Z okazji Pierwszej Komunii możemy oczywiście urządzić przyjęcie w restauracji i wiele osób tak właśnie robi. Ale mamy wtedy ograniczony wpływ na menu – najczęściej możemy wybrać potrawy tylko z kilku propozycji lokalu, w którym przyjęcie ma się odbyć. Może więc lepiej zaprosić gości do domu, pod warunkiem...
Nazywana zupą moczka tak właściwie bardziej przypomina danie, ponieważ jest gęsta i sycąca. Robi się ją z piernika, migdałów, bakalii i suszonych owoców. Wszystkie te składniki moczy się w piwie lub kompocie owocowym (stąd zapewne nazwa tego dania). Moczkę można robić...
Do barszczu wigilijnego przygotowujemy uszka z grzybami. Jednak, gdy do świątecznego stołu zasiądą także dzieci, zrezygnujmy z suszonych grzybów i zróbmy farsz pieczarkowy. Jest o wiele delikatniejszy i bardziej strawny dla maluchów. Możemy także przyrządzić farsz grzybowo – kapuściany albo jeszcze...
Dynia obecnie kojarzy nam się coraz bardziej z lampionami na Halloween, które robi się wydrążając dużą, pękatą dynię, wycinając w niej straszne oczy i zęby i umieszczając w środku świecę. Jest to jednak roślina o dużo szerszym zastosowaniu przede wszystkim...
(Fast food - domowe sposoby@flikr.com/Karl Baron) Nie byłoby tak...
Półki w marketach uginają się od różnego rodzaju sprzętu, więc zanim udamy się na zakupy, warto przemyśleć jakie parametry powinien mieć domowy grill.
Gdyby każdy członek czteroosobowej rodziny, każdego dnia wydał przynajmniej o złotówkę mniej, to przez dwanaście miesięcy rodzina zgromadziłaby prawie 1500 zł - czytamy na blogu fortunaradzi.pl. 1500 zł nie robi na nikim wrażenia? A co powiecie...
Kolorowy kuferek na Lunch - Różowy
Gdańsk: Majówka w Parku Przygody PrzywidzJuż 1 maja w godzinach od 10 do 18 mieszkańcy Trójmiasta, którzy tutaj zawitają będą mogli skorzystać z super...
"Jeżowe kulki" mają kształt jeżyka, kolor jesiennych złoto-rdzawych liści i wyśmienicie smakują. Jak łatwo je zrobić razem...
Niektórzy zapewne już nie mogą doczekać się najbliższej niedzieli. I słusznie, bo na stadionie Ośrodka Sportu i Rekreacji w Lubawie wystąpią artyści "z górnej półki". Gwiazdą tegorocznego Swedwood Day jest legenda polskiego bluesa i rocka —
To było zimą. Dokładnie 19 stycznia 2007. Pamiętam, że strasznie zimno było tego dnia na dworze. Koleżanka zaprosiła mnie na kawę, ale wcale nie miałam ochoty ruszać się z domu w taki ziąb. Coś mnie jednak tknęło i poszłam. Gdy weszłam do mieszkania Ewy, od razu zwróciłam...
"Plejada serów ekologicznych" wybierz swój smak i skosztuj pysznego sera! Półki sklepowe uginają się od najróżniejszych rodzajów sera. Z mleka koziego, krowiego oraz owczego. Jak wiadomo sery są produktem żywnościowym pochodzenia zwierzęcego,...
Tyle razy w dzieciństwie słyszałam,że szpinak, marchewka, mleko są dla mnie zdrowe aż uznałam, że to jedynie ich walory. Nie zastanawiałam się nawet,czy są smaczne.Pamiętam swoje zniechęcenie i przymus by zjadać je do końca. Teraz myślę,...
Czym jest kolagen? Kolagen to białko strukturalne, które stanowi około 30% całkowitej masy białkowej człowieka i aż 70% masy białek skóry. Znajduje się nie tylko w skórze, ale również w kościach, ścięgnach, więzadłach, chrząstkach i naczyniach krwionośnych. Pełni kluczową funkcję w utrzymaniu...
Bezpieczeństwo wakacyjne jest niezwykle istotne, aby cieszyć się w pełni czasem wolnym z rodziną i uniknąć nieprzyjemnych sytuacji. Wybraliśmy kilka ważnych kwestii dotyczących bezpieczeństwa wakacyjnego, które warto mieć na uwadze. O czym musisz pamiętać? RADZIMY. # Bezpieczne opalanie Ciepłe...
Buraczki na zimę do słoików – dlaczego są takie dobre? Znakomite buraczki na zimę to nie tylko mnóstwo smaku i wyrazistego aromatu. To przede wszystkim cała masa właściwości prozdrowotnych, o których nie można zapomnieć. Buraki znane są głównie jako dobre źródło żelaza, jednak...
Zakażone koronawirusem kobiety w ciąży trudniej znoszą chorobę i są częściej narażone na konieczność hospitalizacji niż kobiety w tym samym wieku, ale nie spodziewające się dziecka – do takich wniosków doszli naukowcy i opublikowali...
Gwiazda betlejemska, czyli wilczomlecz nadobny to gatunek krzewu pochodzącego z Gwatemali i Meksyku. Roślina została odkryta ok. 200 lat temu, w latach 20tych dziewiętnastego wieku. Poinsecja – bo i pod taką nazwą ją znamy, została przywieziona do USA i...
Dlaczego warto jeść marynowane grzyby? Jak marynować grzyby? Dlaczego warto jeść marynowane grzyby? Marynowane grzyby mają absolutnie niepowtarzalny smak. Warto je jeść jednak nie tylko ze względu na walory smakowe. Warto bowiem pamiętać, że grzyby zawierają bardzo dużo witamin....