Krzewy aronii są w Polsce coraz chętniej uprawiane w sadach ze względu na to, że nie mają specjalnych wymagań glebowych. Owoce aronii na surowo mają słodko-cierpki smak, dlatego lepiej smakują...
Aronia pochodzi ze wschodnich wybrzeży kontynentu północnoamerykańskiego, na którym występuje w stanie dzikim. Jej surowe owoce są cierpkie w smaku, jednak można temu zaradzić przemrażając je. Doskonale...
Przede wszystkim na wstępie trzeba wyjaśnić, że istnieją dwa podobne do siebie (zwłaszcza z nazwy) gatunki tej rośliny, a mianowicie pigwa i pigwowiec....
Głóg to krzew kwitnący na przełomie maja i czerwca, wtedy właśnie zbiera się jego kwiaty na herbaty i napary. Owocuje zaś jesienią, a owoce to cenne źródło witaminy A i C. Zarówno kwiaty, jak...
Owoce pigowca cenione są ze względu na wartości przetwórcze i walory smakowe. Robi się z nich aromatyczne przetwory takie jak dżemy, galaretki, powidła, marmolady, kompoty, dodatki do przetworów (np.: z jabłek i aronii)...