczności zjadania śniadania – pierwszego i drugiego - nie trzeba już nikogo przekonywać. Posiłki te są szczególnie ważne w przypadku dzieci, dostarczają im bowiem „paliwa” na początek całego, pełnego wrażeń dnia. Wedle Instytutu Żywności i Żywienia śniadania powinny zapewnić około 30...
Ten kontrowersyjny temat budzi wiele wątpliwości wśród rodziców. Katar u dziecka może być bowiem objawem rozwijającej się infekcji i wtedy lepiej jest zostawić dziecko w domu, aby zapobiec rozwojowi choroby lub złagodzić jej przebieg. Chore dziecko może też zarażać rówieśników, więc...
Małe dzieci chorują dość często, normą jest, że u dziecka pojawia się 6-7 infekcji w ciągu roku. Spowodowane jest to tym, że układ immunologiczny cały czas się rozwija i kształtuje aż do 18 roku życia. Przez cały ten czas uczy się on chronić organizm przed patogenami. Kontakt z wirusami i bakteriami...
Tymczasem im częściej wywieszane są białe flagi w kwestii żywienia tym bardziej utrwalone zostają nawyki, które już towarzyszą dziecku przez całe życie. Wobec tego rodzi się pytanie czy trzeba zmuszać dziecko do przyjmowania nowych pokarmów? Absolutnie nie....
Zaburzenia ze spektrum autyzmu (autism spectrum disorder - ASD) to zaburzenie rozwoju dziecka związane z nieprawidłową pracą mózgu. Jego pierwsze objawy uwidaczniają się u dziecka do 3 roku życia. Bywa też tak, że można je zauważyć już w pierwszym roku życia malca. Autystyczne...
Niewiele osób zdaje sobie sprawę, jak ważne jest zapobieganie próchnicy i jak duży wpływ ma ona na ogólny stan naszego zdrowia. Wiele osób bagatelizuje problemy z zębami i idzie do dentysty dopiero wtedy, gdy te zaczynają boleć. Wtedy w najlepszym wypadku czeka leczenie,...
Nawet dziś jeszcz często pokutuje praktyka "przesterowywania" dzieci naturalnie leworęcznych na naukę pisania ręką prawą. Dlaczego to działania bezsensu? Naukowcy już wiedzą. Lewe geny? Naukowcy potwierdzają - wybór prawej czy lewej ręki jako dominującej w codziennych czynnościach,...
Ciało człowieka składa się w większości z wody, dlatego jest ona tak ważna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Nawodnić organizm możemy za pomocą herbat, soków czy zup, ale najważniejszym napojem w diecie dziecka powinna być
Cukier niezdrowy jest i kropka. W świetle najnowszych badań nie ma co cukrowi cukrzyć. Dlatego im dłużej da się go uniknąć w diecie dziecka, tym lepiej dla jego odporności na infekcje i choroby. Czym jednak byłoby życie dziecka bez słodkich chwil zapomnienia? Oto czym warto i można dosładzać potrawy...
Wybór jadalnych tłuszczów spożywczych w sklepach jest bardzo duży. Jedne są dobre do smażenia, inne do spożywania na zimo. Skąd ta różnica i dlaczego zalecenia się co jakiś czas zmieniają? Raz słyszymy, że do smażenia idealny jest olej słonecznikowy, a oliwa z oliwek absolutnie...
Półki sklepowe, aż uginają się pod ciężarem dostępnych czekolad. Gorzkie, deserowe, mleczne, białe, nadziewane, wersje XXL, a wszystkie przystrojone w kolorowe opakowania od których ciężko oderwać wzrok. Kupujemy je z różnych powodów – na prezent, w nagrodę, do wypieków,...
Jeśli Twoje dziecko jest niejadkiem, to pewnie próbowałaś już wielu sposobów na zachęcenie go do jedzenia. Zamiana talerzyków na bardziej kolorowe, odstawienie słodyczy, czy oferowanie nagrody za zjedzenie posiłku niekoniecznie przynosi efekty. Oto kilka sposobów na niejadka...
Owocowe jogurty i serki homogenizowane to szybka, łatwa przekąska, która smakuje praktycznie każdemu dziecku. Niestety ich skład pozostawia wiele do życzenia – aromaty, barwniki, syrop glukozowo-fruktozowy czy duża ilość cukru nie są składnikami służącymi zdrowiu małego dziecka. Jedno opakowanie może...
Sól kuchenna jest nieodłączną przyprawą w kuchni. Dodajemy ją do gotowania makaronu, kaszy, ziemniaków, poprawiamy nią smak potraw, konserwujemy żywność. Jednak spore ilości soli znajdziemy w gotowych produktach spożywczych np. w chlebie, wędlinach, pastach do smarowania...
Jak można zarazić się ospą? Jest ona chorobą o podłożu wirusowym. Wywołuje ją ten sam wirus, który odpowiedzialny jest także za rozwój półpaśca. Dzieci zarażają się ospą bardzo łatwo, ponieważ wystarczy jeden kontakt z osobą chorą i, po okresie inkubacji wirusa w organizmie...
Ciało człowieka składa się w 80% z wody, ciało dziecka w ok. 75%. Zachowanie odpowiedniego poziomu nawodnienia organizmu jest zatem bardzo ważne dla prawidłowego funkcjonowania człowieka. Organizm nawadnia nie tylko woda, bo do spożywanych w ciągu dnia płynów należą też...
Angina wywołana bakteriami paciorkowca jest wyjątkowo dolegliwa. Zwłaszcza latem, kiedy panują nieznośne upały, a dziecko męczy ból gardła, wysoka gorączka i ogólne rozbicie. Angina jest chorobą zakaźną i często nie mamy wpływu na zachorowanie. Czasem jednak anginę fundujemy...
Ogólnie można powiedzieć, że w czasie upałów najlepiej sprawdza się zdrowa i lekkostrawna dieta, czyli taka, jaką powinno się zachowywać na co dzień, ale nie zawsze udaje nam się o nią dbać. Czasem zdarzy się skorzystać z „gotowca” w supermarkecie lub zamówić coś na wynos....
Rozszerzanie diety niemowlaka o sezonowe warzywa i owoce jest zalecane przez ekspertów i dietetyków dziecięcych. Pochodzenie owoców i warzyw, którymi karmimy niemowlęta po 6 miesiącu życia, ma ogromne znaczenie dla zdrowia dziecka. Wiadomo, że najpewniej sięgać po własne zbiory które samodzielnie...