Pigwa pospolita zawiera mnóstwo witamin, kwasów organicznych, garbników czy pektyn. Jest rośliną wieloletnią, w Polsce spotykana tylko w uprawach i należy do tej samej rodziny roślin co jabłka. Spośród innych owoców pigwa wyróżnia się bogactwem witaminy C. Ze względu...
Przede wszystkim na wstępie trzeba wyjaśnić, że istnieją dwa podobne do siebie (zwłaszcza z nazwy) gatunki tej rośliny, a mianowicie pigwa i pigwowiec....
Każdy ma jakieś swoje tajemne receptury na przygotowanie najlepszych i najpyszniejszych przetworów. Jedni wypracowują je sobie sami przez lata metodą prób i błędów, inni dostają od dziadków i rodziców przepisy przechowywane i strzeżone w rodzinie...
Jest ona niskokaloryczna, a jej świeże pestki pomagają się pozbyć wszelkich pasożytów. Pomaga ona także przy odchudzaniu oraz przy wysokim ciśnieniu. Działa odkwaszająco na organizm, wzmacnia układ odpornościowy i nawet po ugotowaniu nie traci swoich cennych wartości. Jej wszechstronne wykorzystanie...
Schyłek lata to czas na przygotowywanie domowych przetworów. Różnorodność i powszechna dostępność świeżych owoców i warzyw, daje nam szeroki wachlarz wykorzystania ich w naszej kuchnni. Polacy starają się zatrzymać mijające lato, jego zapach...
Czyje dzieciństwo nie pachniało naleśnikami, racuchami albo plackami ziemniaczanymi przygotowywanymi przez mamę, starszą siostrę albo babcię? Naleśniki są jedną z najbardziej lubianych potraw. Chętnie jedzą je dzieci i dorośli. Niestety teraz, coraz więcej osób...
Dania powinny być lekkostrawne, z ograniczoną ilością tłuszczu, zawierać porcję warzyw lub owoców oraz jak najmniejszą ilość soli, cukru i produktów wysoko przetworzonych. Co ważne, mówiąc o diecie nie możemy zapominać o uzupełnianiu płynów. Woda powinna być niegazowana, niskozmineralizowana, bezpieczna...
Nieprzyjemna aura może skutecznie odebrać nam motywację do regularnych ćwiczeń oraz dbania o kondycję. Dodatkowo gorszy nastrój spowodowany brakiem słońca próbujemy poprawić sobie, sięgając...
Z dyni możemy zrobić praktycznie wszystko: zupę, ciasto, babeczki, muffinki, a nawet hummus i dżem. Możemy ją smażyć, piec, miksować, wekować, marynować. Lekkostrawne...