Buraczki na zimę do słoików – dlaczego są takie dobre? Znakomite buraczki na zimę to nie tylko mnóstwo smaku i wyrazistego aromatu. To przede wszystkim cała masa właściwości prozdrowotnych, o których nie można zapomnieć. Buraki znane są głównie jako dobre źródło żelaza, jednak...
Talerz zdrowego żywienia Pierwszym krokiem na drodze do urozmaiconego jadłospisu powinno być poznanie generalnych zasad układania pełnowartościowych posiłków. W tym celu można się posłużyć „Talerzem zdrowego żywienia”, czyli zestawem rekomendacji żywieniowych opracowanych...
Dieta wspomagająca pracę mózgu – co powinna zawierać? Dieta na pamięć i koncentrację wcale nie wymaga wielu wyrzeczeń. Podstawą jest dostarczanie niezbędnych składników odżywczych – z naciskiem na „dobre” węglowodany...
Komponowanie diety małego dziecka jest dużym wyzwaniem dla rodziców. Emocje z tym związane wynikają również ze świadomości wpływu, jaki ma żywienie na późniejszy rozwój małego organizmu od pierwszych dni życia dziecka. Trzeba pamiętać, że podstawą...
Peeling służy do złuszczania martwych komórek naskórka i pobudzania skóry do produkowania nowych komórek. Systematyczne wykonywanie peeling gwarantuje idealnie czystą skórę pozbawioną wszelkich zanieczyszczeń, dodaje jej elastyczności i blasku. Peelingi do ciała 1. Kawowy peeling...
Jakie składniki odżywcze są najważniejsze? Składników odżywczych jest naprawdę sporo, a każdy z nich pełni daną funkcję w naszym organizmie. Składniki odżywcze możemy z powodzeniem podzielić na pięć grup:...
Kluczowym czynnikiem zdrowia dziecka jest odporność. Do prawidłowej pracy układu immunologicznego malucha, konieczne jest połączenie codziennej dawki ruchu na świeżym powietrzu i prawidłowej diety, w której skład wchodzą składniki naturalne, w tym jak najwięcej...
Sposobów gotowania botwiny jest wiele. My proponujemy przygotować ją wyłącznie na warzywach, jedynie z dodatkiem jajek i śmietany. Niektórzy jako bazę do botwinki przygotowują wywar mięsny (nawet na wędzonce). Jest to opcja na chłodne dni, kiedy wiosenna...
Zamrażanie żywności to najlepszy sposób na zachowanie jej świeżości na dłużej oraz oszczędzenie sobie pieniędzy i nie wyrzucanie jedzenia. Zgodnie z zasadą „zero waste” wszystko da się wykorzystać w taki sposób, aby się nie zmarnowało. Dzięki temu nie tylko uchronisz swój...
Zapominamy o przygotowaniu jedzenia do pracy, przez co zmuszeni jesteśmy do kupowania przetworzonej żywności, której brak witamin, minerałów i innych potrzebnych nam składników odżywczych. Boimy się również, że zdrowe jedzenie nie będzie dość smaczne. Tymczasem wystarczy trochę pogłówkować i poświęcić...
REGULAMIN KONKURSU „#WYZWANIE5PORCJI” §1 Wstęp Niniejszy regulamin (zwany dalej: „Regulaminem”) określa zasady przeprowadzenia...
Wszyscy czekamy na Boże Narodzenie, bo to święta wyjątkowe, spędzane w gronie rodzinnym. Z niektórymi widujemy się raz do roku, chcemy więc jak najdłużej celebrować miłe chwile. Ale tu jest właśnie pułapka, bo większość czasu spędzamy przy stole. Świąteczne potrawy nie...
Zdarza Ci się już w niedzielne popołudnie myśleć o tym co musisz zrobić w pracy? Wyobraź sobie, że z powrotem do szkoły jest podobnie. Oczywiście każde dziecko jest inne i tutaj nie chodzi tylko o jego wiek (choć o to też), lecz także o to jakie ma podejście do nauki,...
To, co, w danym sezonie rośnie, jest dla naszego organizmu najzdrowsze, bowiem najbardziej przyswajalne, najbogatsze w witaminy i związki mineralne, których w owym okresie nasz organizm najbardziej potrzebuje. Kilka rodzajów owoców, którymi powinniśmy się zajadać w lato,...
Szybie tempo życia, stres, klimatyzacja, tytoń i alkohol, niedobór snu, opalanie bez wysokich filtrów oraz makijaż noszony cały dzień sprawiają, że kosmetyki choćby najlepsze, wykorzystujące najnowsze technologie, to za mało dla naszej cery. Potrzebuje...
Większość z nas zna jakiś przepis na chłodnik. Ma taki swój sprawdzony i ulubiony. Chłodnik z buraków, chłodnik ogórkowy i chłodnik z pomidorów - to największe klasyki. Chcemy Wam polecić trzy proste i szybkie przepisy na najbardziej znane chłodniki. Wszystkim trzymającym...
Latem mamy nieocenioną szansę na zmianę nieodpowiednich nawyków żywieniowych. Kuszą nas soczyste i świeże warzywa i owoce. Warto podążać za tymi chętkami, ponieważ właśnie latem dzięki darom, którymi ta pora roku nas obdarza możemy wzmocnić swoją odporność,...
Epidemia nadwagi i otyłości z roku na rok zbiera swoje okrutne żniwa szczególnie wśród dzieci i młodzieży. Pomimo wielu podejmowanych akcji profilaktycznych w szkole i wśród społeczeństwa, problem ten wciąż narasta. Jak podają eksperci ze Światowej Organizacji Zdrowia WHO, w naszym kraju w...
Dlatego, jeśli menopauza już doprowadziła do przekroczenia prawidłowej masy ciała, pora zrewidować dotychczasowe nawyki żywieniowe i podjąć konkretne działania. Zobacz, co musisz zmienić i przekonaj się, że odchudzanie w okresie menopauzy to nie „mission impossible”. Mniej kalorii...
Rozszerzanie diety niemowlaka - od kiedy zacząć? Podstawą żywienia niemowląt jest mleko mamy, bądź mleko modyfikowane. Jeżeli mówimy o wyłącznym karmieniu piersią, należy dążyć, aby docelowo trwało...