Komponowanie diety małego dziecka jest dużym wyzwaniem dla rodziców. Emocje z tym związane wynikają również ze świadomości wpływu, jaki ma żywienie na późniejszy rozwój małego organizmu od pierwszych dni życia dziecka. Trzeba pamiętać, że podstawą...
Afty u dzieci to bolesne nadżerki, czyli ubytki w jamie ustnej. Mają one postać białej lub szarej plamki otoczonej czerwoną, zapalną obwódką. Pojawieniu się aft może towarzyszyć powiększenie się węzłów chłonnych. Afty u dzieci przeważnie występują pojedynczo, ale mogą...
Małe dzieci bardzo często marudzą podczas jedzenia, wybrzydzają, nie chcą jeść wybranych składników np. groszku czy marchewki, jedzą tylko kilka ulubionych produktów lub w ogóle odmawiają jedzenia posiłku. Wydaje się, że każde dziecko w pewnym wieku przez to przechodzi...
W Polsce na osteoporozę cierpi 3 miliony osób, a kolejne 8 milionów może zachorować w najbliższym czasie. Żeby zacząć skuteczną walkę z osteoporozą trzeba najpierw dowiedzieć się jak działa. Jest to schorzenie metaboliczne związane z osłabieniem mikroarchitektury kości człowieka i zwiększeniem ryzyka...
Dieta kobiety przed ciążą oraz w pierwszym trymestrze ciąży nie powinna różnić się znacząco od diety kobiety, która nie spodziewa się dziecka i prawidłowo się odżywia. Organizm kobiety w okresie ciąży przygotowuje...
ADHD, jest złożonym problemem, nie obejmuje tylko zauważalnych dla nas symptomów. Wszystkim nam ADHD kojarzy się z impulsywnymi zachowaniami, które nie są akceptowalne. Obok zauważalnych różnic w zachowaniu, osoba z...
Występowanie: Produkty pochodzenia zwierzęcego: wątróbka, pstrąg, śledź, makrela, mięso kurczaka, krab, dziczyznaProdukty pochodzenia roślinnego: drożdże,...
Witamina D produkowana jest samoistnie przez nasz organizm pod wpływem słońca. Jednak że względu na naszą szerokość geograficzną, nasz organizm nie może wyprodukowac jej zbyt dużo. Dlatego też należy zadbac o właściwą dietę. Funkcje: - odpowiada za...
Witamina K do organizmu dostarczana jest głównie z zewnątrz w pożywieniu. Ale to nie wszystko. Dodatkowo jest również syntetyzowana przez florę bakteryjną w przewodzie pokarmowym. Noworodkom podaje się głównie dlatego, że ich przewód pokarmowy...
Na co zwykle chorujemy jesienią i zimą? Za zdecydowaną większość infekcji sezonowych odpowiadają wirusy, np. grypy, paragrypy, adenowirusy, rinowirusy i koronawirusy. Bardzo łatwo przenoszą się pomiędzy kolejnymi osobami drogą kropelkową lub poprzez bezpośredni kontakt z chorym. Czasem zamiast...
Afty u dziecka to niegroźne, najczęściej niewielkie nadżerki lub owrzodzenia. Są jednak wyjątkowo uciążliwe i bolesne. W rzadkich przypadkach mogą mieć większe rozmiary, najczęściej jednak jest to kilka milimetrów. Pojawiają się na języku, podniebieniu, dziąsłach, wewnętrznej stronie policzków lub...
Mleko mamy to najcenniejszy dar, jaki możesz przekazać dziecku już od pierwszych chwil życia. Zaczynając od siary, która ma wyjątkowo bogaty skład i działanie immunomodelujące,...
Razem z portalem siwe-wlosy.pl przygotowaliśmy artykuł, który wyjaśni, jakie są najczęstsze przyczyny siwienia włosów w młodym wieku oraz podpowie co zrobić, gdy taki problem pojawi się u Twojego dziecka. Co wpływa na pojawienie się siwych...
Małe dzieci chorują dość często, normą jest, że u dziecka pojawia się 6-7 infekcji w ciągu roku. Spowodowane jest to tym, że układ immunologiczny cały czas się rozwija i kształtuje aż do 18 roku życia. Przez cały ten czas uczy się on chronić organizm przed patogenami. Kontakt z wirusami i bakteriami...
Skóra ust jest bardzo delikatna i cienka, wręcz przezroczysta. Usta są czerwone, bo przez ich pergaminową skórę prześwitują naczynia krwionośne i mięśnie. Skóra ust nie posiada pigmentu, który chroni inne części skóry przed promieniowaniem UV, nie ma też gruczołów potowych,...
Zazwyczaj małe dzieci nie chorują nazbyt często. Niemowlakom ochronę zapewniają przeciwciała, które matka przekazuje podczas ciąży, a także te wyssane z jej mlekiem podczas karmienia piersią. Dlatego w pierwszych miesiącach życia pokarm matki stanowi najlepszą formę odżywiania niemowlaka, a także...
Zdj. (Jak przygotować się do ciąży?ODPOWIEDNIA DIETA@pixabay.com)
Nietolerancja glutenu polega na wytwarzaniu przez organizm przeciwciał gliadyny, która jest składnikiem glutenu. Przeciwciała te uszkadzają kosmki jelitowe, co prowadzi do rozwoju choroby trzewnej...
Zazwyczaj powstawanie zajadów jest spowodowane niedoborem witaminy z grupy B. Pamiętaj, że zbyt duże ilości kawy wypłukują z organizmu ogromne ilości ważnych witamin. Należy ją zdecydowanie ograniczyć. Zajady często pojawiają się...
Występowanie:Pordukty pochodzenia zwierzęcego: mleko, masło, żółtko jaj, tran, wątroba. Produkty pochodzenia roślinnego: występuje w postaci beta-karotenu,który...