Pomarańcza – drzewko pomarańczowe pochodzi z ciepłych rejonów Azji. Ale obecnie głównym producentem tego owocu jest Brazylia (1/3 światowej produkcji), USA (Kalifornia i Floryda), Chiny, oraz kraje basenu Morza Śródziemnego – w tym Hiszpania. Pomarańcza ze względu...
Nagietek lekarski najprawdopodobniej pochodzi z rejonów Morza Śródziemnego lub Iranu, gdzie do dnia dzisiejszego rośnie jako roślina naturalna. W wielu krajach, na przykład w Polsce, uprawiany jest jako roślina dekoracyjna. Nagietek lekarski...
Jabłka to jedne z najbardziej popularnych, ale i najzdrowszych owoców spożywanych przez Polaków. Zjadane, jako świeży owoc zawierają witaminę C (8 mg w 100 g świeżego jabłka), większość innych witamin i minerałów (potas, żelazo, magnez), dużą ilość błonnika...
Wyjaśnienie czym są antybiotyki wydaje się być niepotrzebne. Antybiotyki to obszerna grupa leków stosowanych w jednym celu – leczenia infekcji bakteryjnych. Obecność chorobotwórczych bakterii jest niezbędnym warunkiem zastosowania antybiotyku. Co to...
7 miesiąc -Intensywnie rozwija sie podsciólka tłuszczowa ,a dziecko osiąga wagę od 900g do 1,35kg.nadalrosnąmu włosy .jeśli jest chłopcem , jądra z jamy brzusznej zstępują do moszny .Pojawiają się bezwarunkowe odruchy nerwowe.Wyrażnie reaguje ono na bodżce bólowe...
Tydzień 5Ja: Nie pojawia się miesiączka. Wynik testu ciążowego jest pozytywny i wybieram się na pierwszą wizytę do lekarza.
Dynia jest popularnym warzywem o słodkawym smaku i pięknej, nasyconej, pomarańczowej barwie. Często gości na naszych stołach w postaci dodatków do mięs, placków, a także zupy z dyni. Jak zrobić tradycyjną, domową zupę z dyni? Mamy sprawdzony przepis. Domowy przepis na tradycyjną...
Ciemnofioletowy o lśniącej skórce bakłażan przywędrował do nas z Indii. Bakłażan, inaczej zwany oberżyną, nie jest szczególnie aromatycznym owocem (dokładnie tak, bakłażan to nie warzywo!), dlatego możemy go łączyć z innymi warzywami. Kiedy można wprowadzać bakłażana do diety dziecka? Według...
Bób pojawia się na straganach a co za tym idzie – również na naszych talerzach już w czerwcu i dominuje przez całe lato. To wyjątkowo zdrowe warzywo sezonowe zawiera mnóstwo cennych właściwości prozdrowotnych. Dlaczego warto jeść bób i czy wszyscy mogą to robić bez...
Kiedy skóra jest podrażniona bardzo szybko staje się sucha i zaczerwieniona. Następnie łuszczy się i swędzi, a co najgorsze - ma tendencje do pękania. W takim stanie bardzo łatwo jest o kolejne uszkodzenia i powstawanie małych ranek. Skóra w taki stanie wymaga szczególnej opieki, a dokładniej pielęgnacji...
5x GIO PERFECT SHINE GIO-705
Jelitówka, powszechnie znana jako grypa żołądkowa, to nagła infekcja przewodu pokarmowego, często występująca u dzieci. Jest spowodowana przez wirusy, z których najczęstsze to rotawirusy, adenowirusy i norowirusy. Antybiotyki nie są skuteczne w leczeniu jelitówki, ponieważ choroba jest wirusowa. Jelitówka...
Święta Wielkanocne to czas radości, spotkań rodzinnych i pysznych potraw. Niemniej jednak, obżarstwo przy wielkanocnym stole może prowadzić do uciążliwych problemów żołądkowych, takich jak bóle brzucha czy wzdęcia. Jak więc cieszyć się świątecznymi smakołykami, jednocześnie dbając o dobre samopoczucie...
Zaparcia u dziecka, czyli zbyt mała częstość wypróżnień – mniej niż 2 na tydzień, ale tez inne trudności jak: potrzeba wypróżnienia z nadmiernym parciem, oddawania zbitego i suchego stolca, zabarwienia bielizny, parcie na stolec bez wypróżnienia – zawsze są podstawą do konsultacji...
Równowaga to podstawa funkcjonowania także naszych organizmów. Dlatego zbyt wysoki i permanentnie utrzymujący się podwyższony poziom kortyzolu, czyli hormonu stresu, będzie powodował wiele skutków ubocznych, a nawet stanów chorobowych. Jak możemy go obniżyć domowymi sposobami? Jak...
Okazuje się, że organizm dziecka doskonale we, kiedy odczuwa głód, a kiedy już nie. Dlatego namawianie dzieci, aby zjadły posiłek do końca, albo opróżniły talerz, nie jest dla nich dobre. Pusty talerz? To nie zawsze jest dobre „Zjedz do końca, bo mało zjadłeś i będziesz głodny!”,...
Jak chronić drogi oddechowe przed zakażeniem? Wirusy odpowiadające za większość infekcji bardzo łatwo przenoszą się drogą kropelkową oraz przez kontakt bezpośredni. Dlatego staraj się często i dokładnie myć ręce wodą z mydłem. Unikaj też kontaktu...
Dynia jest sezonowym warzywem, które króluje u nas jesienią. Warto je jeść, ponieważ nie tylko pięknie i zachęcająco wygląda na talerzu, ale jest również skarbnicą witamin i minerałów. Jak zrobić dynię z piekarnika? Mamy prosty przepis. Dynia pieczona w piekarniku: przepis Do...
Dynia, która jest u nas jesiennym warzywem sezonowym, to niezwykle delikatne warzywo, bogate w składniki odżywcze i mineralne. Powinna się znaleźć w diecie niemowlęcia już dość wcześnie, a dzieci zazwyczaj ją uwielbiają. Od kiedy można podawać dziecku dynię? Od kiedy dynia dla dziecka? Podaj...
Cukinia to warzywo z rodziny dyniowatych, które jest coraz bardziej popularne w kuchniach na całym świecie. Oprócz swojego delikatnego smaku, cukinia jest także bogata w wartości odżywcze i niesie korzyści zdrowotnych. Od kiedy można dać dziecku cukinię i dlaczego warto ją jeść? Wyjaśniamy. Cukinia:...