Opublikowany przez: Aleksandra Wiktoria 2014-11-29 17:41:33
Czekoladowe ciasto z kaszy gryczanej
Przy cukrzycy ciążowej, czekolady powinno się unikać, co nie znaczy że nasze przyjemności mają zostać wykluczone. Zwłaszcza, iż czekolada posiada mnóstwo wartości odżywczych jak również działa odprężająco. Oczywiście, wszystko w odpowiednich porcjach. To co? Do dzieła!
Składniki:
Wykonanie krok po kroku:
Kaszę gotuję przez ok. 20 minut/lub jeśli jest zapakowana w torebce gotuję według przepisu na opakowaniu. Gdy kasza jest już gotowa, wykładam kaszę do miski, aż do ostygnięcia. Do przestudzonej kaszy wsypuję cukier i miksuje blenderem na jednolitą masę.
Następnie w oddzielnej miseczce w kąpieli wodnej rozpuszczam masło i gorzką czekoladę, mieszając całość aż do połączenia . Po dokładnym połączeniu się składników, dodaję masę czekoladowo-maślaną do blenderowanej kaszy z masłem i całość delikatnie mieszam. W osobnym naczyniu ubijam jajka z odrobiną soli na puszystą masę. Po czym dodaję ją ostrożnie i mieszam, aż do połączenia składników.
Ciasto przelewam do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą tortownicy o średnicy 21-23 cm. Naczynie wstawiam do rozgrzanego do 180°C piekarnika na około 40-45 min. Po ostudzeniu, wkładam gotowe ciasto na kilka godzin do lodówki.
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
gertruda25 2015.12.03 13:44
Jakie wymiary powinna mieć blacha?
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.