Artykuł promocyjny Opublikowany przez: Reklama Familie.pl Redakcja 2024-04-24 14:37:38
Autor zdjęcia/źródło: mat. sponsora artykułu
Zanim pożywienie trafi na talerz, przechodzi przez szereg procesów. W przypadku dań ciepłych niezbędna jest obróbka termiczna, która ma największy wpływ na zachodzące w nim zmiany. Jednak wraz z pożywieniem rozgrzaniu ulega także naczynie – w tym przypadku patelnia. Co istotne – materiał wykonania ma duży wpływ na finalny smak poszczególnych składników oraz całości.
Patelnie tradycyjne wykonywane są z materiałów nie zawierających szkodliwych substancji. Najczęściej spotyka się stal nierdzewną oraz aluminium, które świetnie przewodzi ciepło i przygotowanie potraw na takiej patelni odbywa się bardzo szybko. Jednak należy w trakcie przygotowywania posiłku zachować czujność – nadmierna temperatura może sprawić, że pożywienie się przypali i przywrze do powierzchni naczynia. Ponadto rozgrzane aluminium może sprawić, że pojawi się lekko metaliczny posmak.
Można jednak uniknąć obu tych efektów. Tefal, doskonale znana marka AGD, ma w swojej ofercie patelnie tradycyjne ze specjalnymi powłokami, które uniemożliwiają przywieranie potraw. Te innowacyjne powłoki nie tylko ułatwiają smażenie czy duszenie, ale w żaden sposób nie oddziałują na smak potraw. Dodatkowo zaletą jest fakt, że przy szykowaniu posiłku na takiej patelni potrzebna będzie mniejsza ilość tłuszczu czy oleju, co z kolei przekłada się na zdrowszą obróbkę.
Takie patelnie możesz znaleźć na stronie https://www.tefal.pl/patelnie/patelnie-do-smazenia/c/patelnie-do-smazenia.
Inne patelnie wykonane są z żeliwa. Tutaj nie powinno być żadnych zmian w smaku, aczkolwiek należy uważać z kwaśnymi produktami, ponieważ mogą one doprowadzać do uszkodzenia powłoki, a co za tym idzie – do pożywienia będą przenikać substancje zewnętrzne, wpływając negatywnie na smak. Na patelniach żeliwnych nie należy także przyrządzać takich potraw, jak omlet, gdyż mają one tendencje do przywierania. Dotyczy to także delikatnych mięs, np. filetów rybnych.
Najlepszy smak zagwarantuje patelnia aluminiowa z teflonową powłoką zapobiegająca przywieraniu. To połączenie wręcz idealne, które nie tylko zapewni brak negatywnych czynników dla pożywienia, ale również znacznie ułatwia mycie naczynia po jego wykorzystaniu. Na stronie https://www.tefal.pl/ znajdziesz patelnie tradycyjne oraz bardziej specjalistyczne – jak naleśnikowe czy woki.
Dzięki tej propozycji możesz cieszyć się pełnym smakiem potraw niezależnie od tego, jaki ich rodzaj preferujesz. A ponieważ każda patelnia Tefal równomiernie rozprowadza ciepło, przygotowanie pożywienia jest znacznie ułatwione, a wszystkie jego składniki podgrzane w optymalny sposób.
Zajrzyj już dzisiaj na stronę Tefal i wybierz patelnie dla siebie!
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.