Opublikowany przez: Aleksandra Wiktoria 2014-11-29 17:41:33
Ciasteczka jęczmienne z nutą wiórków kokosowych
Po świątecznym obżarstwie czas na filiżankę kawy lub herbaty. Do niej idealne będą pasować delikatne ciasteczka jęczmienne z nutą cynamonu. Coś małego i delikatnego. W sam raz.
Składniki:
Wykonanie krok po kroku:
Na patelni roztapiam masło, a następnie dodaję płatki jęczmienne. Smażę całość do momentu, gdy płatki uzyskują lekko złoty kolor. Pod koniec smażenia dodaję cukier i odstawiam na bok do całkowitego ostygnięcia. Gdy płatki będą już chłodne, przekładam je do dużej miski, a następnie dodaję mąkę, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe, jajko, szczyptę cynamonu i mleko.
Całość wyrabiam, aż do uzyskania kulki ciasta. Blachę wykładam papierem do pieczenia, a ciasto dzielę na 2 części. Każdą z nich rozwałkowuję, tak aby miała około 1 cm grubości. Za pomocą szklanki wycinam ciasteczka i układam je na blachę. Piekę 15-20 minut w temperaturze 180°C, aż do momentu gdy upieką się na złoty kolor.
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
gertruda25 2015.12.03 13:44
Jakie wymiary powinna mieć blacha?
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.