Przeciw infekcji - syrop z cebuli Jednym z najbardziej znanych domowych syropów jest syrop z cebuli. Nadal jednak są osoby, które jeszcze się z nim nie spotkały, więc warto szerzyć wiedzę na temat jego właściwości. Syrop z cebuli jest ceniony za swoje walory przeciwbakteryjne...
Powrót do szkoły i przedszkola może sprzyjać częstszym przeziębieniom i chorobom dziecka. Dlatego dobrze znać kilka domowych przepisów na naturalne syropy, które będą pomocne w walce z katarem, kaszlem i złym samopoczuciem. Czym jest przeziębienie u dziecka? Z definicji...
Warzywa i owoce znajdują się u podstawy piramidy żywieniowej, tuż za aktywnością fizyczną. Zaleca się, aby spożywać 5 porcji warzyw i owoców dzienne, z czego warzywa powinny stanowić 3-4 porcje. Najlepszym sposobem na spełnienie tego wymagania, jest ich dodatek do każdego...
Kaszel jest reakcją obronną organizmu na substancje drażniące. Mogą go wywoływać czynniki zewnętrzne takie jak suche powietrze, dym lub alergeny. Może być również objawem różnych chorób górnych dróg oddechowych. Przeważnie jego przyczyną jest infekcja wirusowa lub bakteryjna....
Kolacja Wigilijna jest wyjątkowo uroczystym wydarzeniem w życiu rodzinnym. Zgodnie z tradycją podczas Wigilii na stole powinno się pojawić 12 dań. Tak było kiedyś, ale w dzisiejszych czasach wigilijnych potraw może być mniej. Są jednak takie dania, które obowiązkowo powinny pojawić się na wigilijnym...
Kluczowym czynnikiem zdrowia dziecka jest odporność. Do prawidłowej pracy układu immunologicznego malucha, konieczne jest połączenie codziennej dawki ruchu na świeżym powietrzu i prawidłowej diety, w której skład wchodzą składniki naturalne, w tym jak najwięcej...
Pewnie część z Was od razu pomyślała, że to zdecydowanie przesada? Ciasteczko albo batonik od czasu do czasu, to przecież nie taka katastrofa żywieniowa, nieprawdaż? To zależy, jak starannie...
Dlaczego lubimy kisiele? Kisiele mają przyjemną, aksamitną konsystencję, pyszny owocowy smak i szybko się je przygotowuje - to atuty tego prostego deseru. Gotowy kisiel owocowy wystarczy zalać wrzątkiem i wymieszać przez około 1 minutę. Taki kisiel spożywa się od razu po przygotowaniu. Ilość...
Wiemy także jak trudno jest wybrać ciasta, które będą nie tylko smaczne, ale również odpowiednie dla najmłodszych. Biorąc pod uwagę ich potrzeby szukaliśmy przepisów najbardziej odpowiednich...
Dieta FODMAP pojawia się coraz częściej w pytaniach na forach internetowych dotyczących zdrowego stylu życia. Najczęściej informacji szukamy w sieci, czasem w książkach. Natrafiamy tam na niezliczoną ilość nowych diet i komentarzy. Łatwo można się w nich pogubić. Szczególnie, że ich nazwy potrafią...
Cukier nie jest zdrowy. Ostatnio dużo się o tym mówi i nikt już chyba nie wierzy w hasło: „cukier krzepi”. Naukowcy i lekarze biją na alarm w związku z coraz większą liczbą chorób spowodowanych nadwagą i otyłością, także wsród dzieci! Od czego zacząć cukrowy detoks? Od nauki czytania etykiet wszystkich...
Jeśli maluch zbyt wcześnie pozna słodki smak, może odmówić jedzenia i picia wszystkiego co nie jest słodkie. Czym więc zastąpić cukier w diecie dziecka? Jakie zamienniki będą pyszne a jednak zdrowe? Dość trudno jest całkowicie wyeliminować słodycze z diety dziecka. Aby uniknąć...
Jakie potrawy z buraczków czerwonych lubicie najbardziej? Ja uwielbiam czerwone buraki, a zwłaszcza ugotowany z nich czysty barszcz z krokietem lub uszkami (choć z jajkiem też nie pogardzę). Natomiast w Wielkanoc zjadam ogromne ilości buraczków z chrzanem - to u nas tradycja. A jak jest u Was...
Dania powinny być lekkostrawne, z ograniczoną ilością tłuszczu, zawierać porcję warzyw lub owoców oraz jak najmniejszą ilość soli, cukru i produktów wysoko przetworzonych. Co ważne, mówiąc o diecie nie możemy zapominać o uzupełnianiu płynów. Woda powinna być niegazowana, niskozmineralizowana, bezpieczna...
Nie wyobrażasz sobie wieczornego serialu bez chrupiących chipsów albo lodów popijanych słodkim napojem gazowanym. Raz na jakiś czas – w porządku. Podobnie jak z gotowymi posiłkami jedzonymi podczas przerwy obiadowej w pracy. Jednak nigdy nie wiesz co dokładnie znajduje...
Indeks Glikemiczny ( IG) – jest to średni procentowy wzrost stężenia glukozy we krwi, po spożyciu danego produktu, zawierającego 50 gram przyswajalnych węglowodanów. Jako podstawę skali (100%) przyjęto wzrost poziomu cukru we krwi po spożyciu 50 g czystej glukozy. Indeks...