Dieta w trakcie choroby powinna być lekkostrawna z dużą zawartością gotowanych na parze warzyw. Jadłospis powinien być dostosowany do fazy i rodzaju choroby. Innego żywienia wymaga dziecko gorączkujące, które musi przede wszystkim dużo pić, a innego maluch z zainfekowanym gardłem, który powinien dostawać...
Nie bagatelizuj nadciśnienia i mierz je podczas każdej wizyty kontrolnej u lekarza. Prawidłowe jego wartości to 120/70 mmHg, gdzie 120 oznacza ciśnienie skurczowe czyli wpompowania krwi do tętnic, natomiast druga wartość określa ciśnienie rozkurczowe odpowiadające okresowi...
Jeszcze nie wiesz jak będzie przebiegał twój poród. Może się zdarzyć, że mimo braku komplikacji w czasie ciąży będziesz musiała urodzić przez cesarskie cięcie lub zdecydujesz się na znieczulenie, po których to...
Cholina jest substancją witaminopodobną, nazywana jest również witaminą B4, gdyż kiedyś była uznawana za witaminę pochodzącą właśnie z tej grupy. Dziś już wiadomo, że nie jest ona witaminą, ale jedną ze składowych cząsteczek pełniących bardzo ważne funkcje w naszym organizmie....
Tran z pewnością można uznać za "hit" lat 60. W tamtym czasie oleisty, brzydko pachnący płyn podawany dzieciom razem z posoloną kromka chleba dla zabicia jego smaku i zapachu zostawił na niejednej osobie "niezatarte" wspomnienia. Często tranem określa się oleje pozyskiwane z innych gatunków ryb,...
Napoje energetyczne zawierają dużą ilość kofeiny, a dodatkowo również tauryny i konserwantów, które w większych dawkach powodują przyspieszenie pracy serca, drżenie rąk i skurcze mięśni....
Cytryna znana jest z wielu właściwości zdrowotnych jakie posiada. Przede wszystkim jest ona źródłem witaminy C, co wpływa na wzmocnienie układu immunologicznego. Witamina C ułatwia również wchłanianie się żelaza, co pozytywnie oddziałuje na układ krążenia i obniża poziom...
Picie herbaty przynosi wiele korzyści. Spowalnia rozwój osteoporozy, zmniejsza ryzyko raka, opóźnia starzenie, jest dobra dla serca, dba o zęby i dziąsła, pomaga w odchudzaniu, obniża poziom cholesterolu i relaksuje Wypijając jej trzy filiżanki dziennie już po dwóch tygodniach o 25% zwiększa się...
Jod wspomaga funkcjonowanie tarczycy, która jest gruczołem produkującym hormony. Dlatego nie tylko ona, ale również wszystkie gruczoły organizmu uzależnione są od odpowiedniego poziomu jodu....
Ostropest pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego. Jest on rośliną z rodziny astrowatych, tak jak oset, ma również podobne do niego kwiaty o fioletowej barwie, ale różni się charakterystycznymi,...
Cukrzyca ukryta – podstępny wróg Pierwszy etap cukrzycy z reguły...
Czystek to bardzo silnie działające zioło wzmacniające układ odpornościowy, a przy tym pozbawione wszelkich działań ubocznych. Herbatę z czystka mogą pić nawet dzieci już od 3 miesiąca życia....
Dieta kobiety ciężarnej powinna opierać się na zdrowych, lekkostrawnych i jak najmniej przetworzonych produktach. Aby dostarczyć organizmowi niezbędnych składników należy codziennie spożywać produkty z każdej z pięciu grup żywnościowych, czyli produkty zbożowe, mleczne, wysokobiałkowe (ryby, drób,...
W ciąży zwiększa się zapotrzebowanie kaloryczne organizmu, ale ta różnica nie jest aż tak duża, bo wynosi ok. 300 kcal. Nie chodzi więc o to, żeby jeść więcej, ale raczej zdrowiej i wybierać...
Głóg to krzew kwitnący na przełomie maja i czerwca, wtedy właśnie zbiera się jego kwiaty na herbaty i napary. Owocuje zaś jesienią, a owoce to cenne źródło witaminy A i C. Zarówno kwiaty, jak...
Krzewy aronii są w Polsce coraz chętniej uprawiane w sadach ze względu na to, że nie mają specjalnych wymagań glebowych. Owoce aronii na surowo mają słodko-cierpki smak, dlatego lepiej smakują...