Wielkanoc: potrawy wegetariańskie! - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Wielkanoc: potrawy wegetariańskie!

Wielkanoc: potrawy wegetariańskie!

Autor zdjęcia/źródło: Wielkanoc: przepisy wegetariańskie @ unsplash

Planujesz już menu na Wielkanoc? Potrawy wegetariańskie, które dla Was mam budzą nie tylko zaskoczenie, lecz także zachwyt nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Są po prostu pyszne!

Przyjmujemy do swojego domu różnych gości na Wielkanoc. Potrawy wegetariańskie wbrew temu co się obiegowo o nich sądzi są proste w wykonaniu, a co najważniejsze nie zawiodą żadnego z naszych gości. Dzięki kilku potrawom wege na stole, każdy członek rodziny może się najeść tych pyszności.

Wielkanoc: potrawy wegetariańskie  - PASZTET Z SOCZEWICY

Składniki:

  • 2 szklanki czerwonej soczewicy
  • 5 marchewek
  • 4 łyżki mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • odrobina oleju kukurydzianego
  • czarnuszka, kminek, sól, czosnek, curry do smaku

Wykonanie:

Ugotować soczewicę do miękkości i odcedzić z wody. Obrane marchewki zetrzeć na małych oczkach na tarce. Rozgrzać olej kukurydziany na patelni i dodać starte marchewki do których dodać sos i przyprawy. Dusić przez 15 minut. Dodać soczewicę i mąkę. Mieszać dokładnie. Foremkę do pieczenia wyłożyć papierem i wlać w nią masę na pasztet. Piec ok. 50 minut w temp. 180 stopni C. Pasztet można wyjmować z foremki gdy już ostygnie.

Wielkanoc: potrawy wegetariańskie  - BABECZKI LEŚNY MECH

Składniki:

  • 400g mrożonego szpianku
  • 3 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2/3 szklanki oleju roślinnego
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Krem z owocami:
  • 250g serka mascarpone
  • 200ml śmietanki 30%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 250g wybranych, kolorowych owoców

Wykonanie:

Rozmrożony szpinak zmiksować na jednolity mus. Nagrzać piekarnik do 180 stopni C. Jajka wbić do miski. Dodać cukier i ubić na pianę. Ubijając wlewać powoli olej. Dodać szpinak i dokładnie wymieszać. Mąkę przesiać oddzielnie i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do jajek i zmiksować na małych obrotach. Masę przełożyć do 12 papilotek w formie na muffiny. Piec ok. 25 minut. Wyjąć i ostudzić.

Serek wraz ze śmietanką i cukrem pudrem zmiksować na puszystą masę. Nakładać na ostudzone muffiny. Dekorować owocami.

Wielkanocne pasty serowe

Składniki na bazę pasty serowej

  • 250 g sera Gouda MSM Mońki
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 4-5 łyżek majonezu
  • 1 ząbek czosnku
  • sól

Przygotowanie bazy

  1. Ser i jajka zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
  2. Wycisnąć czosnek, dodać majonez i dobrze wymieszać. Solić ostrożnie, gdyż majonez i ser są słone.
  3. Przykryć i odstawić na godzinę do lodówki.

Pasta serowa z sezamem

  1. Do bazy podstawowej dodajemy pastę tahini oraz uprażony lekko sezam.
  2. Nie dodajemy czosnku.

Pasta serowa z makrelą

  1. Do bazy podstawowej dodajemy 150 g wędzonej makreli.
  2. Wszystko razem blendujemy. Dodajemy uprażone pestki słonecznika.

Pasta serowa z ziołami

Do bazy podstawowej dodajmy posiekane zioła: natka pietruszki, szczypior, koperek i wszystko razem blendujemy.

Pasta z pieczoną czerwoną papryką

Czerwoną paprykę pieczemy w piekarniku w 200 st. C. Po upieczeniu ściągamy skórkę z papryki. Drobno siekamy, dodajemy do pasty. Doprawiamy odrobiną czerwoną papryką w proszku. Wszystko razem mieszamy.

Zdjęcie: MSM Mońki i DKK


Wielkanoc: potrawy wegetariańskie  - ZUPA CHRZANOWA

Składniki:

  • 1,5 litra bulionu warzywnego
  • 4 ziemniaki
  • 1 cebula, 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka majeranku
  • 1-2 łyżki chrzanu
  • 100 ml kwaśnej śmietany

Wykonanie:

Zeszklić w garnku cebulę i podsmażyć czosnek. Wlać gorący bulion i zagotować. Dodać obrane i pokrojone ziemniaki i majeranek. Doprawić solą i pieprzem. Gotować ok. 20 min. Na koniec dodać chrzan i zaprawić zupę przed podaniem śmietaną. Podać ze szczypiorkiem i jajkiem.

Wielkanoc: potrawy wegetariańskie  - Kaszotto Chakalaka

Składniki:

  • 1 marchewka
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 czerwona papryka
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • ¼ szklanki kaszy pęczak
  • ¼ szklanki białego wina
  • 1 cebula, 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • Tymianek, curry, imbir, chilli, sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

W garnku na oliwie zeszklić cebulę i podsmażyć czosnek. Dodać surową kaszę pęczak, tymianek i curry w proszku. Podsmażać i dodać połowę obranego i startego imbiru oraz posiekane chilli. Doprawić solą i pieprzem. Wlać białe wino i gotować przez minutkę. Wlać gorący bulion i zagotować pod przykryciem. Gotować przez ok. 20 minut. Dodać obraną i startą marchewkę. Dokładnie wymieszać. Dodać pokrojoną w kosteczkę czerwoną paprykę oraz resztę imbiru. Dokładnie wymieszać. Dodać pomidory z puszki i odcedzoną kukurydzę. Ponownie doprawić solą i pieprzem. Wymieszać i gotować jeszcze przez 5 minut. Dla wegetarian to pyszna potrawa, a dla pozostałych doskonały dodatek do mięsa.

Wielkanoc: potrawy wegetariańskie – znasz inne? Podziel się przepisem w komentarzu poniżej!

ZOBACZ TAKŻE:

Pyszne sałatki na Wielkanoc – SPRAWDZONE PRZEPISY! >>

Doskonałe postne dania na piątek – RYBY! >>