Jako pierwszy produkt, który nie jest odpowiedni w żywieniu dzieci wskażę wszędobylski cukier. Zwiększa ryzyko próchnicy, a przede wszystkim niewłaściwie wpływa na kształtowanie preferencji żywieniowych. Podobnie jest z solą – wprowadzenie jej zbyt wcześnie może wpłynąć na pojawienie...
Przygotowanie wegańskich potraw wymaga dużej znajomości zamienników oraz przypraw. Dzięki odpowiedniemu zastosowaniu tych składników, można wyczarować wegańską Wielkanoc nie tylko dla wegan. Naszą redakcję szczególnie zafascynowały przepisy na wegańskie jajka wielkanocne...
Wybierz odpowiedni rodzaj Wielu gości lubi smak wina - jest ono nienachalne, delikatne i odpowiada każdemu podniebieniu. Ważne jest jednak, aby wybrać taki rodzaj wina, który będzie pasował do naszego menu. Dla przykładu białe wino o wytrawniejszym smaku podajemy przed posiłkami. Wino białe...
Białko pochodzące z produktów mlecznych stanowi cenne źródło tego najlepiej przyswajalnego i wartościowego dla naszego organizmu. Nie warto więc rezygnować ze spożywania produktów mlecznych, jeśli nie ma ku temu wyraźnych medycznych wskazań – jak na przykład alergie lub nietolerancje pokarmowe. Produkty...
Modę na organizowanie urodzin w lokalach gastronomicznych zapoczątkowała jedna z sieci fastfoodowych. Obecnie coraz więcej restauracji, barów czy pizzerii oferuje swoim klientom taką możliwość. Okazuje się, że jest to opcja, którą warto rozważyć. Pizzeria...
Są to wieloosobowe produkcje, które często wykorzystują proste bądź znane z wielu innych produkcji mechanizmy odpowiadające za najbardziej podstawowe elementy rozgrywki, a następnie zostają włączone z wieloosobowym trybem zabawy, co sprawia, że tworzą nie tylko unikalny kąsek elektronicznej...
Wystarczy zrobić krótką wycieczkę po mieście aby przekonać się, że punktów z jedzeniem nie brakuje. Restauracje mnożą się jak grzyby po deszczu, w miejsce zamykanych pojawiają się nowe. To samo jest z mniejszymi formami gastronomicznymi, mam wrażenie, że bary przeżywają swój rozkwit....
Menu na upalne dni powinno być lekkie, to już wiemy. Podczas lata warto także pamiętać o wykorzystywaniu sezonowych warzyw i owoców. To w oparciu o nie powinniśmy przede wszystkim komponować dania, co wcale nie oznacza, że należy całkowicie wyrzucić z kuchni produkty całoroczne....
Eksperci zalecają rozpoczęcie rozszerzania diety dziecka miedzy 17. a 26. tygodniem życia dziecka. Maluszek z pewnością będzie dawał sygnały, że jest już gotowy na nowe posiłki. Jeśli dziecko ukończyło 4. miesiąc życia, wykazuje zainteresowanie żywnością dla dorosłych i wkłada do buzi palce lub inne...
Obiad dla dzieci jest głównym posiłkiem w ciągu dnia. Dlatego powinien on być najbardziej treściwy z posiłków. Każdemu dziecku, powinien dostarczyć energii, a także wszystkich potrzebnych składników odżywczych. Bardzo ważne w menu obiadowym najmłodszych jest chude mięso...
Menu na komunię Zaczyna się maj, czas pierwszych komunii. Na początku dylemat, w domu czy lokalu?! Jeśli w domu to trzeba coś przygotować.. Fajnie by było to coś nowego, smacznego i oryginalnego.. i na dodatek nie wymagającego...
Cukrzyca ukryta – podstępny wróg Pierwszy etap cukrzycy z reguły...
W czasie Wigilii Bożego Narodzenia najważniejsza jest kolacja, podczas której zbiera się cała rodzina, aby podzielić się opłatkiem i zjeść pyszne potrawy...
Jeżeli możemy liczyć na pomoc dziadków, to jesteśmy szczęśliwcami. Opiekunka? To już...
Gdyby przeprowadzono wnikliwe badania nad ilością rodzicielskich obowiązków w ciągu roku podejrzewam, że żadna pora roku nie byłaby mniej intensywna...
Dlaczego u dzieci pojawia się wysoki poziom cholesterolu? Kiedyś dzieci...
Odżywianie Witam. Mój syn 11lat.. od chyba ok.8 lat.. ma ciągle swe ograniczone menu. Niechce nic próbować a gdy już się to uda odrazu ma odruch wymiotny? czy to normalne , jeśli nie to gdzie się zgłosić. Syn jada takie potrawy jak rosół,pomidorowa,schabowy,pierś z kurczaka, parówki,jajecznicę.....
Dziecko już w łonie matki może nabyć predyspozycji do nadwagi. Jeśli kobieta...
Dieta matki karmiącej powinna być ułożona według podstawowych zasad zdrowego odżywiania. Oznacza to, że menu ma być bogate we wszystkie potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu substancje odżywcze: białka, węglowodany, tłuszcze (szczególnie nienasycone), witaminy i sole mineralne. Pamiętaj,...