W naszych kuchniach możemy znaleźć garnki żeliwne, patelnie, rodle, brytfanny do pieczenia mięs, a nawet tłuczki, maszynki do mielenia itd. Istnieją różnego typu naczynia żeliwne, to jakie wybierzemy zależy od naszych upodobań. Jak korzystać z naczyń żeliwnych?Naczynie...
IKEA znana jest z dbałości o ekologię i bezpieczeństwo, dlatego zdecydowała się na wycofanie z oferty produktu, który może nieść potencjalne ryzyko dla korzystających z niego dzieci. Naczynia IKEA są popularne, więc warto sprawdzić, czy nie mamy takich w domu. Zestawy dla dzieci wycofane...
W próbkach produktu (kubek) badanego w Niemczech, stwierdzono podwyższone poziomy migracji formaldehydu i melaminy z naczyń o widocznym w komunikacie wzorze. Naczynia zakwestionowane przez Główny Inspektorat Sanitarny znajdują się w sprzedaży w sieci sklepów TEDi. W wydanych...
Już na pierwszy rzut oka widać – gdy np. jesteśmy podatni na złamania kończyn, obserwujemy u siebie krwawienie śluzówek czy szybciej się męczymy – że organizm alarmuje nas o jej niedoborach. Jednak nawet bez tych objawów musimy pamiętać – zwłaszcza w podeszłym wieku – o witaminie K. Witamina...
Zapiekanki zrobisz ze wszystkiego, co masz pod ręką. Do warzyw możesz dodać mięsa, ryby, makaron lub ryż. Na koniec dopraw ziołami i danie gotowe. Jest ono uniwersalne, gdyż możesz je podać zarówno na obiad jak i kolacje. Zapiekanka warzywna z ziołami prowansalskimi
Gadżety dla nowoczesnych mam W sklepach znajdziesz dziś szereg różnego rodzaju butelek, smoczków czy laktatorów ułatwiających karmienie w pierwszych...
Czym jest dewar biologiczny? Ciekły azot wyróżnia się wyjątkowymi właściwościami. Aby je zachować, musi być odizolowany od otoczenia. Służą do tego specjalne pojemniki. Dewary biologiczne, bo to o nich mowa, wyróżniają się specjalną budową, która zapewnia substancji optymalne warunki....
Na przekąskę – pieczone warzywa Składniki: 15 dag mąki 5 dag świeżo startego parmezanu 1 kg korzeni marchewki (najlepsza kupiona na bazarze, taka naturalna, ubrudzona ziemią, soczysta),...
Kuchnia retro — czyli jaka? Czym powinna się charakteryzować kuchnia w stylu retro? Królują tutaj kolory. W kuchniach retro spotkać można się zarówno z pastelami, jak i wyrazistymi barwami — czerwienią, pomarańczą czy limonką. Dodatki w stylu retro najczęściej mają zaokrąglone, pękate kształty....
Szklanka termiczna – co to takiego? Szklanka termiczna, jak sama nazwa wskazuje, jest rodzajem szklanego naczynia przeznaczonego do serwowania napojów, którego dodatkową funkcją jest dłuższe utrzymywanie temperatury podania płynu. Szklanki termiczne charakteryzują podwójne ścianki,...
W piątek mięs się nie je – mówi tradycja, a jak jest w praktyce? Często mamy wielkie chęci na postne dania na piątek, ale… Pojawia się „ale” związane z brakiem pomysłów na właściwe danie. Dlatego właśnie mam dla Was listę przepisów prosto od babci. Znajdują się na niej...
Skóra noworodka wymaga niezwykle delikatnego traktowania. Szczególnie w pierwszych dniach życia łatwo o podrażnienia, uczulenia czy nadmierne wysuszenie. Dlatego składniki kosmetyków do pielęgnacji niemowląt od pierwszego dnia życia powinny być starannie dobrane i wolne od szkodliwych substancji (szczególnie...
Po kilku pierwszych miesiącach karmienia wyłącznie piersią, przychodzi pora na rozszerzanie diety niemowlaka. Początkowo nowe jedzenie powinno być gładkie i łatwe do połknięcia, dopiero z czasem zostawimy grudki i większe kawałki jedzenia. Zależy nam też, by jedzenie było pożywne i zachowało jak najwięcej...
Pojemniki kuchenne dzielą się w zależności od materiałów, z jakich są wykonane. Do przechowywania kawy i herbaty możemy wykorzystać naczynia wyprodukowane z metalu, ceramiki...
Po pierwsze – instrukcja Podstawą korzystania...
ROZWÓJ RUCHOWY Dwunastomiesięczne dziecko, choć nie rezygnuje jeszcze z raczkowania, chętnie próbuje spacerować w pozycji pionowej....
Od czego zacząć? Po pierwsze – sprawdź, czy Twoje dziecko jest już na odpowiednim etapie rozwoju. Do nauki samodzielnego jedzenia dziecko musi już stabilnie siedzieć. To bardzo ważne, ponieważ jeśli dziecko nie siedzi jeszcze samodzielnie, to z łatwością może się zachwiać i zakrztusić jedzeniem....
Korzystaj z sezonu, kiedy są najtańsze i przygotuj z nich także przetwory na zimę. Patisony, kabaczki, cukinie i dynie, a także bakłażany, zielona brukselka oraz leśne grzyby wspaniale urozmaicą obiadowe dania, nie tylko w sezonie ale i przez resztę miesięcy.Zapiekanka z jesiennymi...
Materiały wykonania patelni mają znaczenie Zanim pożywienie trafi na talerz, przechodzi przez szereg procesów. W przypadku dań ciepłych niezbędna jest obróbka termiczna, która ma największy wpływ na zachodzące w nim zmiany. Jednak wraz z pożywieniem rozgrzaniu ulega także naczynie – w tym...
Majonez jest tradycyjnym dodatkiem do sałatek, sosów czy kanapek. Często pojawia się w przepisach na Wielkanoc. Mimo sporej kaloryczności (łyżka majonezu zawiera około 80 kcl), ma również sporo wartości odżywczych. Majonez zawiera między innymi fosfor, witaminę E...