Na drodze zdrowego odżywiania są różne przystanki: imieninowe odstępstwa, komercyjne menu w restauracji, zniechęcenie, czy też brak inspiracji... Poniższa tabela zawiera najczęściej używane...
Dla noworodka i niemowlaka najlepszym napojem i zarówno pokarmem jest mleko mamy. Gdy rozszerzasz dietę maluszka ok. 5-6 miesiąca życia podstawowym napojem obok pokarmu z piersi staje się
Rodziców nie trzeba przekonywać do tego, żeby nakłaniali dzieci do jedzenia warzyw i owoców. Wydaje się, że nie, ale w praktyce rzesze małolatów zajada się niezdrową żywnością. Czas to zmienić! Program Unii Europejskiej „Owoce i warzywa w szkole” skierowany jest zarówno...
Jak czytać etykiety? Ta umiejętność, to podstawa udanych zakupów. Kiedy zaczynamy dokonywać świadomych wyborów zakupowych? Często jest tak, że dopiero po pojawieniu się w domu dziecka, zaczynamy zwracać uwagę na to, co jemy. Spada na nas odpowiedzialność za młodego człowieka i zaczynamy zastanawiać...
Sensoryka, co to znaczy? „Sensoryczny” to znaczy „doświadczany zmysłami”. Małe dziecko w ten sposób poznaje świat, a w okresie między roczkiem a piątymi urodzinami jest najbardziej zainteresowane...
Głóg to krzew kwitnący na przełomie maja i czerwca, wtedy właśnie zbiera się jego kwiaty na herbaty i napary. Owocuje zaś jesienią, a owoce to cenne źródło witaminy A i C. Zarówno kwiaty, jak...
Ospę wietrzną i półpasiec wywołuje ten sam wirus VZV (Varicella-zoster virus), a po zakażeniu pozostaje w organizmie już na całe życie, w postaci uśpionej, aktywując się właśnie w postaci półpaśca w przypadku spadku odporności. Wirus ospy rozprzestrzenia się drogą bezpośredniego kontaktu, kropelkową...
Układ odpornościowy dziecka kształtuje się do 12 roku życia. I zwykle jest to okres najczęstszych chorób, przeziębień i infekcji wirusowych. Dlatego dobrze jest wspomagać odporność dziecka prostymi...
„Jesień, złote liście lecą z drzew” – jednak nie wszyscy patrzą na tę porę roku przez różowe okulary. Większości z nas jest po prostu zimno, ponuro i źle. Nagła zmiana temperatury, deszcze, a nawet w niektórych częściach naszego kraju śnieg, nie przyprawiają nas o zachwyt....
Jedzenie porzeczek czerwonych zalecane jest przy przeziębianiach, grypie a nawet anginie. Stosunkowo duża zawartość witaminy C, prowitaminy A, cukrów, soli mineralnych i kwasów organicznych wpływa na ich właściwości dietetyczne. Bogaty skład chemiczny owoców ma dla organizmu...
Oprócz dania głównego i słodkich deserów przygotuj lekkie i smaczne przystawki. Na stole nie może zabraknąć sałatek i faszerowanych warzyw, z kolei wśród słodkości musi królować tort. Składniki przepisów podanych poniżej...
Rodzice doskonale wiedzą, że w domu, w którym są dzieci, będą również plamy i zabrudzenia. Nie warto jednak tracić czasu na tradycyjne sposoby ich czyszczenia np. miękką szmatką z płynem, gdy teraz plamy z sofy, wózka, czy tapicerki samochodu możesz usunąć łatwo i bezpiecznie, używając profesjonalisty,...
Każdy ma jakieś swoje tajemne receptury na przygotowanie najlepszych i najpyszniejszych przetworów. Jedni wypracowują je sobie sami przez lata metodą prób i błędów, inni dostają od dziadków i rodziców przepisy przechowywane i strzeżone w rodzinie...
(Zdrowe słodycze@flikr/Ashley Linh Trann) Uwielbiane przez dzieci ...
1. Nazwa – rzecz oczywista, a sporo zdradza Oczywiste...
Sezon jesienny i zimowy, zmiana temperatury, wiatry i mrozy – wszystko to może sprzyjać częstszym przeziębieniom u najmłodszych. Warto im zapobiegać stosując odpowiednią dietę i regularnie hartując organizm dziecka. Częstym błędem, jaki popełniają młodzi rodzice, jest zbyt grube ubieranie...
Przegrzanie organizmu nie jest wskazane ani dla dzieci, ani dla dorosłych i tym bardziej dla kobiet w ciąży. Podczas upalnych dni w naturalny sposób sięgamy po to co soczyste, odświeżające i chłodne. To instynktowne odruchy z którymi warto się zaprzyjaźnić....
Nowoczesne rozwiązania stosowane w chłodziarko-zamrażarkach pozwalają na przechowywanie artykułów spożywczych bez obawy o utratę ich cennych wartości. Zatem bez zbędnego stresu możemy przyrządzić potrawy na kilka dni, a drugie śniadanie do szkoły lub pracy, przygotować...
Już od kilku lat w Polsce prowadzone są akcje edukacyjne, które mają propagować zdrowe postawy żywieniowe wśród szerokiego grona odbiorców. Działania takie podejmowane są zarówno przez agencje rządowe, jak i stowarzyszenia producentów różnych branż. „5 porcji warzyw, owoców...
Pyszne, a do tego szybkie i proste do wykonania nalewki świąteczne o zimowych smakach i aromatach rozgrzeją całą rodzinę podczas świąt. Oprócz swoich walorów smakowych mają również właściwości...