Odżywianie w ciąży powinno być przemyślane i odpowiadać zapotrzebowaniu przyszłej mamy i maleństwa na witaminy, minerały i składniki odżywcze. Tak zwane ciążowe zachcianki to nic innego, jak znaki dawane przez organizm, świadczące o potrzebie uzupełnienia diety o pewne pierwiastki. Organizm przyszłej...
Potrawy grillowane choć, są uważane za zdrowsze od smażonych, często wpływają niekorzystnie na kondycję wątroby, bo są zazwyczaj ciężkostrawne (wymagające dłuższego trawienia) i kaloryczne. Tłuste mięsa, marynaty do mięs, mieszanki przypraw oraz alkohol towarzyszący takim spotkaniom, działają obciążająco...
Pieprz to przyprawa, której w kuchni używamy bardzo często. U większości odmian duża zawartość olejków eterycznych i alkaloidu piperyny nadaje charakterystyczny, palący smak. Zawartość piperyny powoduje, że pieprz zwiększa wchłanianie składników odżywczych. Wspomaga także przemianę materii i działa...
Kolka - typowa dolegliwość niemowląt Kolki są typowym objawem u większości niemowląt. Występują między 2. a 4. tygodniem i kończą się około 4. miesiąca. Częściej dotyczą niemowląt karmionych butelką niż piersią, ponieważ połykają one z mlekiem więcej powietrza. Objawy kolki to: regularne...
Polska marka Helpa proponuje duży wybór kasz produkowanych ze zbóż pochodzących z lokalnych gospodarstw ekologicznych. Znajdziesz wśród nich wyselekcjonowane produkty, które są produkowane w Polsce, nie zawierają w składzie cukru,...
Wybieraj wartościowe produkty Zdrowa dieta nie zawsze musi wiązać się z radykalną zmianą przyzwyczajeń żywieniowych. Czasem wystarczy wprowadzić kilka modyfikacji, aby jeść lepiej i dostarczyć tym samym wszystkie cenne składniki odżywcze organizmowi. W codziennym menu z całą pewnością powinno...
W 11 miesiącu życia dziecko coraz sprawniej się porusza. Podejmuje samodzielne próby utrzymania pionowej pozycji ciała, a zwinne paluszki potrafią podnosić nawet najmniejsze okruszki z podłogi. Maluch umie już mówić “nie”, a rozszerzanie diety nabiera...
Papryka zajmuje istotne miejsce w kulinarnej historii Europy. Szacuje się, że pierwsza oficjalna wzmianka na temat „czerwonego złota”, jak zwykli mówić o niej Węgrzy, pochodzi od lekarza uczestniczącego w jednej z wypraw Krzysztofa Kolumba. Znane są różne odmiany tego lubianego...
Początkowo gruszki rosły w umiarkowanej strefie Eurazji, ale sięgały tak daleko na północ jak jabłonie, ponieważ potrzebują więcej ciepła. Gruszki są najsmaczniejsze na przełomie lata i jesieni. Najlepiej kupować je we wrześniu i zjadać bez przetwarzania....
Obecnie coraz więcej osób – szczególnie rodziców – zainteresowanych jest zdrowym odżywianiem swojej rodziny. W zmianie nawyków żywieniowych mogą im pomóc ekologiczne kasze pozyskiwane z polskich niskoprzetworzonych zbóż. Takie produkty ma w swojej ofercie marka Helpa, założona przez lekarza i dietetyka. Polskie...
Pora spania w Twoim domu przyprawia Cię o palpitację, a maluch zaczyna być zestresowany gdy tylko słyszy: pora spać. Pocieszymy Cię, w wielu domach dzieje się dokładnie to samo. Przedszkolaki i nieco starsze dzieci jak ognia unikają końca dnia i super zabawy. Zasypianie jest dla nich nudne i … męczące....
Dania powinny być lekkostrawne, z ograniczoną ilością tłuszczu, zawierać porcję warzyw lub owoców oraz jak najmniejszą ilość soli, cukru i produktów wysoko przetworzonych. Co ważne, mówiąc o diecie nie możemy zapominać o uzupełnianiu płynów. Woda powinna być niegazowana, niskozmineralizowana, bezpieczna...
Objawy przeziębienia, takie jak kaszel, katar, ból głowy i gardła, wpływają nie tylko na Twoje ciało, ale również samopoczucie. To zupełnie naturalne, że gdy coś dolega Twojemu organizmowi, czujesz rozdrażnienie, ogólne rozbicie, osłabienie czy brak koncentracji. Dostępne w aptekach leki, np. przeciwbólowe...
Czarna kawa delikatnie pobudza, dlatego tak bardzo lubimy ją pić rano i po posiłkach. Zauważono, także, że poprawia samopoczucie - już sam jej aromat budzi miłe skojarzenia, zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy typu II, i nowotworów oraz przyspiesza...
Białko, czyli dlaczego warto jeść mięso? Odchudzanie to dosyć prosty - z punktu widzenia biochemii - proces. Polega on na wygenerowaniu ujemnego bilansu energetycznego organizmu, a w konsekwencji - na spaleniu nadmiaru tłuszczu. Mitem jest stwierdzenie, że spalanie tkanki tłuszczowej...
W tym roku sezon na truskawki rozpoczął się wcześniej niż zwykle i już teraz możemy kupić polskie owoce. Niestety obecnie panująca susza może sprawić, że nie będziemy się nimi cieszyć zbyt długo, dlatego warto wykorzystać ten czas i przygotować dania z truskawkami dla...
Chlebek bananowy tak właściwie ma niewiele wspólnego z chlebem. Jedynie to, że pieczony w keksówce podobnie wygląda. Jednak po ukrojeniu i spróbowaniu ukazuje swoje słodkie i puszyste wnętrze. Oryginalny „banana bread” pochodzi ze Stanów Zjednoczonych, gdzie jest bardzo...
Zwłaszcza kuchnia wydaje się miejscem przeznaczonym do stosowania naklejek. Zapraszamy do lektury, w trakcie której dowiesz się jakie są najmodniejsze naklejki dekoracyjne dedykowane do kuchni oraz dlaczego warto stosować te ozdoby. Jak działają naklejki na ścianę? Naklejki...
Integracja sensoryczna jest szerokim pojęciem dotyczącym prawidłowego przetwarzania informacji przez mózg. Zbyt intensywne doświadczenia mogą sprawić, że dziecko będzie niespokojne, nerwowe i bardzo ruchliwe. Z kolei, kiedy maluch nie odczuwa prawidłowo bodźców, zachowuje się apatycznie i nie reaguje...
Alergia krzyżowa jest dodatkowym elementem uczulenia na alergen podstawowy – na przykład na pyłek brzozy. W jej wyniku okazuje się czasem, że osoba uczulona zareaguje uczuleniem na zupełnie inny składnik, niż dotychczasowy alergen. Dzieje się tak dlatego, że niektóre alergeny reagują krzyżowo....