Czemu w zimę bardziej tyjemy? Czemu mamy wtedy zwiększony apetyt? Wzrost masy ciała w sezonie jesienno-zimowym zauważa większość społeczeństwa. Tycie w tym okresie jest spowodowane kilkoma czynnikami. Pierwszym z nich jest niska temperatura,...
Długi spacer Nic nie przytłacza bardziej niż wielogodzinne siedzenie w domu bez dopływu...
Co to znaczy zdrowy obiad? To taki, który nie ma za dużo kalorii ale za to posiada wysokie wartości odżywcze. Pozbądźmy się zatem starych nawyków i zastąpmy niektóre produkty. Z innych używanych przez nasze babcie powinnyśmy w ogóle zrezygnować.
Bazylia jest jednoroczną, miododajną rośliną, dorastającą do około 40 cm wysokości. Liście ma jasnozielone, a kwiatki drobne, białe lub jasnoróżowe zebrane w kłoski na końcach pędów. Cała roślina wydziela silny, aromatyczny zapach. Szczególnie...
Wielkanoc to wyjątkowy czas pełen radości, nadziei i licznych tradycji. Podczas gdy dorosłym zazwyczaj kojarzy się z rodzinnym biesiadowaniem, święconką i pisankami, dla dzieci może być to także okazja do zabawy, kreatywności i degustacji specjalnych dań. Jakie menu wielkanocne dla dziecka będzie...
Masło orzechowe to smakowity dodatek do kanapek, sałatek, zup, a nawet smoothie. Zrobienie masła orzechowego w domu nie zajmie nam wiele czasu, a przepis na nie jest wyjatkowo prosty. Domowy przepis na masło orzechowe pozwoli Ci uniknąć sztucznych dodatków, cukru i konserwantów. Jak...
Przystawka - sałatka z pieczonym burakiem Zanim podasz główne danie, zastanów się, od czego zacząć uroczysty obiad urodzinowy. W naszej kulturze zwykle jest to zupa, jednak może przełamać ten zwyczaj i postawić na różnorodne warzywa, aby urozmaicić i wzbogacić...
Błędny tok myślenia mają Ci, którzy uważają, że w każdym polskim domu kolacja wigilijna ma to samo menu. W poszczególnych częściach kraju kanon ten potrafi wyglądać inaczej. Sprawdźcie, z jakich potraw na Wigilię słyną poszczególne regiony Polski. Jakie potrawy wigilijne je...
Któż z nas nie lubi pysznych pomidorów prosto z pola o lekko słodkawym smaku? Z pewnością każdy w sezonie letnim używa ich jako dodatki do posiłków, a czasami również spożywa pomiędzy nimi. Niestety, dostęp do dobrej jakości świeżych pomidorów mamy przez stosunkowo krótki czas w roku. Na szczęście...
Rozszerzanie diety dziecka - kiedy zacząć Specjaliści zgodnie potwierdzają, że dziecko do 6 miesiąca życia powinno być odżywiane wyłącznie mlekiem - matki lub odpowiednio skomponowaną mieszanką mleka modyfikowanego. Gdy maluch skończy pół roku, można rozpocząć stopniowe...
Wybieraj wartościowe produkty Zdrowa dieta nie zawsze musi wiązać się z radykalną zmianą przyzwyczajeń żywieniowych. Czasem wystarczy wprowadzić kilka modyfikacji, aby jeść lepiej i dostarczyć tym samym wszystkie cenne składniki odżywcze organizmowi. W codziennym menu z całą pewnością powinno...
Czosnek dla dziecka ze względu na swój specyficzny smak i zapach może nie odpowiadać maluchowi. Jednak główną przyczyną, dla której nie powinnaś zbyt wcześnie wprowadzać go do diety malca jest to, że może on powodować wzdęcia i bóle brzucha.
Nie wszystko co znajdzie się na wigilijnym stole może zjeść małe dziecko, a tym bardziej niemowlę. Nie słuchaj więc namów rodziny: „od święta to można” lub „niech spróbuje, co będziesz dziecku żałować” tylko zachowaj zdrowy rozsądek i zastosuj poniższe zasady. Maluch nie...
W większości polskich domów potrawy pojawiające się na wigilijnym stole są co roku takie same. Przestrzegamy tradycji i słusznie. Jednak czasem marzy nam się jakaś odmiana, która wcale nie musi oznaczać łamania zwyczajów. Jak przygotować krpia na Wigilię by jego smak zaskozył? Najczęściej...
Przyjmujemy do swojego domu różnych gości na Wielkanoc. Potrawy wegetariańskie wbrew temu co się obiegowo o nich sądzi są proste w wykonaniu, a co najważniejsze nie zawiodą żadnego z naszych gości. Dzięki kilku potrawom wege na stole, każdy członek rodziny może się najeść...
Osobiście bardzo lubię przygotowania do świąt i podejmuje się ich z radością, ale… jak wiadomo to nie jest takie „nic” tylko „ogrom” wymagającej pracy. Od sprzątania, przez dekorowanie, po prezenty i gotowanie, gotowanie i jeszcze raz gotowanie! Żeby to wszystko jakoś...
Sok z wyciskarki ma zupełnie inne właściwości produkty pochodzące z półek sklepowych - nawet te z krótkim terminem przydatności. Dlaczego warto pić soki świeżo wyciskane? Mogą zastąpić praktycznie każdy posiłek. Ich przygotowanie wymaga niewiele czasu, więc łatwo...
Sezon na kurki zaczyna się już w czerwcu, a można je zbierać nawet do października czy listopada. Kurki czyli pieprznik jadalny mają wyjątkowo trafną nazwę, ponieważ rzeczywiście smakują pieprzowo. Kurka choć jest w Polsce grzybem pospolitym, to dla zbieraczy stanowi łakomy...
Kozieradka pospolita/lekarska, inaczej greckie siano lub boża trawka jest jednoroczną rośliną z rodziny bobowatych. Jej właściwości lecznicze znane są już od czasów starożytnych. Pochodzi z Azji (rodzimym obszarem występowania kozieradki był Kaukaz, Uzbekistan...