W większości polskich domów potrawy pojawiające się na wigilijnym stole są co roku takie same. Przestrzegamy tradycji i słusznie. Jednak czasem marzy nam się jakaś odmiana, która wcale nie musi oznaczać łamania zwyczajów. Jak przygotować krpia na Wigilię by jego smak zaskozył? Najczęściej...
Karp to taka ryba, której zgodnie z polską tradycją na wigilijnym stole nie powinno zabraknąć. Najpopularniejszy jest karp królewski o małej ilości łusek. Przygotowujemy go na święta na różne sposoby: przyrządzamy go w galarecie, po żydowsku, warszawsku, w ciemnym sosie...
Karp po żydowsku jest podawany na zimno, w słodkiej galarecie z rodzynkami i płatkami migdałowymi. Danie to zawdzięcza swoją nazwę polskim żydom, którzy tradycyjnie przyrządzali w ten sposób różne ryby. Karpia można podawać w całości, w dzwonkach lub w...
Wybraliśmy ryby, które są smaczne, a dodatkowo mniej tłuste i mniej ościste niż karp, dzięki czemu mogą je jeść także dzieci, osoby będące na diecie oraz kobiety w ciąży, dla których dawka Omega-3 jest bardzo ważna. Karpia możemy zastąpić np. pstrągiem. Jest on rybą słodkowodną, która zawiera...
Wigilijna kolacja będzie nie lada przeżyciem dla małego dziecka. Rodzina w komplecie, pięknie zastawiony stół z mnóstwem smakowitości. Maluch na pewno będzie chciał popróbować nowych potraw, dlatego warto dla dziecka przygotować specjalne menu. Co może zjeść małe dziecko na Wigilii? Menu...
24 grudnia jest szczególną datą, bowiem ten dzień stanowi wstęp do radosnych Świąt Bożego Narodzenia. Tradycji wigilijnych jest wiele, w zależności od regionu czy wiary, jednak w przeważającej części kraju powtarza się kilka mających wyjątkową symbolikę i znaczenie. Jak się przygotować do...
Co region, to potrawa Daniem, które musi pojawić się podczas wigilijnej kolacji jest oczywiście zupa. Jaka? Tutaj już można spotkać się z różnymi odmianami. Prym wiedzie przede wszystkim zupa grzybowa na przemian z czerwonym barszczem. Nie są to jednak jedyne dania, które pojawiają się na...
Kolacja Wigilijna jest wyjątkowo uroczystym wydarzeniem w życiu rodzinnym. Zgodnie z tradycją podczas Wigilii na stole powinno się pojawić 12 dań. Tak było kiedyś, ale w dzisiejszych czasach wigilijnych potraw może być mniej. Są jednak takie dania, które obowiązkowo powinny pojawić się na wigilijnym...
Tradycja obchodzenia świąt Bożego Narodzenia w Polsce sięga XVIII wieku. Pielęgnujemy ją więc i przekazujemy dzieciom. Zwyczajów i symboli jest naprawdę wiele: charakterystyczne kolory, choinka, dzielenie się opłatkiem, kolędy, albo dodatkowe nakrycie dla niespodziewanego...
Przygotowania do świąt zacznij od domowych porządków i zakupów. Prace kuchenne pozostaw sobie na ostatni tydzień. Pamiętaj, aby nie wpadać w świąteczny szał i wśród tych dni znaleźć czas dla siebie. Fryzjer, kosmetyczka i odpoczynek są bardzo istotne, aby święta były naprawdę udane. Pięć...
Tradycyjna polska Wigilia to karp, zupa grzybowa, łazanki z kapustą grzybami, pierog z kapustą i grzybami, makowce i kompot z suszonek. Wszystkie pyszne, ale jednak ciężkostrawne – zwłaszcza da najmłodszych. Okazuje się też, że niektórych potraw wigilijnych, a zwłaszcza grzybów, dzieci nie...
Boże Narodzenie to wyjątkowo miły i rodzinny czas, który chętnie spędzamy z najbliższymi. Choinka, prezenty i pyszne jedzenie – brzmi fantastycznie, prawda? Jednak święta to również czas zakupów, gotowania i sprzątania. Dlatego proponujemy w tym roku mamom święta last minute – postaw na pyszne gotowe...
Wigilia to dzień poprzedzający święta Bożego Narodzenia. W wieczór wigilijny po rozbłyśnięciu na niebie pierwszej gwiazdki, cała rodzina gromadzi się przy wigilijnym stole, aby podczas uroczystej...
W dzieciństwie zawsze panował gwar przy świątecznym...
W Polsce Wigilię obchodzimy od XVIII wieku. Przez kolejne lata jej forma ewaluowała. Wzbogacana była o kolejne potrawy. Tradycja nakazuje, aby było ich dwanaście, na pamiątkę dwunastu Apostołów.
Pierwsze Wigilie z Młodym – zarówno ta kiedy był jeszcze w brzuchu jak i ta kiedy był już z nami przebiegły pod znakiem gwaru i tłumu gości. Zapraszaliśmy do nas całą rodzinę by wspólnie w kilkunastoosobowym gronie spędzić ten dzień. W tym roku po raz...
Z Bożym Narodzeniem wiąże się wiele tradycji i przepisów kulinarnych, zarówno ogólnopolskich, jak i regionalnych. Najważniejszą jednak pozostaje łamanie się opłatkiem w Wigilię oraz świąteczne ucztowanie pierwszego i drugiego dnia świąt. Dlatego do Bożego Narodzenia warto się odpowiednio przygotować,...
Na wigilijnym stole kapusta z grochem to obok karpia jedna z tradycyjnych potraw. Ma tyle samo zwolenników, co przeciwników – zarówno samego smaku, jak i walorów potrawy Kapusta z grochem może być bowiem ciężkostrawna, dlatego osoby mające problemy z układem trawienia powinny odpuścić sobie to danie...
Błędny tok myślenia mają Ci, którzy uważają, że w każdym polskim domu kolacja wigilijna ma to samo menu. W poszczególnych częściach kraju kanon ten potrafi wyglądać inaczej. Sprawdźcie, z jakich potraw na Wigilię słyną poszczególne regiony Polski. Jakie potrawy wigilijne je...