Kto nie lubi lodów? Nie znam takiej osoby. Dlatego na zbliżające się ciepłe dni każdy uwielbia ten pyszny, słodki i przede wszystkim zimny deser, a dzieci są jego wyjątkowymi smakoszami. Jednak Każdy rodzic dobrze wie, że nie każde lody kupione w sklepie są dobre i zdrowe...
Zaparcia u dziecka mogą być one bolesne i nieprzyjemne, ale istnieje kilka domowych sposobów, które mogą pomóc w łagodzeniu tego problemu. Zaparcia u maluszków zawsze warto konsultować dość pilnie z lekarzem, niewskazane jest także stosowanie domowych metod bez wiedzy pediatry. Jak zatem pomóc nieco...
Przepisów na koktajle owocowe jest mnóstwo. Wybrałam jednak te, które mają łatwo dostępne składniki, a ich wykonanie jest bardzo proste. Zresztą dobra...
Na sylwestra, którego robimy w domu i zapraszamy grono znajomych warto ustalić wcześniej co będziemy jedli. Zróbcie listę potraw i przydzielcie je do poszczególnych uczestników zabawy. Na pewno w waszym gronie...
Co jedzą świnki morskie – siano Dobrej jakości siano to podstawa diety każdej kawii domowej. Świeże, pachnące i zielone siano dostarcza zwierzakowi odpowiednią porcję błonnika, który jest niezbędny do właściwego funkcjonowania...
Kilka upalnych dni pod rząd wystarczyło, aby nasze mieszkania ogrzały się do granic wytrzymałości, a wielu z nas zaczyna już szukać informacji, kiedy skończą się upały? Upały, poza tym, że są uciążliwe, mogą również negatywnie wpływać na zdrowie. W wyniku długotrwałych upałów...
W sklepie Biedronka Home znajdziesz wiele funkcjonalnych i zarazem estetycznych pojemników na lunch. Bo to, do czego pakujesz swoje przekąski, też ma znaczenie. Pojemniki na żywność – do czego zapakować lunch? Szukasz idealnego pojemnika, do którego zapakujesz jedzenie...
Każda kobieta chciałaby wiedzieć jak wzmocnić paznokcie, aby były one zawsze mocne, lśniące i długie. Niestety często są kruche, łamią się i rozdwajają. Co najbardziej osłabia paznokcie? Przede wszystkim zmienna temperatura, suche powietrze, nieprawidłowa dieta i niewłaściwa...
Nierzadko stosowane w naszym pożywieniu ‘’E” to także barwniki, aromaty i regulatory kwasowości – w każdym razie produkty sztuczne, uzyskiwane w laboratoriach. Ich zastosowanie w produktach jest pod nadzorem, dlatego mogą pojawiać się na półkach w naszych sklepach. Jednak...
Dlaczego lubimy kisiele? Kisiele mają przyjemną, aksamitną konsystencję, pyszny owocowy smak i szybko się je przygotowuje - to atuty tego prostego deseru. Gotowy kisiel owocowy wystarczy zalać wrzątkiem i wymieszać przez około 1 minutę. Taki kisiel spożywa się od razu po przygotowaniu. Ilość...
Do czego wykorzystujemy ocet jabłkowy w kuchni? Ocet jabłkowy sprawdza się jako dodatek do potraw. Świetnie zastępuje sok z cytryny, a zaledwie jedna łyżeczka złagodzi smak zbyt ostrej potrawy. Czy wiesz, że: niewielka ilość octu jabłkowego dodana do gotującej się kapusty...
Na domowe kaszki przepisy są rozmaite, w zależności od wieku. Na bazie kaszki ryżowej, kukurydzianej lub jaglanej lub kaszki manny możesz przyrządzić leguminy z owocami lub kaszki na mleku. Jedno warto wiedzieć, że im kasza jest grubsza i mniej przetworzona oraz preparowana,...
W czasie ciąży układ immunologiczny kobiety jest osłabiony, przez co organizm staje się bardziej podatny na wszelkie infekcje takie jak ból gardła, katar, kaszel czy grypa. Często nie da się ich uniknąć, dlatego ze względu na rozwijające się maleństwo musisz zastosować trochę inne leczenie niż do...
W powietrzu już czuć jesień, a i słonecznych dni coraz mniej. To sygnał, że wkrótce nadejdą chłody, deszcze, a potem zimowe mrozy. Czyli jednym słowem: nadchodzi sezon chorobowy. Mamy dzieci przedszkolnych i...
Niektórzy już podczas pudowy domu realizują swoje pomysły na aranżację przestrzeni wokół domu. Inni natomiast mają inne priorytety, a aranżacja posesji spokojnie czeka na swoją kolej. Są również ludzie, którzy z biegiem lat stwierdzają, że przyszedł czas na zmianę dotychczasowego porządku. Jeśli ty...
Banan (Musa L. ) – to roślina z rodziny bananowatych , uprawiana w Azji w strefie międzyzwrotnikowej, oraz w Afryce i Australii.Bananowce do prawidłowego rozwoju potrzebują klimatu ciepłego i wilgotnego. Wysoką jakość owoców osiąga się przy temperaturze...
Normalna temperatura ciała u człowieka wynosi 36,6°C. Za stan podgorączkowy uważa się temperaturę w granicach 37,5°C – 38°C, natomiast o gorączce mówimy jeśli temperatura przekroczy 38°C. Gorączka u dziecka z reguły jest odpowiedzią na stan chorobowy. Rozwija się, gdy do organizmu wtargną...
Słodycze, ciastka, świąteczne pierniczki, czekoladki, miód i grzaniec… to wszystko łączy nasze przywiązanie do słodkich przyjemności, a po ich zjedzeniu niestety... wyrzuty sumienia. Zupełnie niepotrzebnie, bo w większości sklepów coraz łatwiej o zdrowe słodycze. Możemy...