Nadwaga jest już chorobą naszych czasów. Coraz więcej, nie tylko osób dorosłych, ale także dzieci „nosi z sobą” nadmiar kilogramów. Najśmieszniejszy jest jednak fakt, że my wszyscy dokładnie wiemy, z czego...
Wielkanoc to święto jajek, warto więc przygotować kilka dań, w których będą one grały główną rolę. Podobno im więcej jaj na stole, tym lepiej będzie wiodło...
Boczki to adipocyty- komórki tłuszczowe, które są ‘magazynkiem’ który tworzy organizm w obawie przed głodem (odziedziczyliśmy to po naszych przodkach, którzy jedli okazjonalnie). Boczki posiadają i kluseczki i dziewczyny posiadające figurę laseczki ;)...
Wykorzystanie składników jak olej kokosowy, awokado, miód i kurkuma w codziennej pielęgnacji odpowiada na potrzeby nawilżenia, odżywienia a także na działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Naturalne składniki – klucz do nawilżenia i odżywienia Twojej cery z domowymi maseczkami W...
Płatki śniadaniowe – czym się kierować przy wyborze? Na rynku dostępnych jest wiele produktów, oznaczonych jako płatki śniadaniowe. Nie wszystkie są jednak godne uwagi ze względu duże ilości cukru i sztucznych dodatków. Żeby mieć pewność, że sięgasz po zdrowe płatki, które dostarczą cennych...
Wiele funkcji wapnia Szacuje się, że w Polsce spożycie wapnia wynosi jedynie 60% ilości zalecanej. Jest to o tyle zła informacja, że wapń pełni w Twoim organizmie wiele rozmaitych funkcji. Jest niezbędny do prawidłowej pracy serca i układu naczyniowego, przewodzi bodźce...
Przebarwienia, zwłaszcza w sezonie letnim, to zmora wielu kobiet. Powstają w wyniku nagromadzenia zbyt dużej ilości melaniny – barwnika skóry. Tak intensywna produkcja melaniny zachodzi w wyniku dużego nasłonecznienia, ale także w przypadku zaburzeń i zmian hormonalnych, antykoncepcji czy właśnie...
Autor artykułu: dietetyk Ilona Jankowska, pasjonatka zdrowego stylu życia i promotorka zdrowia - specjalistka diety katogenicznej.
Według zasad zdrowego żywienia Instytutu Żywności i Żywienia, każdego dnia powinniśmy spożywać 4-5 posiłków, co 3-4 godziny. Przy takim rozłożeniu posiłków ułatwiamy utrzymanie prawidłowego poziomu cukru we krwi i właściwej masy ciała. Śniadanie najlepiej...
Co mamy na talerzu? Warto to sprawdzić już teraz. Przypadkowe składniki, wzięte szybko ze sklepowej półki, to niekoniecznie przepis na zdrową kuchnię. Chcesz naprawdę wzmocnić swój organizm? W taki razie pożegnaj wyroby garmażeryjne,...
Jednym z filarów zdrowia jest właściwe odżywianie od najmłodszych lat. Dwie mamy, lekarz i dietetyk, postanowiły więc założyć firmę HELPA (HEaLthy PArenting ),...
Dania powinny być lekkostrawne, z ograniczoną ilością tłuszczu, zawierać porcję warzyw lub owoców oraz jak najmniejszą ilość soli, cukru i produktów wysoko przetworzonych. Co ważne, mówiąc o diecie nie możemy zapominać o uzupełnianiu płynów. Woda powinna być niegazowana, niskozmineralizowana, bezpieczna...
Latem powinniśmy wybierać potrawy lekkostrawne, zawierające dużo warzyw i owoców, które o tej porze roku są ogólnodostępne. Zbyt ciężkie dania, szczególnie te smażone, zawierające duże ilości tłuszczu, mięsa i soli mogą przeciążać organizm oraz powodować wzrost temperatury...
Przebarwienia pojawiają się wówczas, kiedy melanocyty – komórki barwnikowe w skórze – nie funkcjonują prawidłowo. Przebarwienia na twarzy mogą powstać w wyniku działania promieni UV, hormonów, leków, czy tez niektórych ziół (np. dziurawca). Zadziorne piegi mogą dodać uroku, ale zbyt wiele przebarwień...
HERBATA RUMIANKOWA Pomaga na wiele problemów żołądkowych, ponieważ ma właściwości przeciwzapalne i uspokajające. Jedna filiżanka wystarczy. Rumianek skutecznie rozluźnia mięśnie górnego przewodu żołądkowo-jelitowego,...
Nigdy bym nie uwierzyła, gdybym nie spróbowała, że gotowanie na parze daje potrawom tyle smaku. Skąd się bierze ten smak, zapytasz i dlaczego różni się od potraw gotowanych w wodzie? Podczas...
Zadziwią one gości nie tylko widokiem ale także smakiem. Wykorzystajmy świeże truskawki do ciast, które pieczemy przez cały rok a sprawimy, że ich owocowa nutka zachwyci wszystkich. Ciasto truskawkowe z kruszonką Składniki: 80 dag truskawek 20...
Popołudniowe spotkania przy meczu najlepiej spędza się w gronie bliskich i znajomych. Wspólne komentowanie piłkarskich rozgrywek i przeżywanie nawet najdrobniejszej porażki, a przede wszystkim celebrowanie sukcesów to zwyczaj praktykowany na całym świecie. Aby spotkanie przebiegało w wyśmienitej...
Smoothie to bardzo szybki w przygotowaniu, pożywny i wartościowy posiłek. Najprościej mówiąc są to owoce i/lub warzywa, zblendowane na gładką masę z płynem, którym może być woda lub sok, a czasem także mleko. Właściwie owoce zblendowane z mlekiem to już shake, ale z małą...
Lubię mieszać, a Ty? Wszystkie składniki wystarczy dobrze zmiksować, żeby wyszedł pyszny i orzeźwiający koktajl. Najlepsze w nich jest właśnie to, że są takie proste w wykonaniu. Lubisz banana? Ten owoc świetnie nadaje się na początek każdej diety, ponieważ daje nam szybko...