Opublikowany przez: monika.g 2014-12-08 16:05:37
Wigilia to dzień poprzedzający święta Bożego Narodzenia. W wieczór wigilijny po rozbłyśnięciu na niebie pierwszej gwiazdki, cała rodzina gromadzi się przy wigilijnym stole, aby podczas uroczystej kolacji podzielić się opłatkiem i skosztować wszystkich potraw. Zwyczajowo na wigilijnym stole powinny znaleźć się wszystkie płody ziemi, a potraw powinno być dwanaście, tyle ile miesięcy w roku. Każdej należy spróbować, co ma zapewnić szczęście przez cały rok. Zgodnie z polskim zwyczajem potrawy wigilijne powinny być postne, czyli bezmięsne. Poniżej prezentujemy najbardziej tradycyjne przepisy wigilijne.
Przepisy wigilijne
Wigilijny barszcz czerwony z uszkami |
|
Wigilijny kompot z suszu owocowego
|
Wigilijna zupa grzybowa z łazankami
|
|
|
|
|
|
|
|
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.