Kontrola GIS wykazała zawartość produktu leczniczego w opakowaniu popularnego suplementu diety. Kilka dni temu podobne ostrzeżenie wystosowano w kwestii tożsamego produktu dla dzieci. Ostrzeżenie GIS dotyczy produktu Balsam Jerozolimski Forte - suplementu diety, którego składniki wspomagają w...
Obecność bakterii Salmonella wykryto w trakcie badań urzędowych w 2 z 5 badanych próbek. Spożycie produktu wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.
Rukola jest popularną i zdrową rośliną, chętnie spożywaną zarówno oddzielnie, jak i w mieszkankach sałat. Mimo, że kojarzona z sałatą, Rokietta siewna, pochodzi z rodziny kapustowatych – czyli bliżej jej do jarmużu czy brokułów. Ta roślina pochodzenia śródziemnomorskiego jest niezwykle bogata w wapno,...
GIS ostrzega, iż spożycie produktu zawierającego bakterię Salmonella Anatum wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego. Zaleca się nie spożywać mleka w proszku z wskazanej w komunikacie partii produktu.
GIS wydał właśnie ostrzeżenie publiczne dotyczące produktu Orion – Lentilky czekoladowe i drażetki. Okazuje się, że etykieta w jeżyku polskim błędnie informuje o tym, że są one produktem bezglutenowym. Spożycie ich przez osoby uczulone, może powodować alergię. Wycofanie produktu Lentiky Orion Główny...
Kontrola Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryła Salmonellę spp. w 3 z 5 próbek produktu mięso mielone wołowe, schłodzone Rzeźnik 400 g. GIS ostrzega, że spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego. Mięso mielone wołowe zakażone Salmonellą Zastrzeżenia...
W wyniku kontroli GIS jedna partia popularnych parówek dostępnych w sieci sklepów Biedronka, okazała się być zanieczyszczona bakteriami Listeria monocytogenes. GIS podaje, że chodzi o serię produktu „Parówki z szynki Kraina Wędlin Nature”, 250 g, a spożycie żywności zanieczyszczonej Listeria...
W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Salmonella spp. w 1 z 5 próbek produktu dostępnego w jednym z marketów. Spożycie sałatki jarzynowej zanieczyszczonej pałeczkami Salmonella wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego. Bakteriami Salomonelli,...
Jeszcze uwielbiają nieco zacienione i wilgotne miejsca, które znajdziemy w parkach, lasach, czy na łąkach. Czyli właśnie tam, gdzie chętnie spędzamy czas – spacerując czy bawiąc się z dziećmi. Dlatego po każdej takiej wyprawie warto dokładnie obejrzeć skórę i miejsca, które kleszcze wyjątkowo lubią...
Wiele z nas z chęcią korzysta z otwartych restauracji i lokali gastronomicznych. Pamiętajmy jednak o zachowaniu zasad dystansu społecznego, a także higieny. Dobrą opcją wydaje się też zamawianie dań na wynos lub z dostawą do domu. W ten sposób również możemy pomóc gastronomii, która przez...
Główny inspektor Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności, po wykryciu zanieczyszczeń szkła w popularnych batonach. Wycofano niektóre partie batonów marki Vitanella, BA! i YEMGO ze względu na zanieczyszczenie surowca wykorzystanego do ich produkcji fragmentami szkła. Zanieczyszczone...
Sezon na przeziębienia i choroby w pełni, dlatego bóle gardła, katary i złe samopoczucie bardzo często zgłaszane są u lekarzy. Jednak wiele z dolegliwości daje się wyleczyć domowymi sposobami, jak choćby tabletkami na gardło do ssania. To popularny środek przynoszący ulgę. GIS wydał ostrzeżenie publiczne...
Głowny Inspektor Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące dobrowolnego wycofania batonów dla dzieci. Ostrzeżenie dotyczy 3. Partii batonów: “Frupp Jabłko”, Frupp Kids jabłko-marakuja”,...
Szacuje się, że ze względu na ostre kryteria narzucone przez GIS po 24 maja może zabraknąć miejsc dla dzieci w przedszkolach. Dyrektorzy placówek i Skarb Państwa muszą się liczyć z pozwami rodziców....
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach o wykryciu bakterii Salmonella spp. w określonej poniżej partii salami pochodzącego z Włoch. Co ważne, spożycie produktu, szczególnie bez obróbki termicznej, wiąże się...
Nasiona sezamu są niezwykle bogate w substancje odżywcze. Są one doskonałym źródłem miedzi i manganu, zawierają też wapń, magnez, żelazo, fosfor, witaminy B1, cynk, selen. Sezam jest również bogaty źródłem kwasów nienasyconych. Ciasteczka wytwarzane z nasion sezam, czyli popularne u nas sezamki,...
Z dniem 2 lipca 2020 roku weszły w życie nowe wytyczne epidemiczne GIS. Jest to już 3. aktualizacja, związana ze znoszeniem obostrzeń dotyczących pandemii spowodowanej COVID-19. Nowe...
W “Boczku wędzonym” marki Kraina Wędlin stwierdzono obecność groźnej bakterii – Listeria monocytogenes. Spożycie żywności zakażonej ta bakterią prowadzi do groźnej choroby, zwanej Listeriozą -brzmi...
Pieprz ziołowy jest delikatną przyprawą, jedną z pierwszych, których używamy do doprawiania potraw dla dzieci. Spodziewamy się, że jest „czysta” i nie zawiera żadnych dodatków. Tymczasem, Główny Inspektor Sanitarny wydał ostrzeżenie, że Ekologiczny pieprz ziołowy Dary Natury, 60g, zawiera gluten na...
Państwowa Inspekcja Sanitarna na podstawie badań stwierdziła migrację do żywności pierwszorzędowych amin aromatycznych, w badanych próbkach łopatki do teflonu z poliamidu dystrybuowanej w sieci PEPCO. Zgodnie z oceną ryzyka Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny stwierdzony...