Opublikowany przez: Kasia P.
Autor zdjęcia/źródło: Wielkanoc: przepisy wegetariańskie @ unsplash
Przyjmujemy do swojego domu różnych gości na Wielkanoc. Potrawy wegetariańskie wbrew temu co się obiegowo o nich sądzi są proste w wykonaniu, a co najważniejsze nie zawiodą żadnego z naszych gości. Dzięki kilku potrawom wege na stole, każdy członek rodziny może się najeść tych pyszności.
Składniki:
- 2 szklanki czerwonej soczewicy
- 5 marchewek
- 4 łyżki mąki kukurydzianej
- 2 łyżki sosu sojowego
- odrobina oleju kukurydzianego
- czarnuszka, kminek, sól, czosnek, curry do smaku
Wykonanie:
Ugotować soczewicę do miękkości i odcedzić z wody. Obrane marchewki zetrzeć na małych oczkach na tarce. Rozgrzać olej kukurydziany na patelni i dodać starte marchewki do których dodać sos i przyprawy. Dusić przez 15 minut. Dodać soczewicę i mąkę. Mieszać dokładnie. Foremkę do pieczenia wyłożyć papierem i wlać w nią masę na pasztet. Piec ok. 50 minut w temp. 180 stopni C. Pasztet można wyjmować z foremki gdy już ostygnie.
Składniki:
- 400g mrożonego szpianku
- 3 jajka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2/3 szklanki oleju roślinnego
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Krem z owocami:
- 250g serka mascarpone
- 200ml śmietanki 30%
- 4 łyżki cukru pudru
- 250g wybranych, kolorowych owoców
Wykonanie:
Rozmrożony szpinak zmiksować na jednolity mus. Nagrzać piekarnik do 180 stopni C. Jajka wbić do miski. Dodać cukier i ubić na pianę. Ubijając wlewać powoli olej. Dodać szpinak i dokładnie wymieszać. Mąkę przesiać oddzielnie i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do jajek i zmiksować na małych obrotach. Masę przełożyć do 12 papilotek w formie na muffiny. Piec ok. 25 minut. Wyjąć i ostudzić.
Serek wraz ze śmietanką i cukrem pudrem zmiksować na puszystą masę. Nakładać na ostudzone muffiny. Dekorować owocami.
Składniki na bazę pasty serowej
- 250 g sera Gouda MSM Mońki
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 4-5 łyżek majonezu
- 1 ząbek czosnku
- sól
Przygotowanie bazy
Pasta serowa z sezamem
Pasta serowa z makrelą
Pasta serowa z ziołami
Do bazy podstawowej dodajmy posiekane zioła: natka pietruszki, szczypior, koperek i wszystko razem blendujemy.
Pasta z pieczoną czerwoną papryką
Czerwoną paprykę pieczemy w piekarniku w 200 st. C. Po upieczeniu ściągamy skórkę z papryki. Drobno siekamy, dodajemy do pasty. Doprawiamy odrobiną czerwoną papryką w proszku. Wszystko razem mieszamy.
Zdjęcie: MSM Mońki i DKK
Składniki:
- 1,5 litra bulionu warzywnego
- 4 ziemniaki
- 1 cebula, 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka majeranku
- 1-2 łyżki chrzanu
- 100 ml kwaśnej śmietany
Wykonanie:
Zeszklić w garnku cebulę i podsmażyć czosnek. Wlać gorący bulion i zagotować. Dodać obrane i pokrojone ziemniaki i majeranek. Doprawić solą i pieprzem. Gotować ok. 20 min. Na koniec dodać chrzan i zaprawić zupę przed podaniem śmietaną. Podać ze szczypiorkiem i jajkiem.
Składniki:
- 1 marchewka
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 czerwona papryka
- 250 ml bulionu warzywnego
- ¼ szklanki kaszy pęczak
- ¼ szklanki białego wina
- 1 cebula, 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy
- Tymianek, curry, imbir, chilli, sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
W garnku na oliwie zeszklić cebulę i podsmażyć czosnek. Dodać surową kaszę pęczak, tymianek i curry w proszku. Podsmażać i dodać połowę obranego i startego imbiru oraz posiekane chilli. Doprawić solą i pieprzem. Wlać białe wino i gotować przez minutkę. Wlać gorący bulion i zagotować pod przykryciem. Gotować przez ok. 20 minut. Dodać obraną i startą marchewkę. Dokładnie wymieszać. Dodać pokrojoną w kosteczkę czerwoną paprykę oraz resztę imbiru. Dokładnie wymieszać. Dodać pomidory z puszki i odcedzoną kukurydzę. Ponownie doprawić solą i pieprzem. Wymieszać i gotować jeszcze przez 5 minut. Dla wegetarian to pyszna potrawa, a dla pozostałych doskonały dodatek do mięsa.
Wielkanoc: potrawy wegetariańskie – znasz inne? Podziel się przepisem w komentarzu poniżej!
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.