Menu, jakie serwujemy dziecku w pierwszych 3 latach życia wpływa na późniejsze funkcjonowanie jego organizmu oraz kształtowanie dalszych nawyków żywieniowych. Dla naszych pociech jest to okres bardzo intensywnego wzrostu i rozwoju, dlatego...
Celiakia jest chorobą, w efekcie, której dochodzi do uszkodzenia kosmków jelitowych i prowadzi do zaburzenia wchłaniania substancji odżywczych. Zasadniczo choroba polega na nietolerancji glutenu – białka znajdującego się w zbożach. Niekiedy...
Wiek średni dla wielu kobiet jest przygnębiający. I to nie tylko ze względu na świadomość upływającego czas. Często i wygląd kobiet, które przekroczyły 50. rok życia pozostawia wiele do życzenia. Szczególnie duża frustracja może dotyczyć...
Gluten, czyli białko roślinne występujące w owsie, życie, pszenicy i jęczmieniu, pojawia się w naszym codziennym menu w postaci: chleba, bułek, płatków, kasz czy makaronów. U niektórych osób powoduje ono pojawienie się stanu zapalnego w jelitach. Jest...
Historia zatoczyła koło - to stwierdzenie idealnie oddaje obraz sytuacji jaka obecnie panuje w kulinarnych trendach. Ludzie są już zmęczeni nowoczesną kuchnią i jej nietypowymi smakami, dlatego coraz chętniej wracają do dań i przepisów, z których korzystały...
W chorobach trzustki dieta powinna być lekko strawna, ubogotłuszczowa, małoresztkowa, ze zwiększoną ilością energii. Ma ona na celu odciążenie trzustki w procesie trawienia. Większość tłuszczów w diecie się nie wchłania, co skutkuje...
Żeby uniknąć nieprzyjemnych aczkolwiek dość często występujących w trzecim trymestrze ciąży zaparć, wzdęć i zgagi należy zadbać o jakość pokarmu. To co jemy może również wpływać na zatrzymywanie wody w organizmie. W trzecim trymestrze ciąży...
Kaszki to często pierwsze produkty zbożowe jakie jedzą nasze dzieci i ważne jest aby wprowadzać je w odpowiedniej kolejności. Także warzywa i owoce trzeba dodawać stopniowo i lepiej zacząć od marchewki niż od jabłuszka bowiem dziecko jeśli najpierw...
A przecież można tak łatwo i pysznie jeść oraz gotować bez tych wszystkich dodatków smakowych i barwników, które mogą mieć liczne niepożądane działania. Nie wyobrażacie sobie obiadu bez zupy lub ziemniaczków i kotleta bez gęstego sosu? Sięgacie po kostki rosołowe, "warzywka", gotowe mieszanki...
Dieta trzech minerałów zalecana jest dla osób, które chcą zgubić w zdrowy i bezpieczny sposób kilka kg lub utrzymać dotychczasową wagę i piękną sylwetkę. Dieta ta przyspiesza przemianę materii, spalanie zbędnego tłuszczu oraz wspomaga utrzymanie odpowiedniego poziomu cholesterolu...
W żywieniu niemowląt rozgranicza się karmienie naturalne oraz karmienie sztuczne ( mlekiem modyfikowanym) , dlatego też schemat żywienia nie jest jednolity. Poniżej przedstawiam tabele żywienia z powyższym podziałem. Tabela 1....
Wspieranie odporności dziecka w okresie jesieni jest kluczowe, aby mogło cieszyć się zdrowiem przez cały sezon. Dbanie o odporność to zadanie na cały sezon – najlepiej wzmacniać ją codziennie. Jak to robić? Co sprzyja lepszej odporności dziecka? Wyjaśniamy! Zdrowa i zrównoważona dieta dla...
Jak duże znaczenie ma dieta dla hipoglikemii reaktywnej i gdzie szukać pomocy w planowaniu posiłków? Tego dowiesz się z poniższego artykułu. Zapraszamy do lektury! Hipoglikemia reaktywna – objawy Osoby cierpiące na hipoglikemię reaktywną obserwują u siebie...
Rola fenyloalaniny w organizmie Fenyloalanina pełni szereg istotnych funkcji w naszym ciele. Jest prekursorem tyrozyny, która z kolei bierze udział w produkcji ważnych neuroprzekaźników, takich jak dopamina i epinefryna. Te substancje mają ogromny wpływ na nasze funkcje...
Dziś chcę się z Tobą podzielić wskazówkami związanymi z żywieniem. Opowiem Ci o niektórych składnikach, na jakie składniki warto zwrócić uwagę i o tym gdzie możesz je znaleźć. Zwiększ swoje szanse Na początku chcę Ci powiedzieć o tym jak za pomocą odżywiania zwiększyć...
Poznaj sposoby na skuteczne pozbycie się ich wszystkich z Twojego domu! Dlaczego owady pojawiają się w mieszkaniach? Na początek słowo wyjaśnienia – obecność robaków nie oznacza, że nie dbasz o porządek. Co prawda pojawienie się insektów jest bardziej...
Dziecko, które niezbyt chętnie je lub unika pewnych pokarmów, to nie lada wyzwanie dla rodziców. Z jednej strony chcieliby oni, aby maluch się najadał i nie miał niedoborów witamin i minerałów. Jednak z drugiej strony, wiemy, że nie należy zmuszać dzieci do jedzenia, ani stosować babcinych technik...
Ospę wietrzną i półpasiec wywołuje ten sam wirus VZV (Varicella-zoster virus), a po zakażeniu pozostaje w organizmie już na całe życie, w postaci uśpionej, aktywując się właśnie w postaci półpaśca w przypadku spadku odporności. Wirus ospy rozprzestrzenia się drogą bezpośredniego kontaktu, kropelkową...
Trzy rzeczy dzielą cię od idealnej wersji samej siebie – zdrowe jedzenie (z naciskiem na większą ilość warzyw, owoców i kasz w codziennym menu), systematyczna aktywność (zacznij od 30 minut spacerowania – każdego dnia, bez wyjątku) oraz właściwa pielęgnacja...
Ten tradycyjny polski wyrób ma wielu zwolenników. Grillowana, pieczona czy na zimno – kaszanka jest pożywna i chętnie jedzona w polskich domach. Jednak wiele kobiet zastanawia się, czy kaszanka w ciąży to dobry wybór? Wyjaśniamy, czy można ją jeść. Kaszanka w ciąży: jedz uważnie Tradycyjnie...