Afty u dzieci to bolesne nadżerki, czyli ubytki w jamie ustnej. Mają one postać białej lub szarej plamki otoczonej czerwoną, zapalną obwódką. Pojawieniu się aft może towarzyszyć powiększenie się węzłów chłonnych. Afty u dzieci przeważnie występują pojedynczo, ale mogą...
Listopad w Polsce kojarzy się z miesiącem pierwszych, większych chłodów i kaprysów pogody, ale także czasem zadumy, patriotycznych celebracji i rodzinnych spotkań nad grobami. Kiedy dokładnie wypadają ważne święta w listopadzie? Sprawdź wszystkie w jednym miejscu i bądź przygotowany. Ważne...
Sepsa, zwana również posocznicą nie jest chorobą, a reakcją organizmu na zakażenie wywołane przez bakterie głównie meningokoki i pneumokoki. Nie u każdego dziecka przechodzącego infekcję spowodowaną zakażeniem tymi bakteriami dojdzie do wystąpienia sepsy. Jednak jeśli...
Najczęściej chorują na nią pacjenci cierpiący na różnego rodzaju choroby, których leczenie wymaga przyjmowania dużej ilości antybiotyków o działaniu ekspansywnym na cały organizm. Kandydoza wywoływana jest przez drożdżaki, głównie należące do grupy Candida albicans. Grzyby po dostaniu się do osłabionego...
Oprócz diety i odpoczynku, mogą nam przyjść z pomocą suplementy. Jakie? O tym rozmawiamy z Radosławem Czaplejewiczem – prezesem firmy Genoscope. Sezon jesienno-zimowy sprzyja obniżeniu...
Jak czytać etykiety? Ta umiejętność, to podstawa udanych zakupów. Kiedy zaczynamy dokonywać świadomych wyborów zakupowych? Często jest tak, że dopiero po pojawieniu się w domu dziecka, zaczynamy zwracać uwagę na to, co jemy. Spada na nas odpowiedzialność za młodego człowieka i zaczynamy zastanawiać...
Problem dotyka w przeważającej części kobiety, które zmagają się z nim nawet 50 razy częściej od mężczyzn. Największa częstotliwość zachorowań notowana jest w przedziale wiekowym 16-35 lat. Częstotliwość zachorowań u mężczyzn, zwiększa się z kolei po 60 roku życia, przy...
Mrożona kukurydza słodka jest prawdopodobnie źródłem zatruć listeriozą w pięciu krajach w Europie: Austrii, Danii, Finlandii, Szwecji i Wielkiej Brytanii. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) i
Superfood to nazwa określająca żywność nieprzetworzoną, naturalną, bez dodatków substancji konserwujących czy polepszaczy smaku. Taka żywność jest bardzo zdrowa i posiada wiele cennych dla organizmu człowieka substancji odżywczych oraz witamin i minerałów....
Dlaczego warto zastąpić sól zamiennikami? W wysoko przetworzonych artykułach spożywczych jest mnóstwo soli. Ponadto większość z nas ma nawyk dosalania potraw. Tymczasem zapotrzebowanie na sól w codziennej diecie jest niezwykle niskie....
Łykasz witaminę D, C albo multiwiataminy? Okazuje się, że nie mają one spektakularnego znaczenia dla Twojego zdrowia... Grupa naukowców pod przewodnictwem kanadyjskiego profesora, dr Davida Jenkinsa, przeprowadziła badania, których wyniki opublikowano właśnie w najnowszym wydaniu Journal of...
Odpowiedni ubiór zimą Lekarze przestrzegają przed nieodpowiednim ubiorem w czasie mrozów. Szczególnie młodzi ludzie narażają się na choroby, nosząc krótkie kurtki, odkryte kostki oraz zapominając o czapce i rękawiczkach. Narażanie...
Dlaczego równowaga jest tak ważna? W pochwie bytują różnorodne bakterie, które tworzą barierę ochronną przed różnego rodzaju patogenami. Aż 95% składu flory bakteryjnej pochwy to bakterie kwasu mlekowego, które zapewniają...
Biegunka – najważniejsze informacje O biegunce mówimy wtedy, gdy dziecko oddaje co najmniej 3 płynne stolce na dobę, przy czym jeśli chodzi o niemowlęta można mówić o ostrej biegunce kiedy oddają 3 lub więcej płynnych stolców na dobę...
Suchość w gardle najczęściej pojawia się w okresie jesienno-zimowym, gdy temperatura powietrza znacznie się obniża, a w pomieszczeniach używane jest ogrzewanie. Powoduje to wysuszanie powietrza, co wpływa również na śluzówki. Wysuszone gardło staje się łatwym celem dla...
Kiedy mówimy o diecie w czasie ciąży, nie mówimy o ograniczeniu kalorii lub próbach schudnięcia, zwłaszcza, że maleństwo w czasie ciąży chce rosnąć w naszym brzuchu. Próby schudnięcia w czasie ciąży mogą być niebezpieczne dla ciebie i maluszka, gdyż ograniczenie ważnych...
Częste infekcje u dziecka wynikają z naturalnej funkcji niedojrzałego układu immunologicznego, który w ten sposób nabywa odporności. Układ odpornościowy kształtuje się już w okresie płodowym, ale w pełni wykształcony staje się dopiero ok. 18 roku życia.
Kiedy kaszlemy? Każdy z nas wokół strun głosowych, w tchawicy czy w oskrzelach ma receptory zwane receptorami kaszlowymi. To właśnie podrażnienie tych ośrodków powoduje odruch kaszlu. Podrażniony receptor daje sygnał...
Jest to przewlekła choroba o podłożu alergicznym. Ma ona związek z nieprawidłowym działaniem układu odpornościowego, jednak jej przyczyny nie są do końca poznane. AZS jest chorobą uwarunkowaną genetycznie. Dziecko, którego jedno z rodziców cierpi na AZS, jest w 20–40...
Przebywanie na słońcu działa też korzystnie na układ nerwowy, poprawia przemianę materii, leczy trądzik i odpręża, a piękna opalenizna dodaje uroku. Żeby jednak to wszystko mogło być prawdą powinniśmy postawić na jedną rzecz - bezpieczne opalanie. Upalne lato to stały problem ochrony...