Miód pitny jest tradycyjnym napojem alkoholowym powstałym w wyniku fermentacji brzeczki miodu pszczelego, najczęściej lipowego. Wyrabiany i spożywany od średniowiecza m.in. w Polsce i na Litwie. A od 2008...
Mleko z miodem dla dziecka to świetny domowy i naturalny sposób na ból gardła, kaszel i przeziębienie. Na pewno pamiętasz ten napój z dzieciństwa, jest on skuteczny również dla dorosłych. Naucz więc Twoje dziecko korzystania z dobrodziejstw natury i sięgania po sprawdzone...
Sałatki dodadzą uroku, lekkości i wiosennej świeżości naszym ucztom Wielkanocnym. W przeciwieństwie do świąt Bożego Narodzenia, w Wielkanoc nie obowiązuje post, przyrządzić więc możemy różnorodne...
Przepisy na wielkanocny obiad można mnożyć. Całą ich długą listę znajdziesz na naszej stronie << tutaj >>. Z pośród wielu propozycji na obiad wielkanocny...
Myśląc o gofrach w wyobraźni czujesz ich słodki zapach i przypominają Ci się wyjazdy nad morze lub wakacyjne festyny, gdzie można zajadać się takimi pysznościami? Nie musisz czekać aż do wakacji, aby cieszyć się tym przysmakiem, bo zrobisz je sama w domu. Mamy dla Ciebie...
Święta Bożego Narodzenia musza pachnąć. To już tradycja, że w domu pachnie choinką, karpiem, no i oczywiście pysznymi, korzennymi pierniczkami! Nasz przepis na dobre pierniczki na Boże Narodzenie jest prosty, więc możesz je zrobić razem z dziećmi. Będzie przy tym mnóstwo frajdy...
Jak się okazuje przepisów na ogórki małosolne, tak popularny wakacyjny, słony przysmak, jest bardzo wiele. Wybrałyśmy przepis tradycyjny, ale mamy też...
Za oknami na dobre zagościła jesienna aura, a nagła zmiana temperatur może sprzyjać przeziębieniom. Dlatego nie czekajmy do zimy, żeby zadbać o odporność, a w przypadku przeziębienia od razu zastosujmy domowy syrop na przeziębienie. Domowy syrop na przeziębienie – jak go zrobić? Gdy...
Komosa ryżowa (quinoa) przypomina zboże, ponieważ wytwarza nasiona zawierające skrobię, ale jednak zbożem nie jest, dlatego zalicza się ją do grupy tzw. pseudozbóż. Ma brunatne, żółte lub białe nasiona. Pochodzi z Ameryki Południowej, głównie terenów Peru, dlatego zwana...
Uwielbiam jeść, a jeszcze bardziej gotować, a jeszcze najbardziej to widzieć jak moje łakomczuchy...
Grzaniec to podgrzany alkohol z dodatkiem aromatycznych przypraw. Można go przyrządzić na bazie piwa, wina lub nalewki. W grzańcu obowiązkowo muszą znaleźć...
Miód znany jest ze swoich cennych właściwości od zarania dziejów. Już w starożytności czczono pszczoły, a miód uważano...
Pierniczki po upieczeniu są miękkie i pyszne - można je więc piec w dniu podawania i od razu jeść, będą wtedy cały dzień miękkie i pachnące. Jeśli chcemy...
W menu na przyjecie urodzinowe dla dzieci powinno znaleźć się coś na ciepło i na zimno, owoce, potrawy słodkie oraz zimne napoje. Pamiętaj, że dania powinny być niewielkie, lekkie,...
Granola to mieszanka płatków...
Masa makowa powinna zawierać w swoim składzie przede wszystkim mak. Podkreślam to na wstępie, ponieważ większość gotowych mas makowych z puszki zawiera zaledwie 20-30% maku i to w dodatku przesłodzonego i za mocno rozwodnionego. Z tego powodu lepiej jest więc przygotować...
Na przekąskę – pieczone warzywa Składniki: 15 dag mąki 5 dag świeżo startego parmezanu 1 kg korzeni marchewki (najlepsza kupiona na bazarze, taka naturalna, ubrudzona ziemią, soczysta),...
Kiedy głód rodzince doskwiera, a Ty chcesz przygotować coś innego, na stole pojawić się może sałatka z jajkiem. To doskonałe przepisy dla zabieganych...
Dobrą nalewką można zdziałać cuda. Łagodzi rodzinne spory, pomaga w chorobach, sprawia, że na rodzinnych przyjęciach wszyscy bawią się świetnie – taka...