Biegunka to bardzo nieprzyjemna dolegliwość, która utrudnia normalne funkcjonowanie. Niestety dosyć często spotyka dzieci. By nie dopuścić do niebezpiecznych powikłań i szybko pomóc dziecku, należy natychmiast wdrożyć odpowiednie postępowanie...
Jak sprawić, aby jadłospis niemowlęcia był zbilansowany, smaczny, a zarazem skomponowany z bezpiecznych produktów? Poznaj kilka przydatnych wskazówek od Katarzyny Rabendy, eksperta BoboVita.
Tarczyca jako narząd wydzielniczy bierze udział w produkcji jednych z najważniejszych hormonów w organizmie – trójjodotyroniny oraz troksyny. Hormony te biorą udział w regulowaniu gospodarki metabolicznej organizmu, mineralizacji kośćca oraz termogenezie. Ponadto wpływają na prawidłową pracę układu...
Kolka niemowlęca występuje u ok. 40% niemowląt około 4 tygodnia życia. Dlaczego u dziecka pojawia się...
Czym jest nietolerancja laktozy? Nietolerancja laktozy określa się mianem zaburzeń trawienia. Jak wykazują rożne statystyki dotyka ona...
Gluten, czyli białko roślinne występujące w owsie, życie, pszenicy i jęczmieniu, pojawia się w naszym codziennym menu w postaci: chleba, bułek, płatków, kasz czy makaronów. U niektórych osób powoduje ono pojawienie się stanu zapalnego w jelitach. Jest...
Jak catering wspiera Twoją dietę? Catering dietetyczny to nie tylko wygoda, ale także doskonały sposób na wprowadzenie zdrowych nawyków żywieniowych. Dzięki niemu możemy cieszyć się posiłkami przygotowanymi za pomocą technik takich jak: gotowanie na parze, pieczenie, grillowanie. Te...
Rozszerzanie diety niemowlaka jest przygodą zarówno dla dziecka, jak i rodziców. Poznawanie nowych smaków i nabywanie umiejętności żucia i gryzienia, wymaga odpowiedniego...
Nietolerancja pokarmowa Spotkaliście się z czymś takim, jak nietolerancja pokarmowa? Nie alergia na określone produkty, a nietolerowanie produktów przez organizm (późniejsza reakcja niż w alergii).Pierwszym lekarzem, który zwrócił moją uwagę na to, był ginekolog...
Nietolerancja laktozy często jest mylona z alergią na białka mleka krowiego. Mylnie obie te przypadłości często nazywa się alergią na mleko, ale jedna z drugą ma niewiele wspólnego....
Laktoza to cukier złożony zawarty w mleku i jego przetworach. Nietolerancja laktozy u dzieci występuje na skutek braku enzymu laktazy w żołądku. Enzym ten pozwala na rozkład laktozy, która jest dwucukrem składającym się z dwóch składników: glukozy i galaktozy. Aby organizm...
Nietolerancja laktozy jest zaburzeniem trawienia, w którym organizm wytwarza za mało lub nie wytwarza wcale laktazy, enzymu wymaganego do prawidłowego rozkładu laktozy (cukru obecnego w mleku i innych produktach...
Nietolerancja pokarmowa Nietolerancja pokarmowa może powodować zarówno u dzieci jak i dorosłych tworzenie się stanu zapalnego w organiźmie. Sama wykonywałam badania pod kontem nietolerancji ale jak zrobiłam to badanie mojej córce która ma już 11 lat, wyszły jej zupełnie inne produkty. Badanie cytotoksyczne...
Skąd się biorą wzdęcia? Wzdęcia mogą przydarzyć się każdemu niezależnie od wieku. Jeżeli zdarzają się sporadycznie, prawdopodobnie wynika to np. z przejedzenia lub pomieszania ze sobą kontrastujących posiłków. W przypadku gdy pojawiają się systematycznie, trzeba poszukać...
Kiedy lekarz może zalecić dietę eliminacyjną? Warto wiedzieć, że alergia pokarmowa to nieprawidłowa reakcja układu immunologicznego, która często występuje m.in. u niemowląt i małych dzieci. Taki problem może pojawić się u każdego maluszka, jednak jeśli dodatkowo rodzice...
Rozszerzanie diety niemowlaka - od kiedy zacząć? Podstawą żywienia niemowląt jest mleko mamy, bądź mleko modyfikowane. Jeżeli mówimy o wyłącznym karmieniu piersią, należy dążyć, aby docelowo trwało...
Zawartość pieluszki, dla młodych rodziców, to zdecydowanie temat na pierwszym miejscu. Pewnie niejedna mama, tak jak ja, zaniepokoiła się na widok dziwnej zawartości pieluszki. Nawet pewnie nie raz, poszła z pieluszką do lekarza, aby ocenił, co się dzieję. Tak, to jest zupełnie normalne i dotyczy...
Czy wiesz, że to, co jesz i w jaki sposób jesz, może przełożyć się na Twój sukces zawodowy i lepszą jakość życia? Zachwyciła nas ostatnio oferta MedFood – wysoko wyspecjalizowanej poradni dietetycznej oraz doradcy zawodowego w dziedzinie life-work balance. Zespół
Celiakia – schorzenie polegające na występowaniu zaburzeń trawienia i wchłaniania jelitowego związanych z nietolerancją glutenu zawartego w zbożach. Nieprawidłowa reakcja immunologiczna wywoływana jest nadmierną odpowiedzią immunologiczną na grupę białek zbożowych...
Praca naszego układu pokarmowego jest mocno powiązana z naszą kondycją psychiczną – i odwrotnie – stres, zły nastrój – może niekorzystnie wpływać na pracę jelit. Badania naukowe ostatnich lat coraz częściej pokazują, że zaburzenia mikroflory jelitowej powiązane są z wieloma chorobami,...