Karmienie piersią jest dla dziecka najlepsze. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca wyłączne karmienie piersią przez 6 pierwszych miesięcy życia dziecka oraz kontynuację karmienia piersią do ukończenia 24 miesięcy i dłużej, przy jednoczesnym wprowadzaniu...
Wybieraj wartościowe produkty Zdrowa dieta nie zawsze musi wiązać się z radykalną zmianą przyzwyczajeń żywieniowych. Czasem wystarczy wprowadzić kilka modyfikacji, aby jeść lepiej i dostarczyć tym samym wszystkie cenne składniki odżywcze organizmowi. W codziennym menu z całą pewnością powinno...
Układ odpornościowy dziecka może się kształtować do 12. roku życia, dlatego dobrze jest go wspierać już od najmłodszych lat. Jak to robią świadome mamy? Naturalnie! Aż 78 procent mam wybiera dla zdrowia swojej rodziny preparaty i suplementy pochodzenia roślinnego i naturalnego1....
To, że nastolatek ma silnie rozwiniętą potrzebę własności wiemy. Okazuje się, że potrzebę posiadania przejawia już także przedszkolak. Kto z nas rodziców nie przekonywał swojego dziecka, że powinno się dzielić swoimi rzeczami z innymi? Robimy to w dobrej...
Według ekspertów karmienie piersią warto kontynuować przynajmniej do 1. roku życia, a najlepiej do końca 2. roku życia malucha. Co więcej, po 6. miesiącu życia dietę dziecka należy rozszerzać o inne produkty. Dowiedz się, jak powinien wyglądać prawidłowo skomponowany jadłospis rocznego dziecka. Intensywny...
Skóra dziecka powinna radzić sobie z codziennymi wyzwaniami. Jednak nie zawsze tak się dzieje, szczególnie na przedwiośniu, gdy maluch może być osłabiony po zimowych przeziębieniach. Jeśli dodatkowo dużo przebywa w klimatyzowanych pomieszczeniach, lub w domu jest suche powietrze,...
Karmienie piersią jest niezmiennie zalecane przez WHO jako najlepsza forma odżywiania niemowlaka, która dostarcza mu wszelkich niezbędnych składników i przeciwciał – tak potrzebnych w początkowej fazie jego rozwoju. ZOBACZ:
A jak wiadomo, stres negatywnie wpływa na rozwój dziecka, dlatego przynajmniej w tej kwestii należy go wyeliminować. Poniżej podajemy kilka faktów na temat tego, jak kobieta powinna odżywiać się w tym szczególnym czasie. Co powinno znajdować się w diecie ciężarnej? Tak naprawdę,...
Rodzaje balsamów i ich przeznaczenie Na rynku kosmetycznym mamy do czynienia z wieloma rodzajami balsamów, które dzielą się na kilka grup. W zależności od rodzaju, stanu skóry czy też potrzeby mamy do dyspozycji: balsamy nawilżające do skóry suchej, mocno...
Płukanki. Zrób to w domu Naturalne kosmetyki cieszą się coraz większą popularnością. Zioła wspierają nie tylko nasze włosy, ale też skórę i paznokcie. Plusem jest, że można samodzielnie u siebie w domu przygotowywać takie preparaty na bazie roślin. Płukanki to coś, na co powinni...
Szparagi oprócz intrygującego kształtu - uchodzą za afrodyzjak, posiadają także walory smakowe i zdrowotne. Zawierają mnóstwo kwasu foliowego, witamin z grupy B, wapń, magnez i potas. Białe i zielone szparagi nieco różnią się smakiem. Podpowiadamy...
Woda kokosowa pozyskiwana jest z wnętrza niedojrzałego jeszcze, zielonego kokosa. Jest ona niezwykle czysta, ponieważ przedostając się z gleby poprzez cały pień aż do orzecha palmy kokosowej przechodzi proces filtracji. Woda kokosowa to nie to samo co mleko kokosowe, które...
Niedoczynność tarczycy dotyka coraz większej liczby osób. Jak powinno wyglądać żywienie chorych z niedoczynnością tarczycy? Jest to choroba dietozależna, która pojawia się u coraz większej grupy osób. W zdecydowanej większości to kobiety borykają się z problemami w funkcjonowaniu tarczycy. Warto wiedzieć...
Dzieci uwielbiają podgryzać bułeczkę w czasie spaceru czy podczas śniadania rodziców. Już 8-10 miesięczne maluchy chętnie zajadają pieczywo. Poznały już smak pierwszych warzyw i owoców oraz kasz również zawierających gluten, więc pieczywo jest kolejnym etapem rozszerzania...
Rozwój jest procesem progresywnym, oznacza to, że organizm może się rozwijać, ale nigdy w zupełności nie wraca do fazy czy stanu wcześniejszego. Ostateczny efekt rozwoju fizycznego uzależniony jest od czynników wrodzonych, wewnątrzpochodnych, czyli endogennych oraz czynników środowiska otaczającego. Rozwój...
Dziecięcy układ odpornościowy kształtuje się stopniowo aż do około 12 roku życia. Z tego powodu nasze kilkuletnie...
Cukier niezdrowy jest i kropka. W świetle najnowszych badań nie ma co cukrowi cukrzyć. Dlatego im dłużej da się go uniknąć w diecie dziecka, tym lepiej dla jego odporności na infekcje i choroby. Czym jednak byłoby życie dziecka bez słodkich chwil zapomnienia? Oto czym warto i można dosładzać potrawy...
Drugi rodzaj to odporność nabyta tzw. swoista, która wykształca się w trakcie życia w wyniku kontaktu z bakteriami i wirusami obecnymi w środowisku. Co osłabia układ immunologiczny? Jednym z najbardziej istotnych czynników, osłabiających układ odpornościowy, są używki,...
Strączki najczęściej kojarzymy z dietą wegetariańską i wegańską. To dlatego, że są cennym źródłem białka roślinnego i świetnie zastępują produkty zwierzęce. Najróżniejsze odmiany grochu (dzieci lubią młody), zielony groszek, fasoli, soczewicy czy bób są również jednym z elementów diety zalecanym w...
Pasta jajeczna to świetne i pożywne danie zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych. Za jej pomocą w bardzo szybki i łatwy sposób urozmaicisz zwykłe kanapki z jajkiem. Pastę jajeczną możesz podawać z różnymi dodatkami. Wystarczy dodać je do przepisu podstawowego. Dla dzieci...