Po kilku pierwszych miesiącach karmienia wyłącznie piersią, przychodzi pora na rozszerzanie diety niemowlaka. Początkowo nowe jedzenie powinno być gładkie i łatwe do połknięcia, dopiero z czasem zostawimy grudki i większe kawałki jedzenia. Zależy nam też, by jedzenie było pożywne i zachowało jak najwięcej...
Autor artykułu: dietetyk Ilona Jankowska, pasjonatka zdrowego stylu życia i promotorka zdrowia - specjalistka diety katogenicznej. Praca przed komputerem w zaciszu domowym wyzwala brak organizacji, powoduje ,...
A przecież można tak łatwo i pysznie jeść oraz gotować bez tych wszystkich dodatków smakowych i barwników, które mogą mieć liczne niepożądane działania. Nie wyobrażacie sobie obiadu bez zupy lub ziemniaczków i kotleta bez gęstego sosu? Sięgacie po kostki rosołowe, "warzywka", gotowe mieszanki...
Latem powinniśmy wybierać potrawy lekkostrawne, zawierające dużo warzyw i owoców, które o tej porze roku są ogólnodostępne. Zbyt ciężkie dania, szczególnie te smażone, zawierające duże ilości tłuszczu, mięsa i soli mogą przeciążać organizm oraz powodować wzrost temperatury...
Nie chodzi oczywiście o to, aby wodę drastycznie ograniczać, ale gospodarować nią w rozsądny sposób. Na co dzień raczej nie myślimy o tym, jak ważna jest woda i co by było, gdyby nagle jej nam zabrakło. Tymczasem, brak dostępu do czystej, pitnej...
Jak przygotować tradycyjne wypieki wielkanocne, tak aby były najsmaczniejsze? Mazurek wielkanocny - piękno w tradycyjnym wydaniu Mazurek to niekorowany król wielkanocnego stołu. Wielu uważa go za tradycyjny, polski przepis, ale prawdopodobnie przybył do naszego kraju...
W czasie Wigilii Bożego Narodzenia najważniejsza jest kolacja, podczas której zbiera się cała rodzina, aby podzielić się opłatkiem i zjeść pyszne potrawy...
Nie wyobrażasz sobie wieczornego serialu bez chrupiących chipsów albo lodów popijanych słodkim napojem gazowanym. Raz na jakiś czas – w porządku. Podobnie jak z gotowymi posiłkami jedzonymi podczas przerwy obiadowej w pracy. Jednak nigdy nie wiesz co dokładnie znajduje...
Czy jest tak, że bez lansowanego przez popularny dom mody ciucha nie możemy się obyć? Możemy, bo po pierwsze nie każdemu się podoba, po drugie nie wszystkich na taki modny ciuszek stać. Podobnie jest z trendami wśród produktów spożywczych i trendów żywieniowych w ogóle....
Każda mama, choćby nie wiem jak się tego wypierała, ma w sobie szósty zmysł logistyka. Doskonale potrafi zorganizować całą rodzinę. Jako mamy jesteśmy też bardzo odpowiedzialne i potrafimy wyłapywać to, co najlepsze dla naszej rodziny. W święta jak nigdy można się o tym...
Odżywianie w ciąży powinno być przemyślane i odpowiadać zapotrzebowaniu przyszłej mamy i maleństwa na witaminy, minerały i składniki odżywcze. Tak zwane ciążowe zachcianki to nic innego, jak znaki dawane przez organizm, świadczące o potrzebie uzupełnienia diety o pewne pierwiastki. Organizm przyszłej...
Fasolka po bretońsku, pierogi z soczewicą lub zupa grochowa. Może, by jednak inaczej, na przykład z soczewicy przygotuj pyszna sałatkę, natomiast czerwoną fasolkę wykorzystaj do meksykańskiej tortilliCebula z soczewicąSkładniki: 3...
Codzienne przygotowanie obiadu dla całej rodziny może być nie lada wyzwaniem. Wymyślanie menu, które spodoba się wszystkim, a do tego czasem z ograniczonym budżetem. Dlatego dobrze znać sposoby, które pomogą nam wyczarować całkiem nowe danie, zrobione na bazie tego, które już mamy. Na przykład...
Rozszerzanie diety dziecka - kiedy zacząć Specjaliści zgodnie potwierdzają, że dziecko do 6 miesiąca życia powinno być odżywiane wyłącznie mlekiem - matki lub odpowiednio skomponowaną mieszanką mleka modyfikowanego. Gdy maluch skończy pół roku, można rozpocząć stopniowe...
RZS, czyli reumatoidalne zapalenie stawów, to choroba autoimmunologiczna, układowa. Jest to choroba, w której organizm atakuje własne komórki, a dokładniej w tym przypadku powstaje stan zapalny, który doprowadza do uszkodzeń stawów i zajęcia błony maziowej....
Od pewnego czasu otyłość i nadwaga to problem nie tylko ludzi dorosłych. Coraz częściej dotyka...
Zapiekanki zrobisz ze wszystkiego, co masz pod ręką. Do warzyw możesz dodać mięsa, ryby, makaron lub ryż. Na koniec dopraw ziołami i danie gotowe. Jest ono uniwersalne, gdyż możesz je podać zarówno na obiad jak i kolacje. Zapiekanka warzywna z ziołami prowansalskimi
Sezon letni wiążę się ze szczytem zachorowań na zatrucia pokarmowe. Zwłaszcza gdy, przez dłuższy czas temperatura powietrza oscyluje wokół 30 stopni Celsjusza. Szybszemu psuciu się żywności najbardziej sprzyja jej niewłaściwe przechowywanie – zbyt długo poza lodówką, częściowe...
Małe dzieci bardzo często marudzą podczas jedzenia, wybrzydzają, nie chcą jeść wybranych składników np. groszku czy marchewki, jedzą tylko kilka ulubionych produktów lub w ogóle odmawiają jedzenia posiłku. Wydaje się, że każde dziecko w pewnym wieku przez to przechodzi...