Dodawanie konserwantów możemy jeszcze usprawiedliwić koniecznością ich stosowania przy produkcji pakowanej żywności, natomiast stosowanie barwników nie jest wcale uzasadnione. Barwniki w żywności nie poprawiają ani smaku, ani zapachu. Nie przedłużają też daty ważności...
NIK w raporcie krytykuje metodę przeprowadzania badania żywności Najwyższa Izba Kontroli w swoim raporcie stwierdza, że inspekcje nie badają razem wszystkich dodatków znajdujących się w produktach. Mało tego, nie weryfikują...
Emulgatory to substancje chemiczne pozwalające na zmieszanie się nie mieszających się ze sobą cieczy, z których powstaje tzw. emulsja. Na szeroką skalę...
Wielu z nas ma mało czasu. Często kupujemy więc albo gotowe potrawy, tylko do podgrzania, albo wygodne w użyciu półprodukty. Problem w tym, że znajduje się w nich dużo dodatków spożywczych, które mają niekorzystny wpływ na zdrowie dorosłych i dzieci. Producenci powołują...
Lista spożywczych środków chemicznych jest długa. Można ją podzielić na 5 rodzajów chemicznych dodatków a są to: aromaty, barwniki, emulgatory, konserwanty i środki słodzące.
Niemowlęta i małe dzieci to szczególnie wrażliwa grupa konsumentów. Mają inne potrzeby żywieniowe niż osoby dorosłe. Ich organizmy wciąż się rozwijają, dlatego żywność dla nich powinna być bezpieczna. Bezpieczna, czyli jaka? Odpowiedź na to pytanie i aktualne rekomendacje ekspertów można znaleźć...
Jak czytać etykiety? Ta umiejętność, to podstawa udanych zakupów. Kiedy zaczynamy dokonywać świadomych wyborów zakupowych? Często jest tak, że dopiero po pojawieniu się w domu dziecka, zaczynamy zwracać uwagę na to, co jemy. Spada na nas odpowiedzialność za młodego człowieka i zaczynamy zastanawiać...
1. Nazwa – rzecz oczywista, a sporo zdradza Oczywiste...
Z definicji wynika, że sok to produkt naturalny, który otrzymywany jest ze świeżych, chłodzonych lub mrożonych i dojrzałych owoców lub warzyw. Zgodnie z przepisami do soków owocowych nie wolno dodawać cukru, w związku z tym w sokach znajduje się cukier, który pochodzi...
Jednym z filarów zdrowia jest właściwe odżywianie od najmłodszych lat. Dwie mamy, lekarz i dietetyk, postanowiły więc założyć firmę HELPA (HEaLthy PArenting ),...
Dania powinny być lekkostrawne, z ograniczoną ilością tłuszczu, zawierać porcję warzyw lub owoców oraz jak najmniejszą ilość soli, cukru i produktów wysoko przetworzonych. Co ważne, mówiąc o diecie nie możemy zapominać o uzupełnianiu płynów. Woda powinna być niegazowana, niskozmineralizowana, bezpieczna...
Uczniowskie wyzwania Szkoła przypada w czasie, w którym człowiek rozwija się nie tylko fizycznie. To właśnie wtedy dziecko poznaje swoje pasje, próbuje różnych sportów, spotyka też wiele osób na swojej drodze, z którymi uczy się budować relacje - nieraz są to relacje na całe życie. Wszystko...
Są produkty, które bezpośrednio przyczyniają się do rozwoju nowotworów w organizmie człowieka, są też takie które mogą mieć wpływ pośredni. Na szczęście większość potraw i produktów uznajemy za bezpieczne dla zdrowia. Tak czy inaczej, istnieje grupa produktów, których lepiej...
Karmienie naturalne jest najlepiej dostosowane do potrzeb maluszka, mleko ma odpowiednią temperaturę i jest gotowe "zawsze i wszędzie". Maluszek jest bliżej mamy, co zdecydowame pogłęnia więź miedzy nimi. Brzmi rewelacyjne ale.... jest też i druga strona medalu zastoje, zapalenia piersi, poranione...
Naukowcom nie podoba się MOM w produktach dla niemowląt a Tobie? Mechaniczne oddzielanie mięsa od kości to metoda stosowana przez producentów żywności w celu maksymalnego wykorzystania surowca i zmniejszenia kosztów produkcji. Od początku technika ta wzbudza wiele kontrowersji,...
Rodzaje alergii pokarmowejAlergeny, które występują w żywności dzieli się na dwie grupy:1. Alergeny...