Pokrzywa zwyczajna (łac. Urtica dioica) to roślina występująca powszechnie w lasach, na polach, łąkach, a nawet w parkach. Wszyscy znamy jej parzące właściwości, ale okazuje się także, że roślina ta ma wiele cennych właściwości prozdrowotnych, a także kosmetycznych. Pokrzywa...
Sól himalajska pochodzi ze wschodniego pasma Himalajów, a dokładnie z Pakistanu, gdzie jest wydobywana. Jej złoża sięgają na głębokość pół kilometra pod ziemią, datowane są na setki lat wstecz, a powstały po wysuszeniu oceanów. Ta czysta sól krystaliczna...
Utrwalona we wspomnieniach z dzieciństwa jako parzący chwast, powodujący swędzące bąble pokrzywa nie kojarzy nam się zbyt dobrze. Okazuje się jednak, że ma ona wiele właściwości leczniczych, które warto wykorzystać w domowym lecznictwie. Zawiera ona, witaminy C, K, B2 i B5, beta-karoten, histaminę,...
Korzeń maca stał się ostatnimi czasy popularnym superfood, czyli rośliną o nieprzeciętnych właściwościach zdrowotnych i odżywczych. W sproszkowanej formie można go dodawać do zdrowych deserów, koktajli i różnych dań przyrządzanych na zimno, ponieważ obróbka termiczna pozbawia...
Familie.pl: Po co nam minerały w diecie?Gabriela...
Nie zdajemy sobie sprawy jak klimat morski w okresie zimowym korzystnie wpływa na działanie naszego organizmu. Oddychanie to podstawowa czynność życiowa, nie liczy się sam proces, ale też jakość powietrza jakim oddychamy. Codzienne otoczenie...
Często suplementom diety przypisuje się działanie wspomagające układ odpornościowy, pokarmowy czy sercowo-naczyniowy1. A jak jest w rzeczywistości? Kiedy przyjmowanie suplementów diety ma sens? Jak wybrać odpowiedni suplement diety? Odpowiadamy! Czym są suplementy diety? Suplement...
Wzrost zagrożenia infekcjami Jesienią szczególnie...
W starożytnym Egipcie wierzono, że pierwsza pszczoła wyfrunęła z rogów świętego byka, Apisa. Stąd zresztą jej łacińska nazwa apis mellifica. Egipcjanie...
W grotach solnych panuje mikroklimat zbliżony do tego nad morzem, nic więc dziwnego, że zaczynamy z nich korzystać równie chętnie jak z saun czy z basenów. Wbrew nazwie, grot solnych nie musimy szukać w górach czy w uzdrowiskach — coraz...
Rzeżucha znana jest również pod nazwą pieprzyca. Pochodzi z północno-wschodniej Afryki i południowo-zachodniej Azji. Do Europy dotarła w starożytności, uprawiano ją w Grecji i w Rzymie. W starożytnym Egipcie była cenioną rośliną przeznaczoną jako prezent dla faraonów spoczywających...